„Thumbprint“ cookies jsou malé máslové sušenky plněné džemem a obalené v oříšcích.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 15 minut
- Přídavný čas: 30 minut
- Celkem: 55 minut
- Počet porcí: 30
Ingredience
- 1 hrnek (2 tyčinky) nesoleného másla, pokojové teploty
- 1/2 šálku cukru
- 2 velká vejce při pokojové teplotě
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek nasekaných ořechů – volitelně
- 3/4 hrnku džemu, libovolného druhu
Postup
- Připravte těsto: máslo a cukr šlehejte elektrickým mixérem při vysokých otáčkách asi 3 minuty.
- Oddělte vejce. Žloutky a vanilkový extrakt přidejte do máslové směsi.
- Bílky odložte stranou do samostatné mělké mísy.
- Do mísy přidejte mouku a sůl a míchejte, dokud se nespojí.
- Vložte těsto do lednice a nechte ho chladit alespoň 30 minut.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Z těsta vyválejte kuličky o průměru asi 2,5 cm.
- Kuličky položte na papírem vyložené plechy s rozestupy několika centimetrů.
- Pokud používáte ořechy, vyšlehejte rezervované bílky do pěny.
- Kuličky těsta namočte do bílků a poté je obalte v ořeších, dokud se nepokryjí.
- Uspořádejte je na plechy několik centimetrů od sebe.
- Každou kuličku těsta stlačte palcem, abyste uprostřed sušenky udělali malou jamku. Netlačte příliš silně, jinak se sušenka rozpadne.
- Každou sušenku naplňte 1/2 lžičky džemu.
- Pečte 12 až 15 minut nebo dokud není mírně pevný.
- Nechte je několik minut vychladnout na plechu, aby ztuhly, a pak je přesuňte na drátěný rošt, aby se dokončilo jejich chlazení.
- Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.