ostruzinovy_kolac

Ostružinový koláč je jedním z nejoblíbenějších letních dezertů, který si získává srdce milovníků sladkostí po celém světě. Jeho lahodná kombinace sladkých a kyselých chutí, doplněná o křupavou kůrku a šťavnaté ostružiny, je prostě neodolatelná.

Nejlepší ostružinový koláč všech dob. Celo-máslová krusta, spousta ostružin, okořeněný trochou citronu, skořice a mandlového extraktu. K čerstvě upečenému koláči podávejte makové mléko.

Shrnutí článku

Ingredience na nejlepší ostružinový koláč – kromě samotných ostružin je potřeba citronová šťáva, mandlový extrakt nebo skořice.

Postup pečení – během pečení je důležité dodržovat nejen teplotu trouby, také ohlídat okraje koláče nebo samotnou bobulovou směs, aby nevytekla.

Zajímavosti o ostružinách – ostružiny obsahují kromě antioxidantů také velké dávky vitaminu C nebo vápníku. Navíc jsou vhodní pro diabetiky a už v minulosti byly využívány pro lékařské účely.

Nejlepší ostružinový koláč – recept

  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 60 minut
  • Celkem: 1 hodina 20 minut

Ingredience

  • 5 až 6 šálků ostružin, opláchnutých, očištěných a osušených
  • 1/2 až 3/4 šálku cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu
  • 4 až 6 lžic kukuřičného škrobu, mouky nebo mleté instantní tapioky

Ostružiny jsou bohaté na antioxidanty, vitamín C a vlákninu. Konzumace ostružin může přispět k posílení imunitního systému a zlepšení trávení.

Postup

  1. Vložte ostružiny, cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu, skořici, mandlový extrakt a kukuřičný škrob/mouku/nebo mletou instantní tapioku do velké mísy. Jemně je přimíchejte, aby se všechny dobře obalily cukrem. Nechte 30 minut odstát.
  2. Předehřejte troubu na 200 °C. Stojan umístěte doprostřed trouby.
  3. Měli byste mít dvě kuličky koláčového těsta, jednu na spodní kůrku, druhou na horní kůrku.
  4. Jednu z koulí koláčového těsta rozválejte na lehce pomoučeném povrchu. Těstem vyložte dno koláčové formy. Zatímco budete válet horní těsto, dejte ho vychladit do lednice.
  5. Vyválejte druhou kouli koláčového těsta na horní kůrku. Vrchní kůrku můžete ponechat jako jeden celistvý kotouč nebo těsto nakrájet na proužky pro mřížkovou kůrku.
  6. Lžíci bobulové směsi vložte do koláčové misky vyložené těstem. Pro mřížkový povrch protkejte proužky koláčového těsta přes vrchol koláčové misky naplněné ovocem.
  7. Pro celistvou vrchní část položte na koláč druhou rozválenou placku z koláčového těsta. Konce proužků přitiskněte k okraji spodní kůrky. Pomocí nůžek zastřihněte okraje.
  8. Okraje přeložte zpět přes sebe a prsty zmačkejte, aby se okraje utěsnily. Používáte-li pevnou vrchní kůrku, několikrát ji nařízněte ostrým nožem, abyste vytvořili větrací otvory pro únik páry.
  9. Koláč položte na prostřední rošt trouby. Na spodní rošt položte plech na pečení, aby se zachytily šťávy, které by mohly během pečení z koláče vytékat.
  10. Koláč pečte ve dvou fázích. Nejprve ho pečte 30 minut při teplotě 200 °C.
  11. Poté koláč přikryjte alobalem, aby se okraje a vrchní část koláče příliš nepřipálily. Snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 30 minut, nebo dokud se koláč nepřipálí a náplň nezačne bublat.
  12. Vyjměte koláč z trouby a položte jej na drátěnou mřížku. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.

Ostružinový koláč je nejen lahodným dezertem, je také skvělým způsobem, jak využít sezónní ovoce a potěšit své blízké. Ať už se rozhodnete pro tradiční recept nebo experimentujete s novými ingrediencemi, klíčem k úspěchu je kvalitní suroviny a láska k pečení.

Zajímavosti o ostružinách

Ostružiny byly využívány již před více než 2500 lety. Římané je považovali za důležitou součást své medicíny.

Díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodné pro diabetiky, protože stabilizují hladinu cukru v krvi. Podle staré legendy by se ostružiny neměly sbírat po 29. září, protože jsou údajně prokleté.

Ostružiník se vyskytuje po celém světě, s výjimkou Antarktidy. Ostružiny údajně zmírňují vedlejší účinky chemoterapie a působí proti vzniku nádorů.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang