Domácí marinara omáčka už nemůže být jednodušší. Na nezapomenutelnou italskou marinaru stačí jen hrstka ingrediencí a pár minut u sporáku.
Tyto vybrané recepty na domácí marinara omáčku velmi snadno a rychle připravíte. Omáčka je přirozeně bezlepková na rozdíl od klasičtější sýrové omáčky. Při pomalém vaření vyniknou úžasné chutě rajčat, bazalky a česneku. Dotáhněte domácí těstoviny k dokonalosti až po zapečené šunkafleky nebo boloňské špagety.
Základní ingredience na marinara omáčku
K přípravě tohoto receptu na domácí marinara omáčku budete potřebovat následující ingredience.
- Olivový olej (nebo máslo) – Zvolte si jeden nebo druhý. Nebo můj oblíbený – lžíci od každého! Ať už zvolíte kteroukoli možnost, bude vynikající.
- Cibule – Cibuli do této omáčky nakrájejte opravdu nadrobno, aby kousky cibule nebyly příliš velké. Ale klidně si vyberte jakoukoli velikost kostiček, kterou máte raději. Stačí bílá nebo žlutá cibule.
- Česnek – Buď jemně mletý, nebo prolisovaný.
- Drcené vločky červené papriky – Krátce je osmahneme na olivovém oleji (nebo másle), aby vynikla jejich chuť. Pokud chcete mít omáčku pikantnější, můžete množství drcených červených pepřových vloček zdvojnásobit.
- Celá rajčata – K receptům se bude dobře hodit jakákoli plechovka kvalitních celých rajčat.
- Čerstvá bazalka – V marinádě povaříte několik snítek čerstvé bazalky a před podáváním je vyndáte. Ale klidně můžete lístky bazalky nasekat a nechat je v omáčce – záleží jen na vás!
- Sušené oregano – Sušené oregano je pro mě v omáčce marinara nezbytností.
- Jemná mořská sůl a čerstvě nadrcený černý pepř – Nezapomeňte omáčku marinara po uvaření ochutnat a zjistit, jestli nepotřebuje další sůl a pepř.
Jak připravit omáčku marinara
- Osmahněte cibuli a česnek – Nejprve na olivovém oleji (nebo másle) osmahneme cibuli a česnek do změknutí a na samém konci přidáme drcené vločky červené papriky, aby se zvýraznila jejich chuť.
- Přidáme zbývající přísady – Poté přidáme zbývající přísady a promícháme.
- Dusíme – Omáčku vařte přikrytou asi 20-30 minut, aby se prohloubily všechny lahodné chutě.
- Dochuťte – Vyhoďte snítku bazalky a v případě potřeby marinaru dochuťte další solí a pepřem.
- Podávejte – Poté si ji připravte teplou a s vaším oblíbeným receptem a pochutnejte si.
Tipy pro přípravu italské omáčky na těstoviny
Pokud tuto omáčku připravujete na těstoviny, vyhraďte si trochu vody na vaření těstovin a přidejte ji do omáčky těsně před přidáním těstovin. Pomůže to omáčku emulgovat a dodá jí spoustu další chuti.
- Kontrola dochucení – po dokončení vaření omáčky zkontrolujte její dochucení, a pokud potřebuje více soli, přidejte ji po troškách. Pamatujte, že sůl můžete kdykoli přidat, ale nemůžete ji ubrat.
- Přidejte bylinky a koření – tuto omáčku použijte jako základ pro mnoho omáček na bázi rajčat, můžete přidat různé bylinky a koření, například semínka fenyklu, pepperoncino (chilli vločky), čerstvé chilli a rozmarýn.
Způsoby využití rajčatové omáčky
- Těstoviny – Marinara na špagety je samozřejmě klasika. Ale tuto omáčku můžete zamíchat do jakýchkoli jiných druhů těstovin, zapečených ziti, lasagní a dalších. Nebo pokud chcete jít opravdu na dřeň, udělejte si domácí těstoviny.
- Maso nebo mořské plody – Můžete si připravit italské masové kuličky marinara, kuřecí marinara, krevety marinara, krevety s těstovinami, mušle marinara nebo cokoli jiného, co vám bude připadat dobré.
- Parmigiana – Z této rajčatové omáčky můžete připravit i zapečený lilek s parmazánem a kuře s parmezánem.
- Pizza – Marinara omáčku vyzkoušejte použít i na pizzu v některém z vašich oblíbených receptů.
Jak uchovat omáčku marinara?
Domácí rajčatovou omáčku určitě můžete narozdíl od smetanových omáček zmrazit! Úplně vychladlou rajčatovou omáčku dejte lžící do sáčků na zip v mrazničce.
Vymačkejte přebytečný vzduch, každý sáček označte a opatřete datem a poté uložte rovnou do mrazničky až na tři měsíce. Přes noc je nechte rozmrazit v chladničce.
Omáčka marinara – recept
Jednoduchý základní recept na rajčatovou omáčku marinara v sobě skloubí nejjemnější chuť rajčat s tóny oregána, bazalky a pikantním česnekovým koncem.
Ingredience na přípravu omáčky marinara
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 střední žluté cibule
- 3 stroužky česneku
- 800 g drcených rajčat
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 lžíce bazalky nebo petrželky
Postup na omáčku marinara
- Rozpalte olej, přidejte cibuli a restujte dokud nezezlátne.
- Přidejte česnek a pak vmíchejte rajčata, oregano, sůl a pepř.
- Přiveďte k mírnému varu, snižte teplotu a částečně přikryté vařte 15 minut.
- Nakonec vmíchejte bazalku.
Rajčatová omáčka recept
Hledáte rychlou a vynikající omáčku k těstovinám? Vyzkoušejte tento rychlý a výtečný recept, který se jistě zařadí do Vašeho běžného vařícího repertoáru.
Ingredience na rajčatovou omáčku
- 2 lžíce olivového oleje (nebo másla)
- 1/3 šálku nadrobno nakrájené bílé cibule
- 4 stroužky česneku, prolisované nebo nadrobno nakrájené
- 1/4 lžičky drcených vloček červené papriky
- 1 plechovka celých rajčat
- 1 lžička sušeného oregana
- 3/4 lžičky jemné mořské soli
- 1/2 lžičky čerstvě drceného černého pepře
- 3 velké snítky čerstvé bazalky
Postup rajčatové omáčky
- Ve velkém hrnci na středním plamenu rozehřejte olivový olej.
- Přidejte cibuli a za občasného míchání smažte 5 minut, dokud se nespojí.
- Přidejte česnek a drcené vločky červené papriky a za častého míchání smažte 1-2 minuty, dokud se nespojí.
- Přidejte rajčata, oregano, sůl a černý pepř a promíchejte.
- Dřevěnou lžící nebo šťouchadlem na brambory rajčata jemně rozbijte, protože omáčka se stále zahřívá. Vmíchejte snítky čerstvé bazalky.
- Pokračujte ve vaření, dokud omáčka nedosáhne bodu varu.
- Poté snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a za občasného míchání vařte 20 až 30 minut.
- Vyjměte a vyhoďte snítky čerstvé bazalky.
- Omáčku ochutnejte a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem.
- Pokud dáváte přednost hladší omáčce, můžete ji také rozmixovat ponorným mixérem, dokud nedosáhne požadované konzistence.
- Omáčku pak podávejte teplou a vychutnejte si ji.
Rajčatová omáčka na špagety – recept
S touto jednoduchou a chutnou omáčkou, která se skvěle hodí ke špagetém, ale i masu nebo rybám. Skvěle ušetříte čas i peníze.
Ingredience na rajčatovou omáčku na špagety
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 1 lžička zeleninového bujónu v prášku nebo ½ rozdrobené kostky bujónu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- Několik lístků bazalky
Postup na rajčatovou omáčku na špagety
- Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte stroužek česneku a 1 minutu jemně smažte.
- Přisypte nakrájená rajčata, práškový zeleninový bujón, rajčatový protlak a cukr a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a za občasného míchání vařte odkryté 5 minut.
- Na závěr natrhejte několik lístků bazalky a vmíchejte je do omáčky.
Domácí rajčatová omáčka – recept
Snadná italská rajčatová omáčka připravená od nuly z pouhých 4 ingrediencí za pouhých 10 minut. Tato rajčatová omáčka se skvěle hodí na těstoviny, pizzu nebo do ní můžete jednoduše namočit grilovanou ciabattu. Tak bohatá na chuti a nemůže být jednodušší.
Ingredience na domácí rajčatovou omáčku
- 1 stroužek česneku
- 400 g kvalitních sekaných rajčat v plechovce
- 1 hrst čerstvé bazalky volitelně
- 1-2 lžíce olivového oleje
- Sůl
Postup domácí rajčatové omáčky
- Česnek nasekejte najemno nebo rozdrťte a přidejte ho na pánev nebo do pánve s 1-2 lžícemi olivového oleje.
- Česnek smažte 1 minutu nebo dokud není voňavý (nenechte ho zhnědnout).
- Poté přidejte rajčata, vypláchněte plechovku 1-2 lžícemi vody a tu přidejte do omáčky.
- Pokud jsou vaše rajčata dost kouskovitá nebo dáváte přednost hladší konzistenci, můžete je v této fázi rozdrtit šťouchadlem na brambory (nepovinné).
- Přidejte špetku soli a vařte na mírném ohni 8-10 minut, dokud se množství mírně nezredukuje. Vypněte oheň a přidejte hrst čerstvě nasekané bazalky.
- Pokud podáváte s těstovinami, použijte malé množství vody na těstoviny, abyste omáčku emulgovali, přidejte těstoviny a promíchejte, dokud se důkladně neobalí.
Rajčatová omáčka z čerstvých rajčat – recept
Skvělá domácí rajčatová omáčka z čerstvých rajčat, cibule, česneku a bylinek. Podávejte ji k těstovinám jako jsou špagety, nebo ji použijte do svého oblíbeného receptu na lasagne.
Ingredience na rajčatovou omáčku z čerstvých rajčat
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- ½ lžičky česnekového prášku
- 1 kg čerstvých rajčat, oloupaných a nakrájených na kousky
- 1 lžíce bílého cukru
- 1 lžíce sušené bazalky
- 1 lžíce sušené petrželky
- 1 lžička soli
Postup na rajčatovou omáčku z čerstvých rajčat
- Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej.
- Přidejte cibuli a česnekový prášek; vařte a míchejte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Přidejte rajčata, cukr, bazalku, petrželku a sůl a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a za občasného míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne, 1 až 2 hodiny.