Nejlepší recept na zelnou polévku

PolévkyZeleninové polévkyZelné polévky

Přinášíme vám recept na snadnou a výživnou zelňačku, která přijde vhod obzvláště v chladných zimních dnech. Polévku si připravíte z několika málo ingrediencí a je hotová za méně než jednu hodinu.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 35 minut
  • Celkem: 50 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 1/4 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky mletého fenyklu
  • 1/8 lžičky mletého kmínu
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 malé nebo 1/2 velkého zelí, nakrájené na kousky
  • 1 lžička soli nebo dle chuti
  • 1 plechovka celých loupaných rajčat
  • 4 šálku kuřecího vývaru
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. V hrnci se silným dnem rozehřejeme na středním plamenu olivový olej a máslo. Přidáme nakrájenou cibuli a vmícháme mleté koření. Restujeme asi 5 minut, dokud cibule nezměkne.
  2. Do hrnce přidáme nakrájené zelí a promícháme ho s cibulí. Poté přidáme celá rajčata z konzervy i se šťávou. Dobře promícháme.
  3. Do hrnce přilijeme kuřecí vývar. Přivedeme k varu a ochutnáme, podle potřeby dosolíme. Snížíme teplotu a hrnec přikryjeme. Necháme vařit 20-25 minut nebo dokud není zelí důkladně uvařené. Rajčata, která zůstala stále vcelku, rozdrtíme.
  4. Podáváme teplé a při servírování posypeme čerstvě mletým černým pepřem.

Tipy

  1. Chcete-li masitější verzi polívky, můžete snadno přidat další zeleninu, např. mrkev, kapustu, nebo nějakou uzeninu, např. slaninu či klobásu.
  2. Podávejte polévku s např. žitným chlebem nebo jiným pečivem.
  3. V lednici vám polévka vydrží asi 5 dní a lze ji ohřívat v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang