I když nejste zrovna fanoušek kukuřičného chleba, tento recept vás jistě dostane. Má ideální poměr ingrediencí pro měkký, vlhký a máslový kukuřičný chléb s křupavými okraji.
Co je kukuřičná mouka?
Je kukuřičná mouka totéž co kukuřičný škrob? A co polenta? Určitě to může být matoucí. Kukuřičná mouka je sušená a mletá kukuřice. Najdete ji v uličce s pečivem v obchodech s potravinami.
Proč si tento kukuřičný chléb zamilujete
- snadná výroba
- 10 jednoduchých ingrediencí
- není potřeba žádný mixér
- sladká kukuřičná příchuť
- křupavé okraje
- vlhký, ne příliš drobivý
- extra máslový
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 1 hodina
- Počet porcí: 9 porcí
Ingredience
- 1 šálek kukuřičné mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/8 lžičky soli
- 1/2 šálku másla, rozpuštěného a mírně zchlazeného
- 1/3 šálku světlého nebo tmavého hnědého cukru
- 2 lžíce medu
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 1 šálek podmáslí, pokojové teploty
Postup
- Předehřejte troubu na 204 °C.
- Vymažte a lehce vysypte moukou formu na pečení.
- Odložte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte kukuřičnou mouku, mouku s práškem do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Odstavte.
- Ve středně velké míse vyšlehejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr a med do úplně hladké a husté hmoty.
- Poté zašlehejte vejce, dokud se nespojí.
- Nakonec zašlehejte podmáslí.
- Mokré přísady vlijte do suchých a šlehejte, dokud se nespojí.
- Vyhněte se přílišnému míchání.
- Těsto nalijte do připravené formy.
- Pečte 20 minut nebo dokud není těsto na povrchu zlatavě hnědé a uprostřed propečené.
- Před krájením a podáváním nechte vychladnout.
- Kukuřičný chléb podávejte s máslem, medem, džemem nebo čímkoli, co máte rádi.