Omeleta z pštrosích vajec / míchaná vejce bhurgi – recept

Hlavní jídlaSlané receptySnackySnídaně

Jedno pštrosí vejce odpovídá dvěma tuctům slepičích vajec! Jeden pták může snést 40-60 vajec ročně. Pštrosí vejce chutnají podobně jako slepičí. Rozdíl je však patrný. Mají máslovější a trochu sladší chuť a ve srovnání s ostatními vejci jsou o něco intenzivnější. Pštrosí vejce obsahují více hořčíku a železa, mnohem méně cholesterolu a o něco méně nasycených tuků než odpovídající porce slepičích vajec.

K přípravě omelety musíte vejce rozklepnout. Naštěstí ho nemusíte rozklepnout úplně, stačí udělat malou dírku, abyste ho mohli vylít. Udeřte kladívkem do horní části vejce, aby skořápka praskla. Poté musíte rozříznout jeho blánu, která není tak tenká, jak jste zvyklí u slepičích vajec. K jejímu propíchnutí použijte nůž nebo jiný ostrý předmět.

Jakmile budete mít membránu proraženou, vylijte obsah do velké mísy, pak ho rozšlehejte a uvařte jako běžné slepičí vejce. Potřebujete trpělivost a musíte být opatrní, abyste vejce rozbili. Vejce má tak velký objem a omeletu budete muset před obracením nakrájet. Vejce je husté.

TIP: Věděli jste, že pštrosí vejce je i název pro pokrm z mletého masa a vajec?

Příprava

Bhurgi je indický název pro míchaná vejce. Pštrosí vejce jsou největší vejce na světě a mají jedinečnou chuť a jedinečný způsob přípravy.

  • Příprava: 35 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Porce: 5

Ingredience

  • 1 pštrosí vejce
  • 2 ks cibule nakrájené nadrobno
  • 2 rajčata nakrájená na kousky
  • 10 ks nasekaných zelených chilli papriček
  • několik nasekaných lístků koriandru
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • mletý černý pepř
  • 1/4 lžičky kurkumy v prášku
  • 1-2 lžíce oleje na vaření
  • 1 malý kousek zázvoru nakrájeného nadrobno
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek

Postup

Rozbijte vejce a obsah přelijte do mísy. Vejce rozšlehejte.

Příprava omelety: K tomu je třeba rozehřát pánev a přidat 1-2 lžičky oleje. Když se olej rozpálí, přidáme 1/4 lžičky hořčičných semínek. Nyní přidáme cibuli, zelené chilli papričky, zázvor a sůl a vše dobře orestujeme. Přidejte 1/4 lžičky kurkumy a dobře promíchejte.

Když cibule zprůsvitní, přidejte rajčata, strouhaný kokos, koriandr a sůl podle chuti. Nyní přidáme vejce a další sůl a při nízké teplotě vaříme. Přiklopte pokličkou a vařte 5 minut. Když je vejce napůl hotové, rozkrojte je na čtyři díly a otočte je. Nyní uvařte spodní stranu a můžete přidat mletý černý pepř podle chuti. Vaše omeleta je hotová.

Příprava míchaných vajec bhurgi: K tomu je třeba rozpálit pánev a přidat 1-2 lžičky oleje. Když se olej rozpálí, přidejte 1/4 lžičky hořčičných semínek. Nyní přidejte cibuli, zelené chilli papričky, zázvor a sůl a vše dobře orestujte.

Když cibule zprůsvitní, přidejte rajčata, strouhaný kokos, koriandr a sůl podle chuti. Nyní přidejte vejce a další sůl a při nízké teplotě vařte vejce. Nyní vejce pomalu rozkvedlejte. Mezi tím musíte míchat, aby se vejce nepřipálila. Jakmile jsou napůl hotová, můžete je vařit při vyšší teplotě a přidat špetku mletého černého pepře.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang