Minulý víkend, ano ještě v době, kdy jsem myslela, že fialovo-rudý otok, neodbytná bolest, neschopnost ohnout nohu a celodenní zvracení jsou pouze obyčejné průvodní znaky pobodání vosou či maximálně lehká alergická reakce a všechno bude fajn (fatální omyl), jsem upekla něco, co by se dalo nazvat asi zhruba jako mňam-mlask-chramst-hmmmm.
Oficiálně by se to mělo jmenovat spíš obrácený hruškovo-čokoládový koláč s karamelem a pistáciemi, ale věřte mi, že mňam-mlask-chramst-hmmmm vystihuje daleko lépe podstatu věci. Měkká a voňavá karamelová hruška, vláčné čokoládové těsto a krásně zelené, zkaramelizované pistácie. Chtěla jsem upéct něco strašlivě výjimečného, protože neděle byla naprosto výjimečný den, strávený s výjimečnými lidmi.
A taková příležitost, kdy se sejdou staří i noví přátelé, které obvykle dělí stovky kilometrů a dokonce jedno celé moře, si přece žádá něco tak trochu dokonalého. A myslím, že tohle bylo přesně ono. Všichni dělali hmmmmm (a hlavně si přidávali, jak já miluju, když si lidi přidávají a já na chvilku dokonce zapomněla, jak moc se mi chce vlastně umřít… Jo, tenhle koláč je zázračný.
A už od neděle jsem netoužila po ničem jiném, než vám tenhle recept sepsat, ale měla jsem to naplánované na středu (protože to už mi mělo být „líp“), jenomže to bych si nesměla na noc vzít Dithiaden… Můj první a zároveň jistojistě poslední v životě (pod to se vám podepíšu). Začali se totiž dít věci… Velmi nepěkné věci.
Celý včerejší den jsem o sobě prakticky nevěděla. Ráno jsem byla vzhůru dobré dvě hodiny, ale nemohla jsem ani promluvit, ani otevřít oči… Měla jsem porušenou rovnováhu, takže jsem nemohla chodit po dvou a pohybovala se jako zvířátko po všech čtyřech, a žádné jídlo se mnou nepobylo déle než 10 minut.
Ještě dnes se moje tělo chová jako by nebylo moje, ale aspoň už zase chodím jako člověk. Aspoň do kuchyně a zpět to zvládnu bez podpírání. Cítím se pořád jako hadr na podlahu, všechno mi padá z rukou, klepu se jako ratlík a tohle mi trvalo napsat asi 4 hodiny. Ale alespoň opadl ten otok na noze. A za pár dnů prý budu jako rybička.
Tímhle dojemným příběhem jsem vás rozhodně nechtěla znechutit, ale spíš varovat, že pokud nejste stokilový svalovec, možná vás Dithiaden sestřelí podobně jako mě, tak si dejte pozor. A upečte si tenhle koláč, protože minimálně na tu chvíli, co ho budete mít na talíři, zapomenete na všechny strasti světa, za to vám ručím.
Obrácený hruškovo-čokoládový koláč s karamelem a pistáciemi
Ingredience (na pekáček o rozměrech 25×35 cm):
Na karamelový základ s hruškami a pistáciemi:
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 lžíce medu (nemusí být, přidejte o to víc cukru)
- 50 g másla
- 4 pevné hrušky
- 30-50 g pistácií
Na těsto:
- 1 vejce
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 150 g hladké mouky
- 50 g holandského kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce koření mixed spice
- 150 – 200 ml mléka
Postup
Nejdříve připravte základ karamelu. V pánvi opatrně rozpusťte cukr a poté přidejte med (nebo jej vynechte a přidejte víc cukru) a máslo a důkladně promíchejte. Když je směs hladká, stáhněte z plotny a vlijte do pekáčku o rozměrech 25×35 cm a rozetřete po celé ploše dna.
Hrušky oloupejte, přepulte, vyřízněte jádřince a poté je řeznou plochou dolů položte na připravený karamel. Mezery mezi hruškami vyplňte nahrubo nasekanými pistáciemi.
Troubu rozehřejte na 180°C. Vejce, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny a do té pak po částech zašlehejte prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a kořením a 150 ml mléka. Kdyby vám přišlo těsto příliš tuhé přidejte ještě zbytek mléka. Takto připravené těsto navrstvěte na hrušky, uhlaďte a pečte přibližně 30 minut.
Po vytažení z trouby nechte 10-15 minut odpočinout a poté vyklopte na větší tác nebo plech vyložený papírem na pečení. Karamel, který zbude na dně pekáčku, vyškrábejte stěrkou a polijte (či potřete) jím povrch koláče.
Poznámka:
Přípravu karamelového základu si můžete usnadnit tak, že všechny suroviny dáte do pekáčku a ten vložíte do rozehřívající se trouby. Musíte ovšem dávat pozor, aby se směs nespálila. Měla by být světlá, zkaramelizuje až při pečení koláče.
Redakce Receptik.cz