Originální mexická Mole omáčka – recept

OmáčkyOmáčky a dipy
mole-omacka

Díky pálivým chilli papričkám a sladké čokoládě je tato originální omáčka původem z Mexika vhodným doplňkem k dušenému masu nebo enchiladě.

Počet porcí: 4

Ingredience

  • 3 sušené chilli papričky chipotle, bez stopek a semínek
  • 2 sušené chilli papričky guajillo, bez stopek a semínek
  • 2 sušené ancho chilli papričky, bez stopek a semínek
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 1 rohlík natrhaný na kousky
  • 2 kukuřičné tortilly, nakrájené na proužky
  • 5 rajčat, rozříznutých napříč na polovinu
  • 2 tomatilla (zelená rajčata), rozkrojená napříč na poloviny
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
  • ½ palice česneku, oloupané stroužky a nakrájené na plátky
  • ⅓ šálku nasekaných arašídů
  • ¼ šálku rozinek
  • 2 polévkové lžíce kmínu
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 6 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • 3 tyčinky skořice
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 150 g hořké čokolády, nahrubo nasekané
  • 3 lžíce bílého cukru
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Chipotle, guajillo a ancho opékejte na suché pánvi na středním ohni za stálého míchání, dokud se nerozvoní, asi 3 minuty. Poté je přendejte do mixéru.
  2. V hrnci přiveďte k varu 2 šálky kuřecího vývaru, ten pak přilijte do mixéru.
  3. Kousky rohlíků a proužky tortilly opečte na suché pánvi, dokud lehce nezhnědnou. Opět je přidejte do mixéru k ostatním surovinám.
  4. Nechte chilli, opečený chléb a tortilly odpočívat zcela ponořené v kuřecím vývaru, dokud nezměknou, trvá to asi 10 minut. Poté směs rozmixujte dohladka.
  5. Rajčata a tomatillos opečte na suché pánvi na středním ohni, dokud nezměknou a nezčernají, tudíž zhruba 3 až 4 minuty z každé strany. Rajčata vložte do mixéru ke směsi a rozmixujte.
  6. Rozpusťte sádlo ve velké pánvi na středním ohni. Vmíchejte cibuli, česnek, arašídy, rozinky, kmín, tymián, nového koření, hřebíček a tyčinky skořice a vařte a míchejte, dokud cibule nezměkne a nezezlátne.
  7. Vyjměte tyčinky skořice a ostatní koření vcelku a přidejte cibulovou směs k té v mixéru a opět vše společně rozmixujte.
  8. Vzniklé pyré nalijte do velkého hrnce. Vmíchejte 1 šálek kuřecího vývaru, čokoládu, cukr a sůl. Směs přiveďte k varu.
  9. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a omáčka nezhoustne a mírně nezredukuje, což zabere asi 10 až 15 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang