Ananas chutná zkrátka výborně – a ještě lépe chutná, je-li součástí lahodného sladkého dezertu. Připravte si s námi jednoduchý vynikající obrácený ananasový koláč.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Pečení: 45 minut
- Celkem: 1 hodina 30 minut
Ingredience na polevu
- Rozpuštěné máslo (60 g)
- Hnědý cukr (100 g)
- Ananas kousky (8-10 ks)
- Třešně (15-20 ks)
Ingredience na koláč
- Hladká mouka (1 a 1/2 hrnku)
- Prášek do pečiva (1 lžička)
- Jedlá soda (1/4 lžičky)
- Sůl (1/2 lžičky)
- Máslo (6 lžic)
- Cukr krystal (150 g)
- Vejce (2 ks)
- Kysaná smetana (80 g)
- Vanilkový extrakt (1 lžička)
- Mléko (80 ml)
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Připravte polevu: Kulatou dortovou formu vymažte 1/4 šálku másla a vysypejte hnědým cukrem. Položte 6-7 plátků ananasu, třešně, a posypejte hnědým cukrem. Umístěte na několik minut do chladničky.
- Smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Za pomoci mixéru šlehejte máslo po dobu 1 minuty. Přidejte cukr a opět šlehejte, přidejte vejce, vyšlehejte, a přidejte kysanou smetanu a vanilkový extrakt. Pomalu přilijte mléko, snižte otáčky a ještě chvilku šlehejte.
- Vyjměte polevu z ledničky a potřete ji hotovou směsí.
- Pečte 43-48 minut, vyjměte z trouby a nechte chladnout na mřížce 20 minut.