Obalovaná cuketa. První recept, po kterém v létě sahá každý, komu tato chutná zelenina uzrává na zahradě. Je rychlý, chutný a existuje velké množství jeho variant. Jaký je ten vůbec nejlepší recept na obalovanou cuketu?
Cuketa je surovinou, při jejíž přípravě se meze takřka nekladou. V podobě cuketových placek se hodí například jako pohoštění pro návštěvu nebo jako rychlá večeře. Z hlavních chodů stojí za vyzkoušení veganské recepty jako cuketové zelí, cuketový tatarák a cuketový guláš. Připravit si můžete také zapečenou cuketu v troubě, cuketovou polévku, lasagne z cukety, nebo klasický cukeťák, který se perfektně hodí k pstruhovi po vídeňsku.
Cuketa se hodí také do ketodiety založené na razantním omezení sacharidů, a to například ve formě leča z cukety, které můžete využít i při přípravě plněných paprik v troubě. Na sladko tato zelenina chutná výtečně. Svědčí o tom dezerty jako celozrnné perníkové muffiny z cukety.
Asi nejoblíbenějším pokrmem je však smažená cuketa, ať už v trojobalu či nějakém zajímavém těstíčku, upečená v troubě nebo obohacená o šunku a sýr. Na následujících řádcích si svůj vyvolený recept na obalovanou cuketu vybere zkrátka každý.
Obalovaná cuketa v těstíčku
Cuketu není nutné obalovat výhradně v trojobalu. Co takhle vytvořit si chutné těstíčko ze zakysané smetany a k tomu nějaký osvěžující dresink? Příprava obalované cukety v těstíčku zabere zhruba 45 minut.
Pokrm se skvěle hodí například jako pohoštění na grilování. Když se k němu udělá ještě třeba kukuřice na grilu, výsledkem bude plnohodnotné jídlo, které uspokojí zejména ty, kdo se vyhýbají masu nebo řeší, jak zhubnout.
Ingredience na obalovanou cuketu v těstíčku
Základní ingredience:
- cuketa
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
Na dresink:
- 4 lžíce zakysané smetany
- 4 stroužky česneku
- kopr
- sůl
- pepř
Na obalování:
- 2 vejce
- 3 lžíce zakysané smetany
- 50 g strouhaného sýra
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
Postup na obalovanou cuketu v těstíčku
- Cuketa se omyje, usuší a nakrájí na kolečka silná 1 až 2 cm. Loupat se nemusí. Nasype se do mísy, kde se promíchá se solí, pepřem a rozetřeným česnekem tak, aby se tím poctivě obalily všechny kousky. Následně se nechá 15 minut stát.
- Čas, kdy cuketa odpočívá, lze využít k přípravě dresinku. V mističce se smíchá zakysané smetana s koprem a utřeným česnekem. Nakonec se směs dochutí solí a pepřem a dá se chladit do ledničky.
- Nyní přichází na řadu obalování. Z vajec, zakysané smetany, mouky, sýra a soli si v menší nádobě nachystáme těstíčko. Obaluje se nejprve v mouce a následně v připravené směsi.
- Plátky se ihned po obalení pokládají do pánve s rozpáleným olejem a smaží se z obou stran. Jakmile má těstíčko zlatavou barvu, přemístí se cuketa na papírový ubrousek, který ji zbaví přebytečného oleje.
- Podáváme se koprovým dresinkem.
Obalovaná cuketa v troubě
Skvělý tip na večeři, kteří ocení zejména čtenáři, kteří si lámou hlavu, jak nejrychleji zhubnout, je obalovaná cuketa bez smažení. Tento postup si žádá o něco více trpělivosti a šikovnosti, výsledek však stojí za to.
TIP: Zbyla vám vejce z obalování? Můžete je použít na bílkovou omeletu.
Ingredience na obalovanou cuketu v troubě
Základní ingredience:
- 4 menší cukety
- olej
- sůl
- pepř
Na obalování:
- 0,5 hrnku strouhanky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 2 bílky
- 120 g tvrdého sýra
Ingredience v tomto množství vystačí asi na 4 porce obalované cukety v troubě. Příprava zabere cca 1 hodinu, z toho 25 minut trvá pečení.
Postup na obalovanou cuketu v troubě
- Neoloupaná cuketa se nakrájí na hranolky a nasype do misky. Pokape se 3 lžícemi oleje, posype solí a pepřem a vše se pečlivě promíchá, aby byl každý kousek dobře ochucený.
- V jiné misce se smíchá strouhanka se sladkou paprikou. V další nádobě se vyšlehají bílky a a postupně se do nich vmíchá nastrouhaný sýr.
- Cuketa se obaluje nejprve v bílcích se sýrem a poté ve směsi strouhanky a papriky.
- Kousky se pokládají na plech vyložený pečícím papírem a vytřený olejem. Pečou se v troubě vyhřáté na 220 stupňů, a to 20 až 25 minut.
- Obalovaná cuketa bez smažení se podává s oblíbeným dipem, např. s česnekovým či koprovým. Komu se nechce obalovat, může si jednoduše nachystat zapečenou cuketu.
TIP: Podobným způsobem lze připravit i bramboráky v troubě.
Obalovaná cuketa se sýrem – recept
Připravit cuketu v sýrovém těstíčku dle následujícího receptu trvá asi 45 minut. Kuchaři, kteří ho již vyzkoušeli, ho v drtivé většině hodnotí plným počtem hvězdiček.
Ingredience na obalovanou cuketu se sýrem
Základní ingredience:
- cuketa
- 20 g strouhaného sýra
Na obalování:
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- 2 až 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhanky
- 3 stroužky utřeného česneku
- 80 g strouhaného sýra
- sůl
- pepř
Postup na obalovanou cuketu se sýrem
- Neoloupaná cuketa se omyje a nakrájí na kolečka silná asi 1 cm. Z vajíčka, mléka, mouky, strouhanky, sýra, utřeného česneku a oleje se umíchá poměrně husté těstíčko.
- Směs se dochutí solí a pepřem, lze přidat i pažitku či jiné bylinky.
- Obaluje se nejprve v mouce a následně v připraveném těstíčku. Takto připravené plátky se vyrovnají na plech s pečícím papírem.
- Pečou se v troubě vyhřáté na 190 až 200 stupňů do růžova. Chvíli před koncem pečení se cuketa posype zbylým sýrem.
Kdo chce, může troubu nahradit klasicky pánví s rozpáleným olejem. Výsledek bude o něco chutnější, ale také podstatně tučnější. Kdo tedy řeší, jak zhubnout, měl by raději zůstat u varianty pečení.
Recept na obalované cukety si lze i jinak přizpůsobit. Komu například nedělá dobře česnek, může ho jednoduše vynechat. O tom, že je kombinace cukety a sýru velice chutná, svědčí třeba i cuketa po řecku se sýrem.
Obalovaná cuketa se sýrem a šunkou – recept
Příprava obalované cukety se sýrem a šunkou zabere přibližně 35 minut. Jedná se o oblíbený recept, který je přece jenom o něco zajímavější a lahodnější než obyčejná smažená cuketa. Právě proto mu kuchaři udělují plný počet hvězdiček.
Ingredience na obalovanou cuketu se sýrem a šunkou
Základní ingredience:
- cuketa
- 50 g plátkového sýru
- 50 g krájené šunky
- olej
Na obalování:
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- 1 lžička červené papriky
- sušený česnek
- mléko
- pepř
- sůl
Postup na obalovanou cuketu se sýrem a šunkou
- Cuketu omyjeme a neloupeme. Trochu se nezvykle se v tomto receptu nekrájí na kolečka, nýbrž se z ní škrabkou připraví dlouhé tenké plátky.
- Sýr a šunka se nakrájí na kusy o podobné šířce a cuketa se jimi poklade. Takto nachystané plátky se podél kratší strany přeloží, takže rázem vzniknou kousky o poloviční délce.
- Přichází na řadu obalování. Nejprve se přeložená cuketa obalí ve směsi mouky a sladké papriky, následně v rozšlehaném vajíčku s mlékem, česnekem, solí a pepřem a poté ve strouhance.
- Poslední 2 kroky se pro kvalitnější chuť zopakují – tzn. ještě jednou ve vajíčku a ještě jednou ve strouhance.
- Kousky se smaží v rozpáleném oleji z obou stran. Jakmile se zbarví do zlatova, přemístí se na papírový ubrousek, který je zbaví přebytečného oleje.
- Obalovaná cuketa se sýrem a šunkou se podává s vařeným bramborem.
Smažená obalovaná cuketa – recept
Tomu, kdo hledá na obalovanou cuketu recept, by rozhodně neměl uniknout také ten nejklasičtější a zároveň zřejmě nejoblíbenější. Připravit smaženou obalovanou cuketu netrvá déle než 30 minut.
Ingredience na smaženou obalovanou cuketu
Základní ingredience:
- cuketa
- česnek
- olej
- sůl
Na obalování:
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- sůl
Postup na smaženou obalovanou cuketu
- Nejprve je potřeba cuketu omýt a případně oloupat. Pokud je to mladý, čerstvý kus, tak se loupat nemusí. Nakrájí se na kolečka silná 1 až 2 cm, ta se z obou stran osolí a nechají se nějakou chvíli stát, aby se zbavila přebytečné vody.
- Asi po 15 až 20 minutách by plátky měly být oroseny vodou. Ta se usuší, aby se cuketa mohla jemně osolit, potřít rozetřeným česnekem a následně obalit.
- Obaluje se klasicky do trojobalu, tzn. v mouce, rozšlehaném vajíčku s trochou soli a nakonec ve strouhance.
- Ihned po obalení se plátky pokládají na pánev s rozpáleným olejem a smaží se z obou stran. Jakmile má strouhanka zlatavou barvu, přemístí se cuketa na papírový ubrousek, který ji zbaví přebytečného tuku.
- Podáváme čerstvé, dokud je těstíčko křupavé.
TIP: Smažená obalovaná cuketa nejlépe chutná s vařeným bramborem a hlávkovým salátem. Lze přidat i tatarskou omáčku nebo oblíbený dresink, např. česnekový. Kdo touží po zdravějším efektu, může si k cuketě udělat cizrnový salát.