Historie řízků sahá až do středověké Evropy. Původně byly zpracovávány z vepřového masa a byly oblíbené u šlechty. S postupem času se však recepty měnily, a tak dnes máme mnoho variací řízků. Můžete si vybrat z vepřového, kuřecího nebo dokonce telecího masa. Kuřecí maso se stalo oblíbeným výběrem kvůli své chuti, rychlému vaření a nízkému obsahu tuku.
Pokud hledáte recept na rychlý, chutný a uspokojivý pokrm, smažené kuřecí řízky jsou vždy dobrou volbou. Snažte se experimentovat s různými kořeněními a omáčkami, abyste vytvořili dokonalou verzi tohoto klasického jídla pro vaši rodinu a přátele.
Vyzkoušejte recepty níže na kuřecí řízky jinak, nejlepší řízky v česnekovém těstíčku nebo mini řízečky. U žádného z receptů nebudete litovat, jsou to ty nejlepší řízky.
Maso na řízky
Maso na řízky může pocházet z různých druhů masa, což dává kuchařům široké pole působnosti.
Nejběžnějšími druhy masa, které se používají na nejlepší řízky, jsou:
- Kuřecí maso: Kuřecí řízky jsou známé pro svou jemnou chuť a nízký obsah tuku. Jsou rychle připraveny a mohou být křupavé nebo měkké, podle preferencí.
- Vepřové maso: Vepřové řízky jsou oblíbené pro svou chuť. Jsou ideální pro přípravu klasických vepřových řízků nebo kotlet.
- Telecí maso: Telecí řízky mají intenzivnější chuť a jsou ideální pro plněné řízky nebo jiné pokrmy s bohatou omáčkou.
- Krůtí maso: Krůtí řízky jsou chutné a zdravější alternativou kuřecího masa, ideální pro ty, kteří chtějí snížit příjem tuku.
- Ryba: I rybí řízky jsou oblíbenou variantou, zejména pro ty, kteří preferují mořské plody.
Recept na netradiční řízky
Patříte mezi ty, kteří považují smažený řízek za ten nejlepší oběd? Vyzkoušejte netradiční recept na smažený kuřecí řízek zalitý smetanovou omáčkou. Tyto křupavé, opečené, křehké řízky se mohou podávat k obědu nebo k večeři. Ze zbylého masa na řízky si můžete připravit třeba cordon bleu.
Ingredience na netradiční řízky
- 4 kuřecí plátky
- 2 a ¼ šálku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička černého pepře
- ¾ lžičky soli
- 1 a ½ šálku podmáslí
- 1 lžíce pálivé pepřové omáčky (např. Tabasco)
- 1 velké vejce
- 2 stroužky česneku, mleté
- 3 šálky rostlinného tuku na smažení
- 4 šálky mléka
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup na netradiční řízky
- Kuřecí steaky vložte mezi 2 vrstvy igelitu a naklepejte.
- Do mělké mísy dejte 2 šálky mouky.
- V druhé mělké míse smíchejte prášek do pečiva, jedlou sodu, 1 lžičku pepře a 3/4 lžičky soli. Přidejte podmáslí, omáčku Tabasco, vejce a česnek; promíchejte.
- V hluboké litinové pánvi rozehřejte tuk na teplotu 165 °C.
- Zatímco se rozehřívá, obalte steak v mouce; přebytečnou mouku setřeste. Ponořte ho do podmáslového těsta. Zvedněte ho, aby přebytečné těsto odkapalo zpět do mísy. Znovu ho obalte v mouce, aby se zcela obalil z obou stran.
- Smažte dozlatova, 3 až 5 minut z každé strany. Řízky vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte je okapat. Přikryjte je fólií, aby zůstaly teplé, zatímco budete připravovat omáčku.
- Z pánve slijte tuk a ponechte si 1/4 šálku tekutiny.
- Vraťte pánev na středně nízký plame a přidejte zbylý olej. Do oleje zašlehejte zbývající 1/4 šálku mouky. Dno pánve seškrábněte špachtlí, aby se vše dostalo do omáčky.
- Vmíchejte mléko, zvyšte teplotu na střední a přiveďte omáčku k varu. Za častého míchání vařte, dokud nezhoustne, 6 až 7 minut. Dochuťte solí a pepřem.
- Přeneste řízky na talíř a přelijte je omáčkou.
Recept na nejlepší kuřecí řízky v těstíčku
Vyzkoušejte to nejlepší těstíčko na obalování řízků. Jeho intenzivní česneková chuť přináší do každého sousta nezapomenutelnou a lahodnou chuť. Pokud se snažíte o vytvoření nejlepšího česnekového těstíčka pro obalování řízků, následujte tento recept pro dosažení dokonalých chutí.
Ingredience na nejlepší kuřecí řízky v těstíčku
Na kuřecí řízky:
- 4 kuřecí prsa
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje (pro smažení)
Nejlepší těstíčko na obalování řízků:
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 2 stroužky česneku (utřeného)
- 1/4 hrnku másla (rozpuštěného)
- 1/2 hrnku mléka
- 2 vejce
Postup na nejlepší kuřecí řízky v těstíčku
- Kuřecí prsa nakrájejte na plátky tloušťky asi 1 cm a poté je lehce naklepejte, aby byly rovnoměrně tenké. Posolte a opepřete podle chuti.
- V hlubokém talíři si připravte česnekové těstíčko. Smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr a utřený česnek. Přidejte rozpuštěné máslo, mléko a vejce. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- V hluboké pánvi si ohřejte olej na střední teplotu.
- Každý plátek kuřecího masa ponořte do česnekového těstíčka, aby byl plně obalený. Poté položte řízky do rozpáleného oleje a smažte je z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 3-4 minuty na každou stranu.
- Hotové kuřecí obalované řízky v těstíčku vyjměte z oleje a položte na ubrousek, aby se zbavily nadbytečného oleje.
- Smažený kuřecí řízek v těstíčku podávejte ještě teplý s oblíbenými přílohami, například bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Smažený kuřecí řízek v bramboráku – recept
Bramborák je tradičním pokrmem, který se často spojuje s českou a slovenskou kuchyní. Tato pochoutka z brambor, cibule a vajec je oblíbeným jídlem na oběd, večeři nebo jako chutný svačinový pokrm. Ale co se stane, když přidáte klasický smažený kuřecí řízek do tohoto již výborného jídla? Vznikne neobyčejná kombinace chutí, kterou si jistě oblíbíte.
Ingredience na smažený kuřecí řízek v bramboráku
- 4 kuřecí prsa
- 3 vejce
- 1 hrnek oleje
- 50 g eidamu
- 5 stroužků česneku
- 2 kg brambor
- 150 g anglické slaniny
- 2 hrsti majoránky
- 3 lžičky soli
- 1 hrnek mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mletého pepře
Postup na smažený kuřecí řízek v bramboráku
- Začněte tím, že připravíte těsto na bramboráky se slaninou. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno. Pokud brambory vydají přílišné množství vody, odlijte ji. Slaninu nakrájejte na drobné kousky a česnek utřete.
- Dále osolte a opepřete nastrouhané brambory, přidejte majoránku, vejce, utřený česnek, trochu mouky a zalijte mlékem. To zamezí tmavnutí brambor a zajistí krásnou zlatohnědou barvu bramboráků.
- Přidejte nakrájenou slaninu, což dodá bramborákům výraznou vůni a chuť. Směs důkladně promíchejte.
- Kuřecí řízky lehce naklepejte, osolte a orestujte. Směs na bramboráky rozprostřete na placku, která by měla být asi o třetinu větší než kuřecí řízek. Na rozpálené pánvi směs osmahněte.
- Poté položte kuřecí řízek na placku a rozprostřete těsto tak, aby pokrylo celou placku. Otočte na pánvi a osmahněte dozlatova.
- Nakonec posypejte smažený řízek v bramboráku strouhaným sýrem a můžete podávat.
TIP: Pokud jste milovníky bramboráků, dopřejte si skvělý katův šleh.
Smažení řízků v troubě
Smažení řízků v troubě je skvělý způsob, jak připravit chutné a křupavé pokrmy, aniž byste museli používat velké množství oleje. Trouba umožňuje řízkům získat krásnou zlatavou barvu a křupavost, kterou milujeme, a zároveň udržuje náš pokrm lehčí a zdravější.
Můžete si být jisti, že řízky z trouby budou chutné, křupavé a zároveň zdravější, díky menšímu množství oleje.
Mini řízečky
Mini řízečky jsou nepostradatelnou součástí každé oslavy a rautu. Tyto malé a lahodné kousky masa jsou oblíbené u všech věkových skupin. Nezáleží na tom, zda uspořádáváte rodinnou oslavu, firemní večírek nebo jen nedělní odpolední grilování s přáteli, mini řízečky jsou vždy skvělým nápadem.
Co dělá mini řízečky tak populárními? Prvním faktorem je jednoduchost přípravy. Stačí vybrat oblíbený druh masa, nakrájet ho na menší kousky a obalit. Poté můžete maso smažit, grilovat nebo péct, a je hotovo.
Mini řízečky jsou také skvělou možností, jak využít zbytky masa. Stačí je nakrájet na menší kousky a přeměnit je v lahodné občerstvení.
Dalším důležitým faktorem je variabilita. Můžete si vybrat různé druhy masa, jako kuřecí, vepřové, hovězí nebo telecí. Tím můžete přizpůsobit mini řízečky vkusu a preferencím hostů.
Smažený řízek, tato klasická lahůdka, má v naší kuchyni pevné místo a to z dobrého důvodu. Jeho křupavá, zlatavá kůrčička a šťavnaté maso prostě neodolatelně lákají milovníky tradičního jídla. Přestože by se mohlo zdát, že smažený kuřecí řízek je pouze obyčejný pokrm, skrývá se za ním řada zajímavých historických, kulturních a kulinářských faktů.
Takže ať už si ho dopřejete jako tradiční oběd s bramborovým salátem nebo ho podáte v sendviči, smažený řízek vám určitě zpříjemní chvíle u stolu.