vanilkovy-dort-2

Toto je ten nejlepší recept na vanilkový dort. Vypadá jako klasický máslový dort, ale vytvoříte ho s použitím japonských technik pro ten nejjemnější a nejvláčnější dort, jaký jste ještě nikdy nejedli. Tento profesionální dort jako z cukrárny vydrží čerstvý a vláčný až 4 dny.

Nadýchanější, křehčí a méně mastný než typické vanilkové dorty, mnohem vláčnější než tradiční piškotové dorty a jednoduchý na přípravu – to je tento vanilkový dort. A ze stejného těsta navíc připravíte dokonalé vanilkové košíčky.

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 velká vejce (každé 50–55 g), pokojové teploty
  • 300 g krupicového cukru
  • 115 g másla
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžičky rostlinného nebo řepkového oleje

Na krém:

  • 225 g změklého másla
  • 500 g moučkového cukru
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 2–4 lžíce mléka

Postup

Dort:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (160 °C s ventilátorem).
  2. Vymažte dvě 20cm dortové formy máslem a vyložte je pečicím papírem.
  3. Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odstavte stranou.
  4. Vejce šlehejte asi 30 sekund ručním šlehačem a poté postupně přisypávejte cukr.
  5. Poté šlehejte 7 minut, nebo dokud směs neztrojnásobí svůj objem a nezbělá.
  6. Zahřejte mléko s máslem, avšak nenechte je přijít k varu.
  7. Když jsou vejce našlehaná, postupně do nich vmíchejte moučnou směs.
  8. Do prázdné mísy od mouky nalijte horké mléko, vanilku a olej. Do mléka s máslem přidejte asi 2 naběračky vaječné směsi. Metličkou míchejte do hladka.
  9. Mléčnou směs vlijte do zbylé vaječné směsi s moukou a naposledy prošlehejte.
  10. Těsto vlijte do forem. Každou dortovou formou třikrát bouchněte o linku, abyste vyrazili velké bubliny.
  11. Pečte 30 minut, nebo dokud není těsto zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  12. Vyjměte z trouby. Nechte 15 minut vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
  13. Polejeme polevou podle vlastního výběru nebo pomažte krémem a dozdobte ovocem.

Krém:

  1. Máslo šlehejte, dokud nezmění barvu ze žluté na téměř bílou a nestane se nadýchaným a krémovým.
  2. Postupně přidávejte moučkový cukr, šlehejte pomalu a poté, co se z větší části zapracuje, šlehejte na nejvyšší stupeň celé 3 minuty, dokud nebude krém nadýchaný.
  3. Přidejte vanilku a mléko a šlehejte dalších 30 sekund. Mléko použijte pouze v případě potřeby, aby byl krém krásně měkký, ale stále držel tvar. Použijte ho ihned.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang