Obrácený ananasový koláč – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchty
obraceny-ananasovy-kolac

Tento ananasový koláč s karamelizovanými okraji na ananasu si zamilujete. Ultra vláčný, jemný vanilkový koláč je posetý kousky ananasu a napuštěný ananasovou šťávou.

Ingredience

  • 560 g plátků ananasu v konzervě
  • 12–18 třešní
  • 60 g másla, rozpuštěného
  • 110 g hnědého cukru

Na těsto:

  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody (místo 1 lžičky prášku do pečiva)
  • 1/4 lžičky soli
  • 85 ml mléka, plnotučného
  • 65 ml ananasové šťávy z plechovky
  • 60 g zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 115 g změklého másla
  • 150 g bílého cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • jakýkoli zbytek ananasu, nakrájený na kousky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (160 °C s ventilátorem).
  2. Vyložte plech papírovými utěrkami nebo utěrkou a položte na něj ananas a třešně. Ovoce osušte.
  3. Máslem vytřete zapékací formu včetně stěn. Posypte její dno cukrem.
  4. Vložte jeden ananasový kroužek doprostřed a obklopte jej buď rozpůlenými ananasovými kroužky, nebo celými.
  5. Podle chuti ozdobte třešněmi. Většina lidí je dává jen doprostřed ananasových kroužků.
  6. Třešně a ananasy pevně přitlačte, aby byly v přímém kontaktu se dnem dortové formy. Zatím ponechte stranou.
  7. V míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  8. V druhé míse vyšlehejte mléko, zakysanou smetanu, ananasovou šťávu a vanilku.
  9. Ve třetí míse šlehejte máslo a cukr 2 minuty, dokud nebude nadýchané.
  10. Vejce přidávejte jedno po druhém k máslu s cukrem a stále šlehejte.
  11. Přidejte 1/3 moučné směsi a zamíchejte pomocí gumové stěrky. Přidejte 1/2 mléčné směsi a promíchejte. Přidejte polovinu zbývající moučné směsi, promíchejte. Přidejte celou zbývající mléčnou směs a promíchejte. Poté vmíchejte poslední část moučné směsi. Vmíchejte zbytky ananasu.
  12. Rozetřete těsto na ananasovou vrstvu, uhlaďte a zarovnejte povrch.
  13. Pečte 30 minut.
  14. Vyjměte, volně zakryjte alobalem a pečte dalších 15 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  15. Vyndejte koláč z trouby a nechte ho 20 minut vychladnout uvnitř formy.
  16. Přejeďte nožem na máslo po vnitřním okraji formy. Přes koláč položte talíř nebo servírovací mísu a obraťte jej. Jemně poklepejte na dno nebo zatřeste pánví a pak ji pomalu zvedněte.
  17. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang