Kdo by řekl, že veganské lasagne mohou být tak chutné? Tento recept na lasagne bez mléka se snadno připravuje z jednoduchých ingrediencí a chutná úžasně. Tyto veganské lasagne jsou nejlepší.
Recept na veganské lasagne udává 8 porcí.
Ingredience
Kešu krém
- 2 šálky kešu oříšků, namočených alespoň 4 hodiny, pokud nemáte výkonný mixér
- 1 šálek vody
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky jablečného octa
- ¾ lžičky jemné mořské soli
- ½ lžičky dijonské hořčice
Zelenina
- 1 středně velká až velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 velké nebo 3 střední mrkve, nakrájené (asi 1 šálek)
- 200 g Baby žampionů, očištěných a nakrájených
- ½ lžičky jemné mořské soli
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 150 g baby špenátu, nahrubo nasekaného
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
Ostatní ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 a ½ šálku marinara omáčky, domácí nebo koupené v obchodě
- 9 lasagne nudlí bez vaření
- Doporučené ozdoby: veganský parmazán (nebo lehce posypat výživným droždím) a čerstvá bazalka
Postup
Krok 1
Předehřejte troubu na 220 °C. Pokud jste kešu oříšky namočili, slijte je a propláchněte, dokud voda nepoteče čistá.
Krok 2
V mixéru smíchejte kešu oříšky, vodu, citronovou šťávu, ocet, sůl a hořčici. Mixujte, dokud směs nebude hladká a krémová. Pokud se vám nedaří směs rozmixovat, pomalu přilévejte až ½ šálku vody navíc, ale použijte jen tolik vody, kolik je nutné. Odstavte.
Krok 3
Poté připravíme zeleninu: Na velké pánvi rozehřejte olivový olej. Jakmile se začne třpytit, přidejte cibuli, mrkev, houby, sůl a několik koleček černého pepře. Za stálého míchání smažíme, dokud zelenina neztratí většinu vlhkosti a nezměkne a nezezlátne na okrajích, asi 8 až 10 minut. V případě potřeby přidejte další kapku olivového oleje, aby se zelenina nepřichytila ke dnu pánve.
Krok 4
Na dno pánve přidejte několik velkých hrstí špenátu. Za častého míchání vařte, dokud špenát nezvadne. Postup opakujte se zbývajícím špenátem a smažte, dokud všechen špenát nezvadne, asi 3 minuty. Přidejte česnek a za stálého míchání smažte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Odstavte pánev z ohně a podle chuti osolte a opepřete.
Krok 5
Rovnoměrně rozetřete ¾ šálku rajčatové omáčky na dno pekáče. Navrch položte 3 lasagne (podle potřeby odlomte jejich konce a/nebo překryjte jejich okraje). Na nudle rovnoměrně rozetřete 1 šálek kešu krému. Navrch dejte polovinu zeleniny. Nahoru dejte ¾ šálku rajčatové omáčky.
Krok 6
Navrch dejte další 3 lasagne a 1 šálek kešu krému (zbytek krému si nechte). Poté přidejte zbývající zeleninu.
Krok 7
Navrch dejte další 3 lasagne a rozetřete ¾ šálku rajčatové omáčky, aby byly nudle rovnoměrně pokryty.
Krok 8
Vrchní část lasagní obalte alobalem a dbejte na to, aby byl napnutý a nedotýkal se horní části pekáče. Přikryté pečte 25 minut, pak kryt sejměte, otočte pekáč o 180° a pokračujte v pečení ještě asi 5 až 10 minut, dokud se lasagne nezapaří a v rozích lehce neprobublají.
Krok 9
Vyjměte pekáč z trouby a nechte lasagne 15 až 20 minut vychladnout, aby měly čas ztuhnout a vychladnout na přiměřenou teplotu. Povrch pokapejte zbytkem kešu krému (pokud je příliš hustý na pokapání, zřeďte ho nejprve malým množstvím vody). Posypte lasagne veganským parmazánem a čerstvou bazalkou, pokud používáte, pak nakrájejte a podávejte.