Tento dort s klasickou kombinací tradičního piškotu, ořechů a náplní z mascarpone je mimořádně luxusní. Pokud máte rádi ořechové dorty, vyzkoušejte i pekanový dort.
Příprava
- Příprava: 45 minut
- Doba pečení: 30 minut + odpočívání
- Počet porcí: 10
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
Na těsto
- 250 g změklého másla + na vymazání
- 100 ml silné vychlazené černé kávy
- 280 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 4 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 85 g vlašských ořechů (2 lžíce nasekané nahrubo, zbytek najemno)
Na náplň
- 100 g prosetého moučkového cukru + na posypání
- 150 ml plnotučné smetany
- 100 g mascarpone o pokojové teplotě
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou) nebo na 160 °C (plynovou). Máslem vymažeme 2 dortové formy a vyložíme je pečícím papírem. 2 lžíce kávy si odložíme stranou na náplň.
- Máslo, mouku, cukr, prášek do pečiva, vejce, vanilku a polovinu zbývající kávy vyšleháme ve velké míse elektrickým šlehačem. Vmícháme nadrobno nasekané vlašské ořechy. Rozdělíme do forem a rozetřeme.
- Jeden z koláčů posypeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Těsta pečeme 25-30 minut dokud nezezlátnou, nevykynou a špejle, zapíchnutá do jejich středu, nevyjde čistá.
- Hladké dorty pokapeme zbylou kávou a necháme ve formách vychladnout.
- Mezitím si na náplň vyšleháme moučkový cukr, smetanu a mascarpone. Poté vmícháme 2 lžíce rezervované kávy.
- Rozetřeme náplň na dortové těsto, přiklopíme těstem s ořechovou polevou a posypeme trochou moučkového cukru.