Recept na nejlepší ořechové cookies

DezertySladká jídlaSušenky
Cookies

„Thumbprint“ cookies jsou malé máslové sušenky plněné džemem a obalené v oříšcích.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Přídavný čas: 30 minut
  • Celkem: 55 minut
  • Počet porcí: 30

Ingredience

  • 1 hrnek (2 tyčinky) nesoleného másla, pokojové teploty
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 velká vejce při pokojové teplotě
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek nasekaných ořechů – volitelně
  • 3/4 hrnku džemu, libovolného druhu

Postup

  1. Připravte těsto: máslo a cukr šlehejte elektrickým mixérem při vysokých otáčkách asi 3 minuty.
  2. Oddělte vejce. Žloutky a vanilkový extrakt přidejte do máslové směsi.
  3. Bílky odložte stranou do samostatné mělké mísy.
  4. Do mísy přidejte mouku a sůl a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Vložte těsto do lednice a nechte ho chladit alespoň 30 minut.
  6. Předehřejte troubu na 175 °C.
  7. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
  8. Z těsta vyválejte kuličky o průměru asi 2,5 cm.
  9. Kuličky položte na papírem vyložené plechy s rozestupy několika centimetrů.
  10. Pokud používáte ořechy, vyšlehejte rezervované bílky do pěny.
  11. Kuličky těsta namočte do bílků a poté je obalte v ořeších, dokud se nepokryjí.
  12. Uspořádejte je na plechy několik centimetrů od sebe.
  13. Každou kuličku těsta stlačte palcem, abyste uprostřed sušenky udělali malou jamku. Netlačte příliš silně, jinak se sušenka rozpadne.
  14. Každou sušenku naplňte 1/2 lžičky džemu.
  15. Pečte 12 až 15 minut nebo dokud není mírně pevný.
  16. Nechte je několik minut vychladnout na plechu, aby ztuhly, a pak je přesuňte na drátěný rošt, aby se dokončilo jejich chlazení.
  17. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang