Recept na nepečený cheesecake z mascarpone nebo s ovocem

DezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyNepečené dortyOvocné dorty
nepeceny-cheesecake-se-slehackou

Připravte si snadný nepečený cheesecake, když máte chuť na sladké a navíc k tomu v troubě není místo. Díky své sametové struktuře a sladké chuti je cheesecake na vrcholu oblíbených dezertů mnoha lidí.

Každý region světa má svůj vlastní způsob přípravy tohoto dezertu. Kromě klasického pečeného cheesecaku existuje i nepečený cheesecake. Ať už zvolíte jakýkoli recept, cheesecake je skutečně dezert, který se hodí pro všechny příležitosti.

Shrnutí článku

Druhy cheesecaků – nepečený, s ovocem nebo z mascarpone. To jsou jen základní druhy světoznámého dezertu.

Z čeho je základ cheesecaku – hlavními ingrediencemi jsou smetanový sýr nebo tvaroh a sušenky. Výhodou cheesecaku je, že je možné ho kombinovat prakticky s jakoukoli sladkou (a mnohdy i slanou) přísadou.

Zdravé varianty cheesecaku – nejen bezlepková, navíc také bezlaktózová verze cheesecaku je populární nejen mezi vegany.

Cheesecakem plným ovoce nelze nic zkazit.

Rychlý nepečený cheesecake z mascarpone – recept

Od korpusu až po sametovou šlehačkovou náplň je to 100 % cheesecake – nepečený. Sýr mascarpone zvýrazňuje chuť a strukturu cheesecaku. Tento recept na nepečený cheesecake z mascarpone je nejen jednoduchý, je také ohromně chutný!

Ingredience

Sušenkový základ

  • 1 a 1/2 hrnku grahamových sušenek
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 8 lžíce nesoleného másla, 1 tyčinka

Cheesecake

  • 230 g smetanového sýra, pokojové teploty
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 1 a 1/4 šálku husté smetany ke šlehání, vychlazené
  • 340 g sýra mascarpone, vychlazeného
  • 2 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané

Jahodová poleva

  • 230 g jahod, nakrájených na tenké plátky
  • jahodová omáčka, scezená a vychlazená

Tento nepečený cheesecake (korpus, náplň a sirup) lze připravit až 3 dny předem.

Postup

  1. Připravte si recept na jahodovou omáčku a přeceďte ji přes síto, přičemž stěrkou zatlačte na pevnou hmotu, abyste získali co nejvíce sirupu.
  2. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu nebo přikryjte a uložte do chladničky, pokud připravujete předem. Scezená jahodová omáčka vydrží 3-4 dny.
  3. V míse kuchyňského robotu nahrubo rozdrťte grahamové sušenky a poté je rozmixujte na jemnou drť. Drobky přendejte do mísy, přidejte 1 lžíci cukru a 8 lžic rozpuštěného másla. Promíchejte, aby se drobky rovnoměrně navlhčily.
  4. 23 cm kulatou formu vyložte pečicím papírem a drobky vtlačte na dno formy až do výšky 1 cm po stranách. Dejte na 15 minut do mrazáku nebo na 30 minut do chladničky, aby drobky ztuhly.
  5. Do velké mísy s elektrickým mixérem přidejte 230 g smetanového sýra a 2/3 šálku krystalového cukru a šlehejte na střední/vysoké rychlosti 3 minuty, dokud nebude těsto nadýchané a hladké, a podle potřeby mísu seškrábejte. Odstavte.
  6. V samostatné míse vyšlehejte pomocí čistého elektrického ručního mixéru 1 a 1/4 šálku husté smetany ke šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky (3-5 minut při vysokých otáčkách). Snižte rychlost na střední/nízkou a zašlehejte 340 g mascarpone, dokud se dobře nespojí a nezhladí.
  7. Pomocí stěrky vmíchejte smetanový sýr do vyšlehané směsi mascarpone, dokud se dobře nespojí. Vmíchejte 2 lžíce citronové šťávy, přidávejte po 1 lžíci a skládejte, dokud se dobře nespojí.
  8. Přeneste náplň na vychladlý korpus a dejte do chladničky na nejméně 6 hodin nebo přes noc, dokud nebude zcela vychlazená.
  9. Těsně před podáváním naaranžujte na vrchní stranu nakrájené jahody na kolečka a potřete je scezenou jahodovou omáčkou. Na každý plátek podávejte další jahodovou omáčku.
Cheesecake z mascarpone představuje elegantní letní dezert, který potěší celou řadu lidí.

Borůvkový nepečený cheesecake – recept

Borůvkový cheesecake z mascarpone je snadný a lehký dezert plný ovoce pro každou příležitost. Příprava pro 8 porcí zabere 3 hodiny.

Ingredience

  • 200 g polosladkých sušenek
  • 60 g rozpuštěného nesoleného másla
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 500 g mascarpone
  • 2 citrony, 1 oloupaný, oba odšťavněné
  • 350 g kondenzovaného mléka
  • 500 g borůvek
  • lístky máty na ozdobu

Postup

  1. Pomocí válečku rozdrťte sušenky na hrubou drobenku. Přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt a promíchejte. Mělo by mít konzistenci mokrého písku.
  2. Velkou hrst si nechte na zdobení a zbytek uhlaďte na dno 28 cm formy. Nechte 30 minut ztuhnout v lednici.
  3. Pomocí elektrického šlehače nebo ručního šlehače vyšlehejte mascarpone, kondenzované mléko, citronovou šťávu a kůru. Odstavte.
  4. Vyjměte sušenkový základ z lednice a přelijte jej ¼ borůvek, poté přelijte směsí mascarpone. Formu zvedněte a několikrát s ní poklepejte o bok, aby se borůvky obalily.
  5. Navrch dejte zbývající borůvky, mátu a drobky sušenek. Chlaďte 2-3 hodiny, dokud neztuhne.
Příprava nepečeného borůvkového cheesecaku je delší, nicméně výsledek stojí za to.

Tvarohový cheesecake – nepečený – recept

Potřebujete nové nápady na zdravé svačiny? Tento zdravý recept na nepečený cheesecake z tvarohu je ideální zdravý dezert, který můžete připravit v neděli nebo kdykoli najdete 15 minut.

Ingredience

Náplň

  • 2 šálky tvarohu nebo smetanového sýra
  • 2 lžičky vanilky
  • 4 lžíce medu nebo sladidla bez cukru pro verzi s nízkým obsahem sacharidů

Nízkosacharidový základ

  • 4 lžíce mandlového másla
  • 6 lžic kokosových vloček
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1 lžička skořice

Postup

  1. Přísady na náplň rozmixujte ručním mixérem nebo mixérem.
  2. V míse smíchejte ingredience na korpus.
  3. Suroviny na krustu rozprostřete do malých silikonových košíčků na muffiny a přitlačte je, aby se vytvořila krusta. Navrch dejte náplň. Stejně můžete postupovat, pokud z tohoto koláče děláte větší cheesecake pomocí pružinové formy.
  4. Pokud používáte tvaroh, budete muset cheesecaky zmrazit, aby si zachovaly svůj tvar. Po ztuhnutí je vyjměte ze silikonových košíčků, nechte asi 10-15 minut rozmrazit na talíři a pochutnejte si.
  5. Pokud používáte běžný tvaroh, nemusíte je zmrazovat. Nezapomeňte však recept (ať už mini nebo větší cheesecake) uložit do chladničky alespoň na 2-3 hodiny, aby náplň mohla ztuhnout.
  6. Skladujte v lednici asi 3 dny nebo v mrazáku 1-2 měsíce.

Milovníci cheesecaků by neměli zapomínat ani na náš český Míša dort.

Cheesecake můžete přelít oblíbenou polevou, např. karamelem.

Nepečený cheesecake s ovocem – recept

Připravte si jednoduchý ovocný cheesecake, který nemusíte péct a je stejně dobrý jako klasický cheesecake.

Ingredience

Základ

  • 1 a 1/2 šálku grahamových sušenek
  • 1/3 šálku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 šálku rozpuštěného másla

Náplň

  • 2 balení (po 230 g) změklého smetanového sýra
  • 1/3 šálku cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 šálky husté smetany ke šlehání

Ozdoba

  • 2 šálky nakrájených čerstvých jahod
  • 1 šálek čerstvých borůvek
  • 1 šálek čerstvých malin
  • 2 lžíce cukru

Postup

  1. V malé misce smíchejte sušenky, hnědý cukr a skořici; vmíchejte máslo. Přitlačte na dno a 2,5 cm nahoru na stěnu nevymazané 23 cm formy. Nechte 30 minut odležet v chladničce.
  2. Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr, cukr a citronovou šťávu dohladka. Postupně přidávejte smetanu a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  3. Přeneste do připraveného korpusu. Přikryté uložte přes noc do chladničky.
  4. V míse jemně promíchejte ovoce s cukrem. Nechte stát, dokud se z ovoce neuvolní šťáva, 15-30 minut.
  5. Nožem uvolněte bok tvarohového koláče z formy, odstraňte okraj. Podávejte cheesecake s polevou.

Vyzkoušejte klasický cheesecake (recept), čokoládový cheesecake, citronový cheesecake nebo netradiční oreo cheesecake.

Směs ovoce dodá cheesecaku jedinečnou chuť.

Nejlepší nepečený cheesecake – recept

Tohle je opravdu ten nejdokonalejší a nejjednodušší nepečený cheesecake. Podle tohoto receptu na nepečený cheesecake získáte hladký a krémový dezert, který se krásně ztuhne v lednici.

Ingredience

Sušenkový základ

  • 2 hrnky grahamových sušenek (asi 16 grahamových sušenek)
  • 1/3 šálku světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 1/2 šálku nesoleného másla, rozpuštěného

Cheesecake

  • 1 a 1/4 šálku husté smetany nebo husté smetany ke šlehání
  • tři bloky (700 g) plnotučného smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/4 šálku zakysané smetany pokojové teploty
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup

  1. Připravte základ: smíchejte ingredience na základ z grahamových sušenek. Nalijte do 23 cm formy a velmi pevně ji zabalte. Čím pevněji bude zabalená, tím menší je pravděpodobnost, že se při krájení cheesecaku rozpadne. Během přípravy náplně nechte koláč 10-20 minut zmrazit.
  2. Připravte náplň: vychladlou smetanu vyšlehejte ručním mixérem nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání do tuhých špiček při středně vysokých otáčkách asi 4-5 minut. Odstavte.
  3. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru s nástavcem na šlehání nebo pádly vyšlehejte smetanový sýr a krystalový cukr při střední rychlosti do dokonale hladké a krémové konzistence. Podle potřeby seškrábejte gumovou stěrkou stěny a dno mísy.
  4. Přidejte moučkový cukr, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Šlehejte 2-3 minuty při středně vysokých otáčkách, dokud nebude hmota hladká a spojená.
  5. Dbejte na to, aby se ve smetanovém sýru netvořily velké hrudky. Pokud se hrudky objeví, pokračujte ve šlehání, dokud směs nebude hladká.
  6. Pomocí mixéru na nízké otáčky nebo gumové stěrky vmíchejte šlehačku do náplně, dokud se nespojí. K tomu je třeba několikrát otočit gumovou stěrkou. Spojujte pomalu, protože nechcete vypustit všechen vzduch ve šlehačce.
  7. Vyjměte korpus z mrazáku a rozetřete náplň do korpusu. Stěrkou uhlaďte vrchní část.
  8. Pevně přikryjte plastovou fólií nebo alobalem a uložte do chladničky na nejméně 6-8 hodin a až na 2 dny. Nejlepších výsledků dosáhnete, když bude trvat 12 hodin (nejlépe přes noc). Čím déle v chladu, tím hezčí nepečený cheesecake bude.
  9. Pomocí nože uvolněte vychlazený cheesecake z okraje pružinové formy a poté okraj odstraňte. Čistým ostrým nožem ho nakrájejte na plátky k podávání. Aby byly plátky čisté, otřete nůž mezi jednotlivými plátky.
  10. Cheesecake podávejte se šlehačkou, citronovým krémem, jahodovou omáčkou, čerstvým lesním ovocem nebo slaným karamelem.
  11. Zbytky cheesecaku přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní.
Nepečený cheesecake je lehce sladký a dokonale osvěžující.

Cheesecake

Cheesecake se obvykle skládá z vrstvy sýrů – obvykle smetanového sýra, sýra ricotta nebo tvarohu – a vajec a cukru. Některé cheesecaky mají spodní krustu, která je vyrobena z rozdrcených sušenek, jako jsou grahamové sušenky nebo pečivo.

Klasický cheesecake se obvykle ochucuje vanilkovým extraktem, přesto se cheesecaky vyrábějí i v jiných příchutích, od čokoládové po dýňovou. Vyzkoušejte jeden z mnoha receptu na čokoládový cheesecake.

Stejně jako většina dezertů obsahuje většina cheesecaků hodně kalorií, sacharidů, tuku a cukru. Přesný nutriční profil však závisí na použitých surovinách.

V malém množství si ho však můžete občas dopřát jako součást zdravé a vyvážené stravy. Jeho občasná konzumace by neměla mít vliv na vaše zdraví.

Netradiční a přesto skvělou variantou cheesecaku je příchuť oreo.

Zdravé varianty cheesecaku

Pokud patříte mezi milovníky cheesacaku, možná vás zajímá, zda je možné tento dort obměnou ingrediencí udělat trochu zdravější.

Mezi zdravé úpravy tohoto dortu patří veganský čokoládový cheesecake, dalšími zdravými recepty jsou veganský dort a raw dort.

Naštěstí existuje řada receptů, které používají nižší množství cukru a vyměňují některé výživnější ingredience, aby vytvořily lahodné dezerty inspirované cheesecakem.

A pro ty, kteří nesnášejí mléko, existují způsoby, jak připravit cheesecake bez mléka – a také veganský.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang