Letos jsem se rozhodla trošku experimentovat a potěšit vás tak trošku nevšedními a snad i krapet zdravějšími recepty na vánoční cukroví. Jako první se s vámi podělím o skvělé ořechové rohlíčky, které jsou slazené jen troškou medu, ale přesto chutnají naprosto báječně. Jak je upéct?
Díky vlašským oříškům a domácímu ghí naprosto úžasně voní a doslova se vám rozplynou na jazyku. A víte, co je naprosto skvělé? Jejich variabilita, z jednoho těsta můžete vykouzlit hned několik druhů cukroví. Stačí část obalit v moučkovém cukru, část promazat oříškovým máslem a zbytek promazat marmeládou a polít hořkou čokoládou.
Ingredience
Co si připravit?
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 250 g hladké pohankové mouky
- 70 g ghí
- 1 vanilkový lusk
- 1 vrchovatá lžíce medu
- 1 žloutek
- 1 vejce
Jak na to?
Postup přípravy
Vlašské ořechy nameleme a smícháme je s pohankovou moukou. Vanilkový lusk podélně rozřízneme ostrým nožem a tupou hranou vyškrábneme semínka, která přihodíme k mouce s ořechy. Přidáme změklé ghí (můžete použít i klasické máslo), vrchovatou lžíci medu, jeden žloutek a jedno celé vejce.
Začněte těsto zpracovávat v míse vařečkou, a ve chvíli, kdy se všechny ingredience začnou spojovat, vysypeme těsto na vál a důkladně ho zpracujeme rukama. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a nechte ho nejlépe přes noc odležet.
Druhý den vyndáme těsto z ledničky, ještě jedno ho lehce prohněteme a můžeme začít plnit formičky. Já použila tvar rohlíčků, ale použít můžete libovolný tvar kovových formiček. Z těsta vždy vytvoříme menší kuličku, kterou vtlačíme do formičky, tak aby těsto vyplnilo celou její plochu. Takto připravené je skládáme a plech a dáme péct do předehřáté trouby na 160 stupňů. Pečeme přibližně 10 minut do zezlátnutí. Hotové, ještě teplé rohlíčky vyklopíme z formiček.
Po upečení nechte rohlíčky ideálně týden dva na chladném místě odležet. Pak už se do nich můžete s chutí pustit. Skvělé jsou jen tak samotné, ale pokud by na vás byly málo sladké, obalte je v moučkovém cukru nebo slepte oříškovým máslem a marmeládou.
TIP: Pokud nemáte na lepek alergii, můžete vyzkoušet tradiční vanilkové rohlíčky.