Odlehčovací jídelníček pro jarní restart

DietníHlavní jídlaMagazínSnackySnídaněZdraví

Jarní únava a s ní větší výskyt chřipkových (ale nejen těch) onemocnění, se dává očekávat. Obzvláště trpí citliví lidé, kteří v zimě psychicky strádají vlivem krátkých dnů. Zima však vysílí i ty, kteří se nějakou tou sněhovou vločkou nedají rozházet.

Máte-li navíc imunitu opravdu oslabenou, skutečná angína nebo pořádná chřipka na sebe od prvních příznaků nenechají dlouho čekat.

Proto je na čase náš imunitní systém podrobit generálce. A to neplatí jen pro ty, kteří jsou často nemocní. Strava bohatá na látky podporující obranyschopnost odpovídá zásadám zdravé výživy, které platí pro všechny.

Příčina jarní únavy a časté nemocnosti může být totiž i v jídelníčku. Celé zimní období organismus bojuje se změnami teplot, s útoky viróz a nedostatkem světla. V předjaří nastává nejvhodnější doba pro obnovení sil. Ozdravení jídelníčku je krok správným směrem. 

Jarní únavě bychom se měli pokusit předejít tím, že s úpravou životosprávy začneme včas. Základem by měla být změna jídelníčku. Měli bychom upřednostňovat lehkou a pestrou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny.

Na prvním místě je vhodné odlehčení jídelníčku. Na několik týdnů zkuste úplně vynechat alkohol a uzeniny a velmi striktně omezte hovězí a vepřové maso, naopak zvyšte příjem ryb.

Maso nemusí být na jídelníčku denně, bez problémů ho nahradí mléčné výrobky (zejména zakysané), které neomezujte. Dostatečný příjem vápníku v období s vyšším slunečním svitem zajistí jeho lepší využití díky vitamínu D, který se vytváří v kůži (přiměřeně) vystavené slunci.

Nezapomínejte na dostatečný příjem vlákniny ze zeleniny, luštěnin, celozrnného pečiva a obilovin. Imunitu podpoříte také péčí o zdravou střevní mikroflóru, která potřebuje právě vlákninu a probiotika ze zakysaných mléčných výrobků. V neposlední řadě je důležitý pravidelný přísun antioxidantů ze zeleniny a ovoce.

Odlehčovací jídelníček pro jarní restart

Snídaně

  • celozrnný chléb, čerstvý nízkotučný sýr, řeřicha, pomeranče

Tmavý chléb vyrobený z celozrnné pšeničné mouky, díky které má nadýchanou porézní střídu, a z celozrnné žitné mouky, které vděčí za vláčnost.

Celkově obsahuje 80% celozrnné mouky. Obohacený záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek). Z kamenné pece.

Dopolední svačina

Oběd

  • grilované marinované tofu, brambory vařené ve slupce, dušené fazolky

Svačina

  • malý řecký salát, celozrnná bagetka
4295497_baked-9555952

Večeře

Celozrnná bagetka se záparou: Malá tmavá bagetka vyrobená z celozrnné pšeničné mouky, díky které má nadýchanou střídku, a z celozrnné žitné mouky, které vděčí za vláčnost (celkově obsahuje 80% celozrnné mouky).

Obohacená je záparou (speciální směs máčených a tepeľně upravených cereálií a semínek). Bohatě sypaná slunečnicí, lnem a sezamem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang