Recept na omáčku ze šalotky a červeného vína

Likéry a vínaOmáčkyVíno
omáčka ze šalotky a červeného vína

Tato klasická francouzská omáčka od Gordona Ramsayho se skvěle hodí k rib-eye steaku.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 35 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 250 g šalotky nakrájené na plátky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, lehce rozdrcený
  • snítka rozmarýnu
  • 5 lžic balzamikového octa
  • 400 ml červeného vína
  • 400 ml hovězího nebo hnědého kuřecího vývaru, nejlépe domácího
  • kousek másla

Postup

  1. 250 g nakrájené šalotky smažte na středně velké pánvi se 4 lžícemi olivového oleje na prudkém ohni asi 3 minuty, dokud lehce nezhnědne, a často míchejte.
  2. Dochuťte mletým černým pepřem a přidejte 1 lehce rozmačkaný stroužek česneku a snítku rozmarýnu.
  3. Pokračujte ve vaření další 3 minuty a často míchejte, aby se šalotka nepřipálila.
  4. Přilijte 5 lžic balzamikového octa a vařte, dokud se neodpaří na sirup, pak přilijte 400 ml červeného vína a vařte, dokud se nesníží na dvě třetiny.
  5. Přilijte 400 ml hovězího nebo hnědého kuřecího vývaru a přiveďte k varu.
  6. Snižte teplotu a vařte, dokud se množství vývaru opět nezredukuje na dvě třetiny, tedy asi na 250 ml.
  7. Vyjměte česnek a rozmarýn.
  8. Přidejte trochu soli podle chuti a nakonec „monte“ (zašlehejte) kousek másla.
  9. Těsně před podáváním přidejte případnou šťávu ze steaků.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang