Máte rádi nápadité dorty, jako je třeba kinder dort nebo německý čokoládový dort? Tato variace německého čokoládového dortu má náplň z kokosu a opečených pekanových ořechů, tmavý a super vláčný korpus a lahodně krémový čokoládový máslový krém na povrchu.
Tady je variace německého čokoládového dortu se od tradičního trochu liší. Stále je bez příkras dekadentní a požitkářský, ale začíná oblíbeným tmavším čokoládovým korpusem. K němu použijeme kokosovo-oříškovou náplň vylepšenou opraženými pekanovými ořechy a doplníme ji čokoládovým máslovým krémem, kokosem a dalšími opraženými pekanovými ořechy.
Ingredience
Na korpus:
- 219 g hladké mouky
- 62 g neslazeného kakaa
- 350 g cukru krystal
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 čajové lžičky mleté kávy
- 120 ml řepkového nebo rostlinného oleje
- 2 velká vejce při pokojové teplotě
- 180 g zakysané smetany
- 120 ml podmáslí
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 120 ml horké vody nebo kávy
Na kokosovo-pekanovou náplň:
- 115 g másla
- 200 g světlého nebo tmavého hnědého cukru
- 3 velké žloutky
- 240 ml kondenzovaného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky strouhaného kokosu
- 125 g nasekaných pekanových ořechů
Na krém:
- 284 g másla
- 420 g moučkového cukru
- 62 g přírodního neslazeného kakaa
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 60 ml tučné smetany, polotučného nebo plnotučného mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Tři dortové formy vyložte papírem a vymažte tukem.
- Připravte dort: Ve velké míse promíchejte mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a kávu.
- Pomocí mixéru smíchejte olej, vejce, zakysanou smetanu, podmáslí a vanilku.
- Mokré přísady vlijte do suchých, přidejte horkou vodu nebo kávu a vše šlehejte, dokud se těsto zcela nespojí.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do forem. Pečte 21–25 minut. Poté nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte kokosovo-oříškovou náplň: Ve středně velkém hrnci na mírném ohni smíchejte máslo, hnědý cukr, žloutky a kondenzované mléko.
- Občas promíchejte a čekejte, až směs začne mírně vřít. Jakmile se začne vařit, šlehejte neustále, dokud nezhoustne.
- Odstavte z ohně a vmíchejte vanilku, opražené pekanové ořechy a kokos. Před namazáním na dort nechte zcela vychladnout.
- Na krém stačí všechny suroviny vyšlehat do hladkého a nadýchaného krému.
- První část korpusu rovnoměrně pokryjte polovinou kokosovo-oříškové náplně. Navrch položte 2. korpus a rovnoměrně pokryjte zbývající kokosovo-oříškovou náplní. Navrch položte třetí vrstvu dortu.
- Na vrchní část rozetřete čokoládový máslový krém do silné vrstvy. Podle chuti ozdobte dalšími opraženými pekanovými ořechy a kokosem.
- Před krájením nechte dort alespoň 45 minut odležet v chladničce.