Recept na omáčku z citronového másla pro ryby

OmáčkyOmáčky a dipyRyby
Pstruh

Tato omáčka z citronového másla na ryby je skvělá – 3 minuty a 3 ingredience.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 15 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience

Na omáčku

  • 60 g nebo 4 lžíce nesoleného másla nakrájeného na kousky
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • sůl a jemně mletý pepř

Na rybu

  • 2 x tenké filety z bílé ryby (120-150 g každý), bez kůže a kostí (můžete použít pstruha)
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce bílé mouky
  • 2 lžíce oleje (například řepkový)
  • k podávání: citronové klíny, drobně nasekaná petrželka – volitelně

Postup

  1. Máslo vložte do světlého kastrolu nebo malé pánve na střední teplotu.
  2. Máslo rozpusťte a nechte ho stát na sporáku za občasného šlehání/míchání.
  3. Když máslo zezlátne a je cítit oříškovou vůní – asi 3 minuty, ihned ho sejměte z plotny a přelijte do malé misky.
  4. Přidejte citronovou šťávu a špetku soli a pepře.
  5. Promíchejte a po mírném vychladnutí ochutnejte.
  6. Citron/sůl upravte podle chuti.
  7. Odstavte – směs vydrží 20 až 30 minut.
  8. Osušte rybu papírovými utěrkami.
  9. Posypte je solí a pepřem a posypte moukou. Mouku rozetřete prsty.
  10. Obraťte a opakujte.
  11. Přebytečnou mouku dobře oklepejte a v případě potřeby propleskněte mezi dlaněmi.
  12. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej.
  13. Když se olej začne třpytit a objeví se slabé pramínky kouře, přidejte rybu.
  14. Smažte 1 a 1/2 minuty, dokud nejsou okraje zlatavé a křupavé, poté je otočte a 1 1/2 minuty smažte z druhé strany (pokud máte silnější filety, smažte déle).
  15. Ihned vyjměte na talíře.
  16. Každou z nich pokapejte asi 1 lžící omáčky (aby se na dně mísy neusazovaly tmavé skvrny), ozdobte petrželkou a podávejte s citronem po straně.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang