Recept na nejlepší zapečenou zeleninu

VegetariánskéZeleninová jídlaZeleninové přílohy
Zapečená zelenina

Tento recept na zeleninu pečenou v troubě je chutnou a zdravou přílohou. Je nekonečně přizpůsobivý – přizpůsobte si ho tak, abyste mohli použít jakoukoli zeleninu, kterou máte po ruce.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 40 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 šálky máslové dýně nakrájené na kostičky
  • 2 šálky rozpůlené růžičkové kapusty
  • 2 šálky růžiček květáku
  • 2 mrkve nakrájené na 2,5 cm velké kousky
  • 1 až 2 tuříny, nakrájené na 2,5 cm velké kousky
  • 1 malá červená cibule, nakrájená na klínky
  • 1 šálek rozpůlených červených ředkviček nebo na kostičky nakrájené ředkvičky daikon
  • extra panenský olivový olej na pokapání
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce nasekaného rozmarýnu nebo 12 nasekaných lístků šalvěje, volitelně
  • dresink z jablečného octa – volitelně
  • klíny citronu na podávání – volitelně

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte 2 velké plechy pečicím papírem.
  2. Vyberte si libovolnou zeleninu z výše uvedeného seznamu a umístěte ji do samostatných řad na plechy, přičemž zeleninu s podobnou dobou pečení seskupte dohromady.
  3. Pokapejte olivovým olejem a posypte solí a pepřem.
  4. Pečte, dokud zelenina nezměkne a na okrajích nezíská zlatohnědou barvu, v polovině pečení ji vyklopte.
  5. Pokud v troubě pečete dva plechy najednou, v polovině pečení vyměňte rošty, aby zelenina na obou pleších zhnědla rovnoměrně.
  6. Jakmile je zelenina hotová, vyjměte ji z plechů.
  7. Zeleninu můžete podávat teplou nebo prohřátou.
  8. Pokud ji chcete podávat horkou, vhoďte ji před podáváním na několik minut zpět do trouby, aby se prohřála.
  9. Zeleninu promíchejte a přendejte na talíř.
  10. Dochuťte solí, pepřem a vymačkaným citronem.
  11. Posypte rozmarýnem a případně pokapejte zálivkou z jablečného octa.
  12. V případě potřeby podávejte s citronovými klínky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang