Díky pálivým chilli papričkám a sladké čokoládě je tato originální omáčka původem z Mexika vhodným doplňkem k dušenému masu nebo enchiladě.
Počet porcí: 4
Ingredience
- 3 sušené chilli papričky chipotle, bez stopek a semínek
- 2 sušené chilli papričky guajillo, bez stopek a semínek
- 2 sušené ancho chilli papričky, bez stopek a semínek
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 1 rohlík natrhaný na kousky
- 2 kukuřičné tortilly, nakrájené na proužky
- 5 rajčat, rozříznutých napříč na polovinu
- 2 tomatilla (zelená rajčata), rozkrojená napříč na poloviny
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
- ½ palice česneku, oloupané stroužky a nakrájené na plátky
- ⅓ šálku nasekaných arašídů
- ¼ šálku rozinek
- 2 polévkové lžíce kmínu
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 6 kuliček nového koření
- 5 hřebíčků
- 3 tyčinky skořice
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 150 g hořké čokolády, nahrubo nasekané
- 3 lžíce bílého cukru
- 1 lžička soli
Postup
- Chipotle, guajillo a ancho opékejte na suché pánvi na středním ohni za stálého míchání, dokud se nerozvoní, asi 3 minuty. Poté je přendejte do mixéru.
- V hrnci přiveďte k varu 2 šálky kuřecího vývaru, ten pak přilijte do mixéru.
- Kousky rohlíků a proužky tortilly opečte na suché pánvi, dokud lehce nezhnědnou. Opět je přidejte do mixéru k ostatním surovinám.
- Nechte chilli, opečený chléb a tortilly odpočívat zcela ponořené v kuřecím vývaru, dokud nezměknou, trvá to asi 10 minut. Poté směs rozmixujte dohladka.
- Rajčata a tomatillos opečte na suché pánvi na středním ohni, dokud nezměknou a nezčernají, tudíž zhruba 3 až 4 minuty z každé strany. Rajčata vložte do mixéru ke směsi a rozmixujte.
- Rozpusťte sádlo ve velké pánvi na středním ohni. Vmíchejte cibuli, česnek, arašídy, rozinky, kmín, tymián, nového koření, hřebíček a tyčinky skořice a vařte a míchejte, dokud cibule nezměkne a nezezlátne.
- Vyjměte tyčinky skořice a ostatní koření vcelku a přidejte cibulovou směs k té v mixéru a opět vše společně rozmixujte.
- Vzniklé pyré nalijte do velkého hrnce. Vmíchejte 1 šálek kuřecího vývaru, čokoládu, cukr a sůl. Směs přiveďte k varu.
- Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a omáčka nezhoustne a mírně nezredukuje, což zabere asi 10 až 15 minut.