Omáčky

Omáčky jsou velmi oblíbená hlavní jídla, a to především pro českou kuchyni. Nejvíce oblíbenou je zajisté svíčková, rajská či guláš z hovězího masa. Pro omáčky je typické mít na základ silný hovězí vývar.

K omáčkám se nejčastěji podávají jako příloha knedlíky, avšak mohou se podávat i s těstovinami nebo případně s pečivem. Ovšem třeba znojemská omáčka je skvělá s rýží.

Omáčky také mohou být i se základem kečupu a mletého vepřového masa, a to především boloňská omáčka na špagety. Nabízí se také možnost různých sýrových či smetanových omáček, které se nejvíce hodí k různým těstovinám, jako jsou noky nebo tagliatelle.

Další kategorie

Recept – holandská omáčka

Ingredience: 4 žloutky3 lžíce vodysůl250 g čerstvého máslalžíce citronové...

Recept – česneková omáčka

Ingredience: 50 g másla1 větší cibule½ paličky česneku 2 vrchovaté lžíce mouky½...

Recept – koprová omáčka s houbami

Recept na koprovou omáčku se hodí mít po ruce. Koprovka jako jedna z klasik české kuchyně...

Recept – houbová omáčka s paprikami

Ingredience: 4 lžíce oleje1 cibule5 paprikpřibližně talíř směsi očištěných...

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Ingredience: 500 g mletého maso4 paprikové lusky2 cibule1 svazek...

Dýňové noky s bylinkovou omáčkou

Noky jsou po těstovinách dalším jídlem, které můj manžel zbožňuje. Přiznám se, že já...

Recept – bramborový guláš pro vegetariány

Dle tohoto receptu si připravíte bramborový guláš, kterým uděláte radost těm, kteří...

Recept – kančí guláš s brusinkami

Brusinky jsou výborným doplňkem k masu všeho druhu, zvěřinu nevyjímaje. Důkazem je tento...

Bramborový guláš s kabanosem

Ingredience: 800 – 1000 g kabanosu4 velké oloupané brambory nakrájené na kostičky1...

Srnčí guláš po krumlovsku

Zvěřinové guláše se nejen u nás těší opravdu velké oblibě, ať už se jedná o kančí...

Recept – houbový guláš Franty houbaře

Ingredience: 1 kg nakrájených čerstvých hub2-3 lžíce sádla500 g cibule2 vrchovaté...

Houbový guláš se salámem

Ingredience: 800 g čerstvých hub nakrájených na větší kousky300 g měkkého salámu...

Recept – fazolový guláš

Ingredience: 500 g bílých fazolí400 g uzeniny nakrájené na kostičky200 ml smetany3-4...

Recept – okurková omáčka se smetanou

Ingredience: 50 g másla50 g hladké mouky3 kyselé okurkykyselá smetanacitronová šťáva½...

Králík na zelenině se staročeskou bagetou

Budete potřebovat: Staročeská bageta: Zlatavě hnědá řemeslná bageta z neobyčejného...

Slovensko – typická slovenská jídla

Brynza, halušky, langoše, pagáče. Pokrmy, za kterými se jezdí k našim blízkým sousedům....

korejská kuchyně

Korejská kuchyně a jídlo – recepty – bibimbap a další

Korejská kuchyně byla po staletí ovlivňována kuchyní čínskou a japonskou. Oproti čínské...

Palačinky podle Julie Child a palačinkový dort

Přestože pro mě výpověď znamenala překvapivou psychickou úlevu, mé zchátralé fyzické...

Divoká zvěřina – nejlepší recepty

Máte rádi zvěřinu? Zarytí masožrouti asi odkývají, protože to je prostě maso, ale...

Sýrová omáčka – recept

Recept na sýrovou omáčku je snadný. K přípravě hladké a lahodné omáčky je však...

Hovězí guláš – Recept

Hovězí guláš patří k nejoblíbenějším českým jídlům. Ingredience 900 g...

Guláš z kance – recept

Zvěřinové pokrmy se těší velké popularitě nejen na podzim. Pokud si i vy chcete doma...

Koprová omáčka

Koprová omáčka patří ke klasickým českým omáčkám. Její chuť je sladko-kyselá se...

Smažený pangasius se smetanovou omáčkou – recept

Ingredience 800 g filetů z pangasia150 ml sladké smetany1 lžička hladké moukyšpetka...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang