Tato omáčka z citronového másla na ryby je skvělá – 3 minuty a 3 ingredience.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 15 minut
- Počet porcí: 2
Ingredience
Na omáčku
- 60 g nebo 4 lžíce nesoleného másla nakrájeného na kousky
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- sůl a jemně mletý pepř
Na rybu
- 2 x tenké filety z bílé ryby (120-150 g každý), bez kůže a kostí (můžete použít pstruha)
- sůl a pepř
- 2 lžíce bílé mouky
- 2 lžíce oleje (například řepkový)
- k podávání: citronové klíny, drobně nasekaná petrželka – volitelně
Postup
- Máslo vložte do světlého kastrolu nebo malé pánve na střední teplotu.
- Máslo rozpusťte a nechte ho stát na sporáku za občasného šlehání/míchání.
- Když máslo zezlátne a je cítit oříškovou vůní – asi 3 minuty, ihned ho sejměte z plotny a přelijte do malé misky.
- Přidejte citronovou šťávu a špetku soli a pepře.
- Promíchejte a po mírném vychladnutí ochutnejte.
- Citron/sůl upravte podle chuti.
- Odstavte – směs vydrží 20 až 30 minut.
- Osušte rybu papírovými utěrkami.
- Posypte je solí a pepřem a posypte moukou. Mouku rozetřete prsty.
- Obraťte a opakujte.
- Přebytečnou mouku dobře oklepejte a v případě potřeby propleskněte mezi dlaněmi.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej.
- Když se olej začne třpytit a objeví se slabé pramínky kouře, přidejte rybu.
- Smažte 1 a 1/2 minuty, dokud nejsou okraje zlatavé a křupavé, poté je otočte a 1 1/2 minuty smažte z druhé strany (pokud máte silnější filety, smažte déle).
- Ihned vyjměte na talíře.
- Každou z nich pokapejte asi 1 lžící omáčky (aby se na dně mísy neusazovaly tmavé skvrny), ozdobte petrželkou a podávejte s citronem po straně.