Tato klasická francouzská omáčka od Gordona Ramsayho se skvěle hodí k rib-eye steaku.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 35 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 250 g šalotky nakrájené na plátky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, lehce rozdrcený
- snítka rozmarýnu
- 5 lžic balzamikového octa
- 400 ml červeného vína
- 400 ml hovězího nebo hnědého kuřecího vývaru, nejlépe domácího
- kousek másla
Postup
- 250 g nakrájené šalotky smažte na středně velké pánvi se 4 lžícemi olivového oleje na prudkém ohni asi 3 minuty, dokud lehce nezhnědne, a často míchejte.
- Dochuťte mletým černým pepřem a přidejte 1 lehce rozmačkaný stroužek česneku a snítku rozmarýnu.
- Pokračujte ve vaření další 3 minuty a často míchejte, aby se šalotka nepřipálila.
- Přilijte 5 lžic balzamikového octa a vařte, dokud se neodpaří na sirup, pak přilijte 400 ml červeného vína a vařte, dokud se nesníží na dvě třetiny.
- Přilijte 400 ml hovězího nebo hnědého kuřecího vývaru a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte, dokud se množství vývaru opět nezredukuje na dvě třetiny, tedy asi na 250 ml.
- Vyjměte česnek a rozmarýn.
- Přidejte trochu soli podle chuti a nakonec „monte“ (zašlehejte) kousek másla.
- Těsně před podáváním přidejte případnou šťávu ze steaků.