Tento recept na zeleninu pečenou v troubě je chutnou a zdravou přílohou. Je nekonečně přizpůsobivý – přizpůsobte si ho tak, abyste mohli použít jakoukoli zeleninu, kterou máte po ruce.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 šálky máslové dýně nakrájené na kostičky
- 2 šálky rozpůlené růžičkové kapusty
- 2 šálky růžiček květáku
- 2 mrkve nakrájené na 2,5 cm velké kousky
- 1 až 2 tuříny, nakrájené na 2,5 cm velké kousky
- 1 malá červená cibule, nakrájená na klínky
- 1 šálek rozpůlených červených ředkviček nebo na kostičky nakrájené ředkvičky daikon
- extra panenský olivový olej na pokapání
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce nasekaného rozmarýnu nebo 12 nasekaných lístků šalvěje, volitelně
- dresink z jablečného octa – volitelně
- klíny citronu na podávání – volitelně
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte 2 velké plechy pečicím papírem.
- Vyberte si libovolnou zeleninu z výše uvedeného seznamu a umístěte ji do samostatných řad na plechy, přičemž zeleninu s podobnou dobou pečení seskupte dohromady.
- Pokapejte olivovým olejem a posypte solí a pepřem.
- Pečte, dokud zelenina nezměkne a na okrajích nezíská zlatohnědou barvu, v polovině pečení ji vyklopte.
- Pokud v troubě pečete dva plechy najednou, v polovině pečení vyměňte rošty, aby zelenina na obou pleších zhnědla rovnoměrně.
- Jakmile je zelenina hotová, vyjměte ji z plechů.
- Zeleninu můžete podávat teplou nebo prohřátou.
- Pokud ji chcete podávat horkou, vhoďte ji před podáváním na několik minut zpět do trouby, aby se prohřála.
- Zeleninu promíchejte a přendejte na talíř.
- Dochuťte solí, pepřem a vymačkaným citronem.
- Posypte rozmarýnem a případně pokapejte zálivkou z jablečného octa.
- V případě potřeby podávejte s citronovými klínky.