Ovesné sušenky jsou klasickou pochoutkou, na které si lidé po celém světě pochutnávají již desítky let. Tyto lahodné sušenky se vyrábějí z ovesných vloček a často obsahují řadu dalších přísad, jako jsou rozinky, čokoládové lupínky, ořechy a koření. Sušenky z vloček jsou oblíbené mezi dětmi i dospělými a jsou skvělým doplňkem každého stolu na svačinu.
Ovesné sušenky jsou známé svým vláčným středem a oříškovou chutí. Vločky použité v receptu dodávají sušenkám vydatnou strukturu a ostatní přísady jim dodávají rozmanité chutě. Tyto ovesné sušenky jsou skvělou svačinou, protože jsou relativně zdravé a můžete si je vychutnat bez pocitu viny.
Shrnutí článku
Oblíbené recepty na ovesné sušenky – ať už se jedná o čokoládové cookies, sušenky se skořicí, bez mouky, nebo s kokosem, možností receptů z ovesných vloček je nespočet.
Prospěšnost ovesných vloček – kromě pocitu delší sytosti pomáhají ovesné vločky snížit hladinu cholesterolu. Navíc obsahují velké množství vlákniny a bílkovin.
Variace domácích sušenek – domácí ovesné sušenky je možné připravit hned na několik způsobů, nicméně hlavními ingrediencemi jsou máslo, cukr, vejce a nějaký druh ochucovadla, například kokos nebo čokoláda.
Božské ovesné sušenky – recept
Pokud hledáte chutnou a zdravou svačinu, božské ovesné sušenky jsou výbornou volbou. Snadno je připravíte a může si na nich pochutnat celá rodina.
Ingredience
- 1 hrnek změklého másla
- 1 hrnek bílého cukru
- 1 hrnek hnědého cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 a ½ lžičky mleté skořice
- 3 hrnky ovesných vloček
Postup
- Ve středně velké míse smíchejte máslo, bílý a hnědý cukr. Zašlehejte vejce po jednom, a poté vmíchejte vanilku. Smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a skořici, vmíchejte je do krémové směsi.
- Vmíchejte ovesné vločky. Přikryjte a těsto nechte alespoň hodinu na chladném místě.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Plech vymažte nebo vyložte pečicím papírem. Z těsta vyválejte kuličky o velikosti vlašského ořechu a položte je na plechy cca 5 cm od sebe. Každou sušenku zploštěte velkou vidličkou namočenou v cukru.
- Pečte 8 až 10 minut v předehřáté troubě. Nechte božské ovesné sušenky 5 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
Jednoduché luxusní domácí sušenky – recept
Nic se nevyrovná domácím sušenkám – připravte si tyto jednoduché sušenky a dopřejte si sladkou tečku během dne, když si potřebujete odpočinout. Skvěle se hodí k šálku kávy.
Ingredience
- 75 g celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 75 g ovesných vloček
- 50 g krupicového cukru
- 75 g másla
- 1 lžíce zlatého sirupu nebo medu
- 2 lžíce mléka
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Do mísy prosejte mouku. Přimíchejte prášek do pečiva, ovesné vločky a cukr.
- V malém hrnci nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo, sirup a mléko a promíchejte.
- Přidejte k suchým přísadám. Míchejte, dokud tekutina nepokryje celou ovesnou směs a dokud se dobře nespojí.
- Lžící vyklopte na plech a vytvarujte kulaté sušenky, přičemž mezi jednotlivými sušenkami nechte volný prostor, protože se během pečení rozprostřou.
- Pečte 10-15 minut nebo dozlatova. Před vyjmutím z plechu nechte 5 minut vychladnout.
Nejlepší cookies z ovesných vloček – recept
Tyto ovesné sušenky mají měkký střed a jsou hřejivě kořeněné – vše, co by dobré ovesné cookies s rozinkami měly mít.
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
- 3/4 hrnku kokosového oleje nebo másla, rozpuštěného
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 1 velký žloutek
- 2 lžičky vanilky
- 1 a 1/2 hrnku celých ovesných vloček
- 3/4 hrnku rozinek
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů, volitelně
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. V samostatné míse intenzivně šlehejte rozpuštěný kokosový olej, cukr, celé vejce, žloutek a vanilku.
- Mokré přísady vmíchejte do suchých. Vmíchejte ovesné vločky, rozinky a vlašské ořechy, pokud je používáte, a přimíchejte je do těsta. Těsto dejte na 20 minut stranou, zatímco se předehřívá trouba.
- Pokud je těsto příliš drobivé, vmíchejte 2 až 3 lžíce vody.
- Naberte lžící asi 20 kuliček velikosti polévkové lžíce a lehce je vyválejte v lehce navlhčených dlaních, aby byly kulaté.
- Rozložte je na připravené plechy a pečte, dokud se nenadýmají, nezezlátnou a nevypadají trochu nedopečené, 10 až 11 minut. Nechte je 5 minut vychladnout na plechu a pak je přeneste na mřížku, aby zcela vychladly.
Měkké čokoládové cookies – recept
Ty nejlepší ovesné čokoládové sušenky. Skořice a trocha melasy jim dodají něco navíc a neváhejte přidat další přísady, jako jsou rozinky, sušené brusinky a ořechy.
Ingredience
- 190 g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice (nepovinné)
- 1 lžička jedlé sody
- 3/4 lžičky soli
- 230 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 200 g hnědého cukru
- 100 g krystalového cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžíce melasy
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 255 g celých ovesných vloček
- 1 a 3/4 hrnku polosladkých čokoládových lupínků
Postup
- Mouku, skořici, jedlou sodu a sůl smíchejte ve středně velké míse. Odstavte.
- Ve velké míse mixérem vyšlehejte máslo do hladka, asi 1 minutu. Přidejte hnědý cukr a krystalový cukr a šlehejte při středně vysoké rychlosti, dokud nevznikne krém, asi 2 minuty. Přidejte vejce, melasu a vanilku a šlehejte při vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu
- Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte na nízkém stupni, dokud se nespojí. Při nízkých otáčkách mixéru zašlehejte ovesné vločky a čokoládové lupínky.
- Těsto bude husté a lepivé. Těsto přikryjte a nechte ho v chladničce chladit alespoň 45 minut.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Plechy na pečení vyložte pečicím papírem nebo silikonovými podložkami. Odložte je stranou.
- Pomocí velké naběračky naberte těsto na sušenky, asi 3 polévkové lžíce těsta na jednu sušenku, a položte je několik cm od sebe na plechy. Pečte 13-14 minut nebo dokud nejsou po stranách lehce opečené. Středy budou vypadat velmi měkce.
- Po vyjmutí z trouby nechte sušenky 5 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly. Sušenky vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě až 1 týden.
Ovesné sušenky s čokoládou – recept
Kdo říká, že ovesné sušenky jsou nudné, zřejmě nikdy nezkusil tento recept. Jakmile vyzkoušíte tyto ovesné sušenky plné čokolády a ořechů, už to o nich nikdy neřeknete.
Ingredience
- 1 hrnek změklého másla
- 1 hrnek hnědého cukru
- ½ hrnku bílého cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ¼ hrnku hladké mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 3 hrnky jemných ovesných vloček
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrnek čokoládových lupínků
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Ve velké míse utřete máslo, hnědý cukr a bílý cukr dohladka. Po jednom zašlehejte vejce, dokud se dobře nespojí a vmíchejte vanilkový extrakt.
- V samostatné míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl; vmíchejte je do krémové směsi, dokud se nespojí. Vmíchejte ovesné vločky, vlašské ořechy a čokoládové lupínky.
- Těsto rozdělte po vrchovatých lžících na nevymazané plechy.
- Pečte v předehřáté troubě 12 minut. Nechte sušenky 5 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
Nejlepší rychlé sušenky se skořicí – recept
Skvělé sušenky s měkkým středem a báječnou skořicovou příchutí a plné vašich oblíbených surovin.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku mletých ovesných vloček
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 hrnku másla, pokojové teploty
- 2/3 hrnku hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek dalších přísad, které mohou zahrnovat směs čehokoli od rozinek po čokoládové lupínky, nasekané ořechy, M&Ms, nebo sušené ovoce a další
Postup
- Ve středně velké míse smíchejte ovesné vločky, mouku, skořici, sůl a jedlou sodu a promíchejte je.
- V oddělené velké míse rozmixujte změklé máslo a hnědý cukr, dokud směs nebude světlá a nadýchaná, asi 2 minuty, a podle potřeby občas seškrábněte stěny mísy.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte při střední rychlosti, dokud se nespojí, asi 30 sekund. Přidejte směs suchých ingrediencí a šlehejte na nízkou rychlost, dokud se nespojí.
- Vaše oblíbené suroviny (ořechy, čokoládu, sušené ovoce,…) ručně vmíchejte do vzniklého těsta.
- Těsto nechte odpočinout v chladničce alespoň 1-2 hodiny, dokud nebude vychlazené.
- Rozehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem. Pomocí naběračky na sušenky vytvarujte z těsta kuličky o velikosti 2 lžic a položte je několik centimetrů od sebe na připravený plech.
- Pečte 10 až 12 minut, nebo dokud sušenky na okrajích lehce nezezlátnou a jejich středy nebudou pevné.
- Přeneste plech na mřížku a nechte sušenky 5 minut vychladnout. (Pokud chcete, můžete je posypat špetkou vločkové mořské soli.) Pak je podávejte teplé.
Zdravé sušenky z vloček bez mouky – recept
Tyto ovesné sušenky plné čokolády a rozinek vás nezklamou. A díky použití ovesných vloček namísto pšeničné mouky si na nich pochutnají i bezlepkáři.
Ingredience
- 4 a 1/2 hrnku bezlepkových ovesných vloček
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jemné soli
- 220 g másla, pokojové teploty
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku čokoládových lupínků
- 3/4 hrnku rozinek
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. V mixéru zpracujte 1 1/2 hrnku ovesných vloček na jemnou mouku. Prošlehejte mleté ovesné vločky, kukuřičný škrob, skořici, prášek do pečiva a sůl.
- Ve velké míse vyšlehejte pomocí mixéru máslo a cukry do světlé a nadýchané pěny. Přišlehejte vejce a vanilku. Při nízkém stupni mixéru postupně přidávejte ovesnou směs a šlehejte, dokud se nespojí.
- Přisypte čokoládové lupínky, rozinky a zbývající 3 hrnky ovesných vloček.
- Těsto po částech vhazujte na pečicím papírem vyložený plech ve vzdálenosti 5 cm od sebe po kopečcích o velikosti 2 lžic. Pečte, dokud nejsou okraje sušenek zlatohnědé, 15 až 18 minut.
- Nechte je 2 minuty vychladnout na plechu na drátěné mřížce, poté je přeneste na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 5 dní nebo v mrazničce až 1 měsíc.
Božské ovesné sušenky s kokosem – recept
Křehké ovesné kokosové sušenky s čokoládovými lupínky, strouhaným kokosem a nasekanými ořechy. Jsou nicméně skvělé i bez ořechů a kokosu.
Ingredience
- 1 a ¼ hrnku hnědého cukru
- 1 hrnek změklého másla
- ½ hrnku bílého cukru
- 2 velká vejce
- 2 lžíce mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ¾ hrnku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli (nepovinné)
- 3 hrnky ovesných vloček
- 2 hrnky polosladkých čokoládových lupínků
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrnek strouhaného kokosu
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Ve velké míse utřete hnědý cukr, máslo a bílý cukr dohladka. Po jednom zašlehejte vejce a poté vmíchejte mléko a vanilku.
- Smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl; vmíchejte do cukrové směsi, dokud se dobře nespojí. Vmíchejte ovesné vločky, čokoládové lupínky, vlašské ořechy a kokos, dokud se rovnoměrně nerozdělí.
- Lžící vkládejte na plech a pečte v předehřáté troubě 10 až 12 minut pro vláčné středy sušenek nebo 14 minut pro pevnější sušenky.
- Nechte je 1 minutu chladnout na plechu a poté je vyjměte na drátěnou mřížku. Nechte je zcela vychladnout a poté je uložte do vzduchotěsné nádoby.
Fitness sušenky z ovesných vloček a medu – recept
Díky medu jsou tyto sušenky neuvěřitelně voňavé a určitě si získají místo ve vaší kuchařce.
Ingredience
- 1/2 hrnku změklého másla nebo margarínu
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/2 hrnku medu
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1/4 lžičky – sůl
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 hrnek – rozinky nebo čokoládové lupínky
Postup
- Ve střední míse vyšlehejte máslo s cukrem, dokud se důkladně nespojí. Přimíchejte med. Vmíchejte vejce a vanilku a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
- V samostatné míse smíchejte ovesné vločky, mouku, sůl, skořici a jedlou sodu; vmíchejte je do medové směsi. Vmíchejte rozinky nebo lupínky.
- Těsto rozdělte po zarovnaných lžících na vymaštěný plech. Pečte při teplotě 180 °C zhruba 12 až 14 minut, dokud sušenky nezezlátnou.
- Vyjměte z trouby a nechte sušenky 2 až 3 minuty vychladnout, než je sundáte z plechu.
- Zcela vychladlé sušenky uložte do vzduchotěsné nádoby.
Proč konzumovat ovesné vločky
Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a obsahují řadu vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Konzumace ovsa vám pomůže udržet se déle sytí a může dokonce pomoci snížit hladinu cholesterolu.
Sušenky z ovesných vloček jsou skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku přidat některé z těchto zdraví prospěšných látek, aniž byste se museli vzdát chuti. Můžete je jíst samotné nebo třeba s brusinkovou marmeládou, nebo je ozdobit a vytvořit tak halloweenské cukroví.
Receptů na ovesné sušenky je plno, některé obsahují mouku a vločky ve stejném poměru, jiné jsou pouze z vloček bez mouky. Místo klasického cukru můžete sladit zralým banánem nebo medem, případně jinými alternativami jako xylitol nebo erythritol.
A pak už záleží na vašich chutích, co dalšího do sušenek přidáte, ať už to je skořice a muškátový oříšek, nebo kokos, čokoláda, ořechy, případně sušené ovoce, fantazii se meze nekladou.
Varianty domácích vločkových sušenek
Příprava domácích sušenek z vloček je velmi snadná a vyžaduje jen málo ingrediencí. Kromě ovesných vloček je ve většině receptů potřeba máslo, cukr, vejce a nějaký druh ochucovadla, například vanilkový extrakt.
Do směsi lze přidat i další přísady, jako jsou čokoládové lupínky, rozinky nebo ořechy. Jakmile se ingredience spojí, těsto se vytvaruje do malých kuliček a před pečením se zploští.
Ovesné sušenky si můžete vychutnat jako svačinu nebo jednoduchý dezert. Jsou skvělým doplňkem každého setkání a jistě se stanou hitem pro všechny věkové kategorie. Pokud do sušenek přidáte čokoládové kousky říká se jim také cookies. Vyzkoušejte také domácí müsli tyčinky.
Rychlé sušenky můžete podávat se sklenicí mléka nebo kopečkem domácí vanilkové zmrzliny a dopřát si tak lahodné pohoštění.