Pochutnejte si na tomto speciálním italskému receptu. Zapečené těstoviny ziti skvěle doplní italská klobása a voňavé bylinky se sýrem.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 1 hodina 45 minut
- Celkem: 2 hodiny 5 minut
Ingredience
- 330 g pálivé italské klobásy
- 330 g sladké italské klobásy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
- ½ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky sušeného tymiánu
- ¼ lžičky sušeného rozmarýnu
- 670 ml připravené omáčky marinara
- 2 šálky vody
- 1 balení těstovin ziti
- 1 kapka olivového oleje
- 1 a ½ šálku plnotučného sýra ricotta
- 220 g mozzarelly, nakrájená na malé kostičky
- 1 šálek strouhaného sýra Pecorino Romano
- 1 lžička nasekané plocholisté (italské) petrželky, podle chuti
Postup
- Každou klobásu nařízněte podélně ostrým nožem a odstraňte střívka.
- Ve velkém hrnci na prudkém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte klobásy a cibuli. Za občasného míchání a rozbíjení špachtlí vařte, dokud klobásy nezačnou hnědnout a cibule nezprůsvitní, 5 až 7 minut.
- Přidejte oregano, tymián a rozmarýn a vařte ještě 1 minutu. Přilijte omáčku marinara, promíchejte a omáčku přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání nechte vařit 1 hodinu. Ochutnejte koření a v případě potřeby upravte. Před použitím slijte přebytečný tuk, který vystoupí na povrch.
- Zatímco se omáčka vaří, přiveďte k varu velký hrnec s bohatě osolenou vodou. Přidejte ziti a za občasného míchání vařte o 1 až 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu, tedy asi 8 minut. Dobře je slijte a přendejte do velké mísy.
- Opatrně přidejte masovou omáčku a míchejte, dokud se důkladně nespojí. Nechte 5 minut odpočívat.
- Mezitím předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte velkou zapékací mísu kapkou olivového oleje.
- Děrovanou lžící přeneste polovinu směsi těstovin a omáčky do připravené misky a poté ji stěrkou vyrovnejte do rovnoměrné vrstvy. Navrch dejte 1/2 sýra ricotta, 1/2 sýra mozzarella a poté 1/2 strouhaného sýra Pecorino Romano, přičemž dbejte na rovnoměrné rozdělení.
- Navrch dejte zbytek směsi těstovin a omáčky a na závěr posypte rovnoměrně zbylým sýrem.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud se sýr nerozpustí asi 30 až 35 minut. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 10 až 15 minut vychladnout. Navrch posypte petrželkou.