Tato vegetariánská sekaná je vydatná a potěší i ty nejvášnivější masožravce. Je to oblíbený recept na rodinnou večeři. Pokud přece jen upřednostňujete maso, vyzkoušejte plněnou sekanou z mletého masa.
Ingredience
- 1 a ½ šálku vařené hnědé rýže
- 1 a ½ šálku vlašských ořechů
- ½ šálku kešu oříšků
- 1 žlutá cibule
- 3 stroužky česneku
- 85 g hub shiitake
- 3 g žampionů baby bella (tzv. cremini)
- 2 lžíce nasekané čerstvé ploché petrželky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušené šalvěje
- 4 velká vejce
- 1 šálek tvarohu
- 454 g nastrouhaného švýcarského sýra
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Připravte hnědou rýži na sporáku nebo v instantním hrnci. Na 1 ½ šálku suché rýže budete potřebovat 1 ½ šálku vařené rýže nebo uvaříte 1 šálek suché rýže a zbytky si ponecháte.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Vložte 1 a ½ šálku vlašských ořechů a ½ šálku kešu oříšků na plech a opékejte je 8-10 minut, dokud lehce nezhnědnou. Nechte vychladnout.
- Mezitím najemno nakrájejte 1 cibuli a prolisujte 3 stroužky česneku. Očistěte a nadrobno nakrájejte žampiony. Jemně nasekejte 2 lžíce čerstvé petrželky.
- Když ořechy vychladnou, nasekejte je najemno nožem nebo v kuchyňském robotu.
- Ve velké pánvi rozehřejte asi 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a česnek a smažte je asi 3 minuty, dokud nezprůsvitní. Přidejte houby, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku tymiánu a 1 lžičku šalvěje. Vařte asi 5 minut, dokud houby nezezlátnou. Přendejte do velké mísy.
- V malé misce lehce rozšlehejte 4 vejce.
- Ve velké míse smíchejte cibulovou a houbovou směs s opraženými vlašskými a kešu ořechy, petrželkou, 1 ½ šálku vařené rýže, 1 šálkem sýra cottage, 454 g švýcarského sýra, rozšlehanými vejci, 1 lžičkou košer soli a ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře.
- Formu o průměru 23 cm na bochník vymažte máslem. Směs z mísy nalijte do pánve.
- Pečte 1 hodinu dozlatova. Nechte 20 minut vychladnout v pánvi, poté bochník obraťte a vyjměte z pánve. Nakrájejte ho na plátky a podávejte teplý.
- Zbytky lze skladovat několik dní v lednici nebo několik měsíců v mrazáku (nakrájené na kousky). Znovu ohřejte v troubě o teplotě 190 °C.