Připravte si chutné, nepečené sušenky z ovesných vloček, arašídového másla a kakaa. Sušenky jsou bezpochyby jedním z jednoduchých životních potěšení, ale často s sebou nesou i jistou dávku viny kvůli vysokému obsahu cukru a kalorií. Co kdybychom vám však řekli, že existuje způsob, jak si vychutnat lahodnou chuť sušenek, aniž byste ohrozili své zdravotní cíle?
Představte si nepečené ovesné sušenky, zdravější variaci na klasickou pochoutku, která uspokojí vaše chutě a zároveň vám dodá spoustu zdravých dobrot. V tomto článku se ponoříme do světa nepečených ovesných sušenek a prozkoumáme jejich výhody, jednoduchou přípravu a lahodné chutě.
Jednoduchá příprava cukroví z ovesných vloček
Příprava nepečených ovesných sušenek je pozoruhodně jednoduchá a vyžaduje minimum času a úsilí jako sušenky z arašídového másla bez cukru. Základní ingredience zahrnují ovesné vločky, ořechové máslo (například mandlové nebo arašídové), přírodní sladidlo (například med nebo javorový sirup) a dochucovadla, jako je vanilkový extrakt nebo koření.
Těsto vznikne rychle spojením ingrediencí a není potřeba ho péct ani čekat, až sušenky vychladnou. Jedná se o jednoduchý postup, díky kterému si na sušenkách můžete pochutnat během chvilky.
Ovesné placičky na různé způsoby
Nepečené ovesné sušenky nabízejí širokou škálu chuťových možností, takže si je můžete přizpůsobit podle svých představ. Můžete experimentovat s různými příměsemi, jako je sušené ovoce (rozinky, brusinky nebo nasekané datle), ořechy (mandle, vlašské ořechy nebo pekanové ořechy), semínka (chia semínka nebo lněná semínka), nebo dokonce čokoládové lupínky, abyste si je mohli dopřát.
Chuť navíc můžete vylepšit kořením, jako je skořice, muškátový oříšek nebo kardamom. Tyto varianty zajistí, že každé sousto nepečeného ovesného koláčku bude plné lahodnosti.
Zdravotní benefity receptů z ovesných vloček
Nepečené ovesné sušenky jsou nejen chutné, ale mají také řadu výživových výhod. Ovesné sušenky jsou skvělým zdrojem vlákniny, která usnadňuje trávení, podporuje pocit sytosti a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Zdravé tuky z ořechového másla dodávají důležité živiny a pomáhají udržet pocit sytosti. Přírodní sladidla použitá v nepečených ovesných sušenkách navíc představují zdravější alternativu k rafinovanému cukru a snižují celkový obsah cukru v pochoutce jako u rýžového nákypu.
Jak skladovat zdravé nepečené cukroví
Správné skladování ovesných sušenek má zásadní význam pro zachování jejich čerstvosti a struktury po delší dobu. Zde je několik pokynů, jak ovesné sušenky skladovat:
- Před uskladněním nechte ovesné sušenky zcela vychladnout na mřížce. Tím se zabrání kondenzaci vlhkosti uvnitř nádoby a sušenky se nerozmočí.
- Vychladlé ovesné sušenky vložte do vzduchotěsné nádoby. Zvolte nádobu, která těsně uzavírá, aby se do ní nedostala vlhkost a vzduch. K tomuto účelu se dobře hodí skleněné nebo plastové nádoby s víkem. Můžete také použít uzavíratelné plastové sáčky a před uzavřením z nich vytlačit přebytečný vzduch.
- Pokud sušenky v nádobě vrstvíte na sebe, zvažte, zda mezi jednotlivé vrstvy nevložit pergamenový nebo voskovaný papír. Tím zabráníte slepení sušenek a zachováte jejich tvar.
- Sušenky se mohou zmrazit: Pokud chcete ovesné sušenky skladovat delší dobu, můžete je zmrazit. Sušenky vložte do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku do mrazničky a označte je datem. Zmrazené ovesné sušenky lze obvykle skladovat až tři měsíce. Až si je budete chtít vychutnat, rozmrazte je při pokojové teplotě nebo je krátce ohřejte v troubě.
Nepečené ovesné sušenky – recept
Nemáte k dispozici troubu nebo jen spěcháte? Tyto nepečené ovesné sušenky perfektně nahradí ty klasické.
Ingredience na nepečené ovesné sušenky
- 1 a ¾ šálku bílého cukru
- ½ šálku mléka
- ½ šálku másla
- 4 lžíce neslazeného kakaového prášku
- ½ šálku křupavého arašídového másla
- 3 šálky jemně mletých ovesných vloček
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy nepečených ovesných sušenek
- Ve středně velkém hrnci smíchejte cukr, mléko, máslo a kakao.
- Přiveďte k varu a vařte 1,5 minuty.
- Odstavte z ohně a vmíchejte arašídové máslo, ovesné vločky a vanilku.
- Rozdělte po lžičkách na voskovaný papír.
- Nechte vychladnout, dokud sušenky neztuhnou.
Cukroví z ovesných vloček – recept
Klasické vánoční cukroví je postupně nahrazováno zdravějšími alternativami. Výtečnou a zdravou možností je příprava tohoto zdravého cukroví z ovesných vloček, které je stejně rychlé jako příprava závinu z jogurtového těsta.
Ingredience na cukroví z ovesných vloček
- 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 šálek univerzální mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice (nepovinné)
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla, změklého
- 1/2 šálku cukru krystal
- 1/2 šálku světlého hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku rozinek nebo jiných přísad (čokoládové lupínky, nasekané ořechy, sušené brusinky atd.)
Postup na cukroví z ovesných vloček
- Předehřejte troubu na 175 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem nebo jej lehce vymažte tukem.
- Ve středně velké míse smíchejte ovesné vločky, mouku, jedlou sodu, skořici (pokud používáte) a sůl. Odstavte stranou.
- Ve velké míse utřete změklé máslo, moučkový cukr a hnědý cukr do světlé a nadýchané pěny. Můžete použít elektrický mixér nebo to udělat ručně dřevěnou lžící.
- Do směsi másla a cukru přidejte vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte, dokud se důkladně nespojí.
- Postupně přidávejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali. Vmíchejte rozinky nebo jiné přísady podle vlastního výběru.
- Na připravený plech dávejte kulaté polévkové lžíce těsta a rozdělte je asi 2 cm od sebe. Z těsta můžete pomocí naběračky na sušenky nebo rukou vytvarovat kuličky a pak je mírně zploštit.
- Ovesné sušenky pečte v předehřáté troubě přibližně 10-12 minut nebo dokud okraje lehce nezezlátnou. Středy se mohou zdát ještě mírně měkké, ale po vychladnutí ztuhnou.
- Vyjměte plech z trouby a nechte na něm sušenky několik minut vychladnout. Poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Po vychladnutí uchovávejte ovesné sušenky ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Můžete si je vychutnávat několik dní.
Vánoční cukroví z ovesných vloček – recept
Připravte si jednoduché a zdravé sušenky z ovesných vloček podle tohoto skvělého receptu. Příprava je rychlá a zvládne ji opravdu každý.
Ingredience na vánoční cukroví z ovesných vloček
- 1 šálek krystalového cukru
- 1/4 šálku nesoleného másla
- 1/4 šálku mléka
- 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1/2 šálku krémového arašídového másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky rychle uvařených ovesných vloček
Postup na vánoční cukroví z ovesných vloček
- Ve středně velkém hrnci smíchejte krystalový cukr, máslo, mléko a kakaový prášek. Hrnec postavte na střední teplotu.
- Směs neustále míchejte, dokud se máslo nerozpustí a přísady se dobře nespojí. Směs přiveďte k mírnému varu a za stálého míchání ji nechte 1 minutu vařit.
- Odstavte hrnec z ohně. Do směsi přidejte arašídové máslo a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se arašídové máslo zcela nerozpustí a nezapojí.
- Do hrnce přidejte ovesné vločky určené k rychlému vaření. Dobře promíchejte, dokud se všechny ovesné vločky neobalí směsí čokolády a arašídového másla.
- Pomocí lžíce nebo naběračky na sušenky nakapejte lžíce směsi na pergamenem vyložený plech. Případně můžete směs rozetřít do vymazané čtvercové formy a později ji nakrájet na čtverce.
- Ovesné cukroví nechte vychladnout a ztuhnout při pokojové teplotě asi 30 minut až 1 hodinu. V případě potřeby můžete plech umístit do chladničky, abyste urychlili proces tuhnutí.
- Jakmile je ovesné cukroví pevné a ztuhlé, můžete si na něm pochutnat. Podávejte je při pokojové teplotě.
- Zbytky ovesného cukroví skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Vydrží čerstvé několik dní.
Placičky z ovesných vloček – recept
Výtečné ovesné sušenky můžete použít jako cukroví pro návštěvu nebo jen pro sebe ke svačině, záleží na vás.
Ingredience na placičky z ovesných vloček
- 1 šálek ovesných vloček
- 1/2 šálku arašídového másla (krémového nebo křupavého, podle chuti)
- 1/3 šálku medu nebo javorového sirupu
- 1/2 šálku strouhaného kokosu (volitelně)
- 1/2 hrnku nasekaných ořechů (například mandlí, vlašských ořechů nebo pekanových ořechů)
- 1/2 šálku sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky nebo nasekané datle)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
Postup na placičky z ovesných vloček
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, arašídové máslo, med nebo javorový sirup, strouhaný kokos (pokud používáte), nasekané ořechy, sušené ovoce, vanilkový extrakt a špetku soli. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
- Jakmile je směs důkladně promíchaná, mísu zakryjte a nechte asi 30 minut v chladničce. Směs tak ztuhne a bude se z ní lépe tvarovat placičky.
- Po zchlazení vyjměte mísu z chladničky. Naberte malou hrst směsi a rukama z ní vytvarujte placičky. Pevně ji stlačte, aby držela pohromadě. Tento postup opakujte se zbývající směsí.
- Ovesné placičky položte na pergamenem vyložený plech nebo na talíř. V případě potřeby můžete na vrch posypat další strouhaný kokos nebo nasekané ořechy pro zvýšení textury a vizuální atraktivity.
- Jakmile jsou všechny placičky vytvarované, dejte je na dalších 30 minut do chladničky, aby ztuhly a zpevnily se.
- Po zchlazení jsou ovesné placičky připraveny k vychutnání. Podávejte je při pokojové teplotě.
- Zbylé ovesné placičky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce. Lze je skladovat až týden.
Zdravé sušenky z ovesných vloček – recept
Milujete křupavé, ale zároveň i vláčné cookies? Připravte si tuto zdravou alternativu z ovesných vloček. Zaručujeme, že se po nich utlučete.
Ingredience na zdravé sušenky z ovesných vloček
- 2 šálky ovesných vloček
- 1 šálek celozrnné mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku neslazeného jablečného pyré
- 1/4 šálku medu nebo javorového sirupu
- 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku rozinek nebo jiného sušeného ovoce
- 1/4 šálku nasekaných ořechů (nepovinné)
Postup na zdravé sušenky z ovesných vloček
- Předehřejte troubu na 175 °C. Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem nebo jej lehce vymažte tukem.
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, celozrnnou mouku, jedlou sodu, skořici a sůl. Míchejte, dokud se dobře nepromísí.
- V samostatné míse vyšlehejte jablečné pyré, med nebo javorový sirup, rozpuštěný kokosový olej a vanilkový extrakt dohladka a dobře promíchejte.
- Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí. V případě potřeby vmíchejte rozinky nebo jiné sušené ovoce a nasekané ořechy.
- Naberte asi 1-2 polévkové lžíce těsta a rukama z něj vytvarujte sušenku. Sušenky pokládejte na připravený plech a nechte mezi nimi trochu místa na rozprostření.
- Každou sušenku jemně zploštěte hřbetem lžíce nebo konečky prstů, protože se během pečení příliš neroztahují.
- Ovesné sušenky pečte v předehřáté troubě přibližně 12-15 minut nebo dokud na okrajích nezezlátnou.
- Vyjměte plech z trouby a nechte na něm sušenky několik minut vychladnout. Poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Po vychladnutí skladujte zdravé ovesné sušenky ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Vydrží čerstvé několik dní.
TIP: Sušenky můžete dosladit klasicky medem nebo čekankovým sirupem.