Recept na nejlepší zapečené ziti

Hlavní jídlaTěstovinyZapečené těstoviny
zapecene_testoviny

Pochutnejte si na tomto speciálním italskému receptu. Zapečené těstoviny ziti skvěle doplní italská klobása a voňavé bylinky se sýrem.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 1 hodina 45 minut
  • Celkem: 2 hodiny 5 minut

Ingredience

  • 330 g pálivé italské klobásy
  • 330 g sladké italské klobásy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • ¼ lžičky sušeného tymiánu
  • ¼ lžičky sušeného rozmarýnu
  • 670 ml připravené omáčky marinara
  • 2 šálky vody
  • 1 balení těstovin ziti
  • 1 kapka olivového oleje
  • 1 a ½ šálku plnotučného sýra ricotta
  • 220 g mozzarelly, nakrájená na malé kostičky
  • 1 šálek strouhaného sýra Pecorino Romano
  • 1 lžička nasekané plocholisté (italské) petrželky, podle chuti

Postup

  1. Každou klobásu nařízněte podélně ostrým nožem a odstraňte střívka.
  2. Ve velkém hrnci na prudkém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte klobásy a cibuli. Za občasného míchání a rozbíjení špachtlí vařte, dokud klobásy nezačnou hnědnout a cibule nezprůsvitní, 5 až 7 minut.
  3. Přidejte oregano, tymián a rozmarýn a vařte ještě 1 minutu. Přilijte omáčku marinara, promíchejte a omáčku přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání nechte vařit 1 hodinu. Ochutnejte koření a v případě potřeby upravte. Před použitím slijte přebytečný tuk, který vystoupí na povrch.
  5. Zatímco se omáčka vaří, přiveďte k varu velký hrnec s bohatě osolenou vodou. Přidejte ziti a za občasného míchání vařte o 1 až 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu, tedy asi 8 minut. Dobře je slijte a přendejte do velké mísy.
  6. Opatrně přidejte masovou omáčku a míchejte, dokud se důkladně nespojí. Nechte 5 minut odpočívat.
  7. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte velkou zapékací mísu kapkou olivového oleje.
  8. Děrovanou lžící přeneste polovinu směsi těstovin a omáčky do připravené misky a poté ji stěrkou vyrovnejte do rovnoměrné vrstvy. Navrch dejte 1/2 sýra ricotta, 1/2 sýra mozzarella a poté 1/2 strouhaného sýra Pecorino Romano, přičemž dbejte na rovnoměrné rozdělení.
  9. Navrch dejte zbytek směsi těstovin a omáčky a na závěr posypte rovnoměrně zbylým sýrem.
  10. Pečte v předehřáté troubě, dokud se sýr nerozpustí asi 30 až 35 minut. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 10 až 15 minut vychladnout. Navrch posypte petrželkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang