Připravit si doma barevnou, čerstvou a lákavou poke bowl je zatraceně působivé. A není to ani moc těžké. Budete potřebovat trochu času a stejně jako u každého receptu na poke bowl spoustu drobných komponentů a omáček. Ale žádný z kroků nevyžaduje zvláštní znalosti nebo techniku.
Ingredience
Na poke:
- 400 g tuňáka nakrájeného na kostičky
- 400 g lososa, nakrájeného na kostičky
- 0,5 šálku sójové omáčky nebo Tamari
- 2 jarní cibulky nakrájené na kolečka
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- 2 lžíce zázvorové šťávy
Na ochucenou rýži:
- 1,5 šálku dlouhozrnné bílé rýže
- 1,5 šálku vody
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička sezamového oleje
- 0,5 lžičky soli
Na okurkový salát:
- 1 salátová okurka nakrájená na kostičky
- 0,25 šálku rýžového octa
- 2 lžíce cukru
- 0,5 lžičky soli
- 0,5 lžičky pepře
Na citrusovou omáčku wasabi:
- 0,25 šálku majonézy
- 2 lžičky wasabi pasty
- 2 lžičky citronové šťávy
- 0,75 lžičky sezamového oleje
- špetka cukru
Přílohy:
- nakládaný zázvor
- avokádo nakrájené na kostičky
- mango nakrájené na kostičky
- mořské řasy, volitelně
- sezamová semínka
Postup
- Připravte ochucenou rýži: Rýži propláchněte na jemném sítku. Vodu, ocet, sezamový olej a sůl dejte do malého hrnce a přiveďte k varu. Přidejte propláchnutou rýži, promíchejte a vařte 18 minut. Poté nechte rýži vychladnout.
- Připravte poke: Smíchejte sójovou omáčku, cibulku, 1 lžíci sezamového oleje, rýžový ocet a zázvorovou šťávu. Přidejte tuňáka a lososa a promíchejte.
- Připravte okurkový salát: V malé misce vše smíchejte dohromady.
- Připravte omáčku z wasabi smícháním všech ingrediencí.
- Rýži rozdělte do 4 misek, přidejte lososa a tuňáka, okurkový salát a libovolné přílohy. Pokapejte wasabi citrusovou omáčkou.