Tento ananasový koláč s karamelizovanými okraji na ananasu si zamilujete. Ultra vláčný, jemný vanilkový koláč je posetý kousky ananasu a napuštěný ananasovou šťávou.
Ingredience
- 560 g plátků ananasu v konzervě
- 12–18 třešní
- 60 g másla, rozpuštěného
- 110 g hnědého cukru
Na těsto:
- 225 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody (místo 1 lžičky prášku do pečiva)
- 1/4 lžičky soli
- 85 ml mléka, plnotučného
- 65 ml ananasové šťávy z plechovky
- 60 g zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 115 g změklého másla
- 150 g bílého cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- jakýkoli zbytek ananasu, nakrájený na kousky
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C (160 °C s ventilátorem).
- Vyložte plech papírovými utěrkami nebo utěrkou a položte na něj ananas a třešně. Ovoce osušte.
- Máslem vytřete zapékací formu včetně stěn. Posypte její dno cukrem.
- Vložte jeden ananasový kroužek doprostřed a obklopte jej buď rozpůlenými ananasovými kroužky, nebo celými.
- Podle chuti ozdobte třešněmi. Většina lidí je dává jen doprostřed ananasových kroužků.
- Třešně a ananasy pevně přitlačte, aby byly v přímém kontaktu se dnem dortové formy. Zatím ponechte stranou.
- V míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V druhé míse vyšlehejte mléko, zakysanou smetanu, ananasovou šťávu a vanilku.
- Ve třetí míse šlehejte máslo a cukr 2 minuty, dokud nebude nadýchané.
- Vejce přidávejte jedno po druhém k máslu s cukrem a stále šlehejte.
- Přidejte 1/3 moučné směsi a zamíchejte pomocí gumové stěrky. Přidejte 1/2 mléčné směsi a promíchejte. Přidejte polovinu zbývající moučné směsi, promíchejte. Přidejte celou zbývající mléčnou směs a promíchejte. Poté vmíchejte poslední část moučné směsi. Vmíchejte zbytky ananasu.
- Rozetřete těsto na ananasovou vrstvu, uhlaďte a zarovnejte povrch.
- Pečte 30 minut.
- Vyjměte, volně zakryjte alobalem a pečte dalších 15 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyndejte koláč z trouby a nechte ho 20 minut vychladnout uvnitř formy.
- Přejeďte nožem na máslo po vnitřním okraji formy. Přes koláč položte talíř nebo servírovací mísu a obraťte jej. Jemně poklepejte na dno nebo zatřeste pánví a pak ji pomalu zvedněte.
- Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.