Přinášíme vám recept na snadnou a výživnou zelňačku, která přijde vhod obzvláště v chladných zimních dnech. Polévku si připravíte z několika málo ingrediencí a je hotová za méně než jednu hodinu.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 35 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- 1 lžička másla
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky mletého fenyklu
- 1/8 lžičky mletého kmínu
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 malé nebo 1/2 velkého zelí, nakrájené na kousky
- 1 lžička soli nebo dle chuti
- 1 plechovka celých loupaných rajčat
- 4 šálku kuřecího vývaru
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- V hrnci se silným dnem rozehřejeme na středním plamenu olivový olej a máslo. Přidáme nakrájenou cibuli a vmícháme mleté koření. Restujeme asi 5 minut, dokud cibule nezměkne.
- Do hrnce přidáme nakrájené zelí a promícháme ho s cibulí. Poté přidáme celá rajčata z konzervy i se šťávou. Dobře promícháme.
- Do hrnce přilijeme kuřecí vývar. Přivedeme k varu a ochutnáme, podle potřeby dosolíme. Snížíme teplotu a hrnec přikryjeme. Necháme vařit 20-25 minut nebo dokud není zelí důkladně uvařené. Rajčata, která zůstala stále vcelku, rozdrtíme.
- Podáváme teplé a při servírování posypeme čerstvě mletým černým pepřem.
Tipy
- Chcete-li masitější verzi polívky, můžete snadno přidat další zeleninu, např. mrkev, kapustu, nebo nějakou uzeninu, např. slaninu či klobásu.
- Podávejte polévku s např. žitným chlebem nebo jiným pečivem.
- V lednici vám polévka vydrží asi 5 dní a lze ji ohřívat v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.