Tento recept na ombré čokoládový dort je bez lepku a bez obilovin, zato však s tvarohem, lučinou a ovocem. Klidně se nechte jen inspirovat a udělejte si korpus podle svých vlastních představ. I s druhy ovoce se dá vyhrát.
Ingredience jsou pro jeden velký dort a v závorce množství, které je možné přidat navíc pro dva malé dortíky.
Korpus:
- 300g mandlové mouky (+ 100g)
- 4 lžíce kokosové mouky (+ 2 lžíce)
- 60g kokosového cukru (+ 20g)
- 60g kokosového oleje, v tekutém stavu (+20g)
- 10 lžic raw kakaového prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 4 vejce (+1)
- 240ml mandlového mléka/nebo použijte jiné rostlinné či kravské (+ 80ml)
- 1 lžíce vanilky
- 100g hořké čokolády – já použila 100%, zkuste použít alespoň 70%
Krém:
- 250g mražených borůvek – nebo čerstvých chcete-li
- 200g mražených malin
2 lžíce citrónové šťávy - agávový sirup
- 500g Lučiny
- 400g bio tvarohu
- 250g mascarpone – nemusí být, můžete nahradit Lučinou
- 200ml šlehačky 40% – nemusíte přidávat párátka
Zdobení: čerstvé fíky a květiny
Čokoládový dort – jak na korpus
Postup korpus:
Začněte namletím mandlí a kokosu na mouku. Mouky se však dají koupit i hotové. K moukám přidejte všechny „suché“ ingredience a mezitím si rozehřejte čokoládu ve vodní lázni. Poté předehřejte troubu na 180°.
V mixéru si rozmixujte vejce, kokosový olej, mléko a roztavenou čokoládu. Do tekutého těsta v mixéru začněte přimíchávat „suchou“ směs. A nechte chvilku stranou. Teď si připravte formy, které vymažte kokosovým olejem.
Do spodku forem je možné dát ještě pečící papír. Těsto pak jednoduše vlijte do forem a zarovnejte. Menší formy se pečou cca 25-30 minut, větší až 50 minut. Zkuste osvědčenou techniku – párátka, abyste se přesvědčili, že jsou korpusy propečené.
Nechte poté vychladnout. Vychladlé korpusy si pak nařežte na jednotlivé „pláty“. Čokoládovým korpusem je také proslulý krtkův dort na plech, který chutná dětem i dospělým.
Jak vytvořit krém?
Postup krém:
Krémy si můžete připravit mezitím, co vám budou chladnout korpusy. Začněte si ovocnými „marmeládami“, to je to, co nám v podstatě vznikne. V jednom kastrolu si rozehřejte borůvky s agávovým sirupem a 1 lžící citrónové šťávy.
Množství agáve je na každém, zkrátka musí chutnat, ale zase si to neudělejte moc sladké, sladit se bude i krém. V druhém maliny se sirupem a druhou lžící citrónové šťávy. Obojí nechte probublávat, dokud vám nevznikne hutnější marmeládová konzistence.
Poté směsi rozmixujte ručním mixérem a nechte vychladnout. Nyní si pořádně promíchejte mascarpone s lučinami, vanilkou, agávovým sirupem a tvarohem. Vyšlehejte šlehačku a zamíchejte ji do krému. Nyní si krém rozdělte do tří misek.
Do jedné misky přidávejte borůvkovou směs dokud nezískáte požadovanou barvu, do další přidávejte malinovou směs a tu třetí nechte jen vanilkovou.
Vrstvení dortů krok za krokem
A teď se budou vrstvit dorty. Dejte si všechny tři krémy do cukrářských pytlíků (nebo sáčků s ustřiženou špičkou). První vrstvu korpusu „opusinkujte“ borůvkovým krémem (můžete i rozetřít nožem, ale dbejte na to, aby byla vrstva vyšší) a položte na krém druhou vrstu korpusu a lehce zmáčkněte, aby si vrstvy sedly.
Tuto druhou vrstvu potřete malinovým krémem a završte vrchním korpusem. Opět lehce zmáčkněte. Nyní si vezměte párátka a ořežte je na výšku dortu tak, aby končily s korpusem. Párátka vpíchněte zvrchu dolů na více místech.
Díky tomu bude dort držet tvar, takže se nemusíte bát, že až následující den otevřete ledničku, bude dort nakřivo. No a pak na párátka akorát nezapomeňte. Nyní si lehce „opusinkujte“ dorty ze stran.
Zespodu se začne borůvkovým krémem, pak se přejde do malinového a vrch boků se „pusinkuje“ vanilkovým krémem. To stejné zvrchu. Pak se boky dortů i vrch uhladí cukrářskou špachtlí (nejspíš to půjde i s příborovým nožem, ale špachtle je delší).
Určitě můžete použít i jiné druhy ovoce, abyste získali jinou barvu dortu. Určitě budou dobře fungovat meruňky, broskve, mango, jahody, rybíz. A nebo jen kakao například. A co zvolit jako další dezert? Třeba mini dorty Pavlova nebo dvoupatrový narozeninový dort s malinovým krémem.