Naučte se připravovat zeleninový vývar. Tento domácí vývar je ideální pro přípravu polévek, omáček, rizota a dalších pokrmů, je velmi chutný a snadno se připravuje.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 15 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 2 středně velké cibule rozkrojené na poloviny
- 4 střední mrkve, nakrájené na kousky
- 1 až 2 středně velké řapíky celeru, nakrájené na kousky
- nasekané vršky pórku nebo fenyklu
- 1 česneková hlavička, rozpůlená
- hrst čerstvé petrželky
- 1 malý svazek čerstvého tymiánu
- 3 bobkové listy
- 2 lžičky mořské soli
- 1 lžička černého pepře
- 10 až 12 šálků filtrované vody
Postup
- Cibuli, mrkev, celer, vršky pórku, česnek, petržel, tymián, bobkové listy, sůl, pepř a vodu dejte do velkého hrnce.
- Na prudkém ohni přiveďte k varu (pokud se vám do hrnce nevejde 12 šálků vody, můžete použít 10).
- Snižte teplotu a přikryté vařte mírně po dobu 1 hodiny.
- Zeleninu sceďte a vyhoďte.
- Podle chuti ji dochuťte a použijte do svých oblíbených polévkových receptů.