Recept na nejlepší tuňákový salát

DressingyHlavní jídlaRybySalátyTuňák

Tajemstvím tohoto barevného salátu je wasabi zálivka. Někteří lidé rádi přidávají majonézu, hořčici nebo řecký jogurt, aby dodali salátu ještě více chuti.

Tuňákový salát je klasické jídlo, které si oblíbilo mnoho lidí. Tento salát je plný zdravých ingrediencí a lze jej snadno upravit podle vlastní chuti. Je to také skvělý způsob, jak využít zbytky tuňáka nebo tuňáka z konzervy, takže je to cenově dostupné jídlo.

Tuňákový salát – recept

Tuňákový salát v kombinaci s křupavou zeleninou, tuňákem plným bílkovin a aromatickým kořením můžete podávat samotný nebo s krekry, toasty či čerstvou zeleninou, například okurkou a celerem.

Ingredience na tuňákový salát

  • 900 g čerstvého steaku z tuňáka, nakrájeného na 2,5 cm silné plátky
  • 4 lžíce olivového oleje + další olej na potření
  • 2 a 1/2 lžičky soli a další na posypání
  • 1/2 lžičky hrubě mletého černého pepře a další na posypání
  • 2 limetky, nastrouhaná kůra
  • 1 lžička prášku wasabi
  • 3 limetky, odšťavněné
  • 30 ml sójové omáčky
  • pálivá omáčka dle chuti (doporučujeme Tabasco)
  • 1 až 2 zralá avokáda, nakrájená na střední kostky
  • 50 g jarní cibulky, bílé a zelené části
  • 50 g červené cibule, nakrájené na malé kostičky

Postup na tuňákový salát

  1. Steaky z tuňáka potřete olivovým olejem a posypte solí a pepřem. Vložte steaky z tuňáka na velmi rozpálenou pánev a opékejte je 1 minutu z každé strany. Odložte je stranou na talíř.
  2. Mezitím v malé misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, limetkovou kůru, wasabi, limetkovou šťávu, sójovou omáčku a pálivou omáčku. Do zálivky přidejte avokádo.
  3. Tuňáka nakrájejte na kousky a vložte do velké mísy. Přidejte jarní cibulku a červenou cibuli a dobře promíchejte. Tuňáka přelijte směsí zálivky a pečlivě promíchejte.
Salát s těstovinami a tuňákem se hodí jako rychlá večeře nebo oběd do práce.

Salát s tuňákem – salát z tuňáka

Pokud jde o výběr nejlepšího tuňáka do salátů, zaměřte se na čerstvého tuňáka, nebo pokud používáte tuňáka v konzervě, držte se kvalitní značky. Někteří lidé dávají přednost jemné chuti tuňáka baleného v olivovém nebo čistém rostlinném oleji, zatímco jiní se vyhýbají přidávání přílišného množství tuku do svého jídelníčku a volí lehkého tuňáka ve vodě.

Chcete-li připravit čerstvého tuňáka na salát, musíte ho lehce pošírovat v hrnci s vroucí vodou. Pokud používáte tuňáka z konzervy, stačí obsah scedit. Poté tuňáka smíchejte s vybranou zeleninou a kořením. Lehký a zdravý salát vytvoříte z okurky, cherry rajčátek a jednoduchého dresinku s vinaigrettem, který dodá salátu šťávu.

Nebo pro sytější jídlo přidejte křupavý celer a pikantní kapary nebo okurky. Pokud chcete, přidejte do salátu nasekané čerstvé bylinky, například kopr, nebo kousky jarní cibulky.

Chcete-li z tuňákového salátu vytěžit co nejvíce, podávejte ho vychlazený nebo při pokojové teplotě. Přidejte čerstvou zeleninu, například rukolu nebo špenát, a posypte strouhaným sýrem nebo piniovými oříšky. Tento lahodný pokrm je ideálním letním jídlem.

Rychlý recept na salát s tuňákem a vejcem

Připravte si tento snadný recept na tuňákový salát s vejcem za pouhých 10 minut. Je krémový, chutný a skvěle se hodí na týden dopředu.

Ingredience na salát s tuňákem a vejcem

  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce čerstvé petrželky
  • 1/2 lžičky papriky
  • 3 plechovky tuňáka
  • 1/4 hrnku celeru (jemně nasekaného)
  • 2 lžíce kyselé okurky (jemně nasekané)
  • 2 lžíce bílé cibule (mleté)
  • 4 velká vejce uvařená natvrdo (nakrájená na kostičky)
  • mořská sůl (podle chuti)
  • černý pepř (podle chuti)

Postup na salát s tuňákem a vejcem

  1. Ve středně velké míse vidličkou vyšlehejte majonézu, hořčici, petrželku a papriku dohladka.
  2. Přidejte tuňáka, celer, okurky a cibuli. Promíchejte a rozdělte velké kusy tuňáka.
  3. Vmíchejte vejce nakrájená na kostičky.
Tuňákový salát doplňte i o bílkoviny v podobě vajec.

Těstovinový salát s tuňákem – tuňákový těstovinový salát – recept

Tento tuňákový salát s těstovinami, hráškem, tuňákem, celerem a řeckým jogurtem je rychlý, zdravý a pochutná si na něm celá rodina.

Ingredience na těstovinový salát s tuňákem

  • 220 g malých mušlových těstovin nebo oblíbené těstoviny velikosti sousta
  • 200 g tuňáka z konzervy, baleného ve vodě, scezeného
  • 2 řapíky celeru, nakrájené
  • 1/4 hrnku červené cibule, nakrájené
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1/2 hrnku řeckého jogurtu
  • sušený kopr, podle chuti, nepovinně
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup na těstovinový salát s tuňákem

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Nechte okapat.
  2. Do velké mísy přidejte nakrájenou cibuli a celer, hrášek, uvařené těstoviny a okapaného tuňáka.
  3. V samostatné míse smíchejte majonézu a řecký jogurt.
  4. Polovinu omáčky vmíchejte do směsi těstovin a promíchejte, aby se rovnoměrně obalily. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte sušený kopr.
  5. Těstoviny a zbývající omáčku uložte přikryté do chladničky na 30 minut odděleně. Vmíchejte zbývající omáčku a ihned podávejte.

Těstovinový salát s tuňákem a majonézou – recept

Krémový tuňákový těstovinový salát s majonézou! Tento studený tuňákový salát s těstovinami si zamilujete, je rychlý, snadný a chutný a plný chutí. Tento recept na studený salát je zdravý a chutný. Skvěle se hodí k obědu, lehké večeři, na piknik a další.

Ingredience na těstovinový salát s tuňákem a majonézou

  • 3 hrnky těstovin
  • 400 g konzervovaného tuňáka
  • ½ hrnku majonézy
  • ½ hrnku řeckého jogurtu
  • 1 a ½ hrnku nakrájené okurky
  • 1 lžíce rýžového vinného octa
  • 1 lžíce kaparů volitelně nahradit olivami kalamata
  • 1 hrnek červené papriky nakrájené na kousky
  • ¼ hrnku červené cibule nasekané
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • česneková sůl podle chuti
  • černý pepř podle chuti
  • chilli vločky podle chuti
  • sůl na vaření těstovin

Postup na těstovinový salát s tuňákem a majonézou

  1. Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu, slijte je, propláchněte pod studenou vodou, aby se nerozvařily, a dejte stranou.
  2. Zatímco se těstoviny vaří, nakrájejte okurku, červenou papriku a cibuli a dejte je stranou. Tuňáka nechte okapat a odměřte ostatní ingredience.
  3. Do velké mísy dejte vychladlé uvařené těstoviny, rýžový ocet, česnekovou sůl, chilli vločky, černý pepř a promíchejte.
  4. Přidejte nakrájenou červenou papriku, okurky, cibuli, kapary, okapaného tuňáka a promíchejte.
  5. V malé misce smíchejte řecký jogurt, majonézu, kopr a prošlehejte. přelijte jím salát a vše promíchejte. Ochutnejte a podle toho upravte koření.
  6. Podávejte ihned nebo před podáváním uložte do chladničky na 30 minut, aby se rozvinuly chutě.
Salát s tuňákem doplňte o oblíbenou zeleninu a olivy.

Těstovinový salát s tuňákem a vejcem – recept

Náš krémový těstovinový salát s tuňákem a vejci je krémový a naprosto vynikající jak svou strukturou, tak chutí. Připravíte ho rychle z jednoduchých ingrediencí a chutná skvěle.

Ingredience na těstovinový salát s tuňákem a vejcem

  • 450 g středně velkých mušlí
  • 1 hrnek majonézy
  • 140 g tuňáka
  • 240 g sladkého hrášku
  • ½ hrnku čedaru
  • 2 nakrájené řapíky celeru
  • 6 vařených vajec

Postup na těstovinový salát s tuňákem a vejcem

  1. Naplňte velký hrnec do poloviny vodou, přidejte těstoviny a vařte na prudkém ohni 10-12 minut nebo dokud těstoviny nezměknou. Jakmile jsou těstoviny uvařené, slijte vodu a těstoviny přelijte studenou vodou, dokud přestanou být teplé.
  2. Nakrájejte celer.
  3. Uvařené těstoviny přendejte do velké mísy. Přidejte majonézu a promíchejte, aby se těstoviny zcela pokryly.
  4. Přidejte tuňáka a dobře promíchejte.
  5. Přidejte sladký hrášek, sýr čedar a nakrájený celer. Promíchejte.
  6. Vejce opláchněte pod studenou vodou a poté je nakrájejte na kousky.
  7. Do salátu přidejte nakrájená vejce. Lehce promíchejte, aby se spojily
  8. Salát nechte 1 hodinu chladit a podávejte.

Nejlepší těstovinový salát – salát k večeři – recept

Tento jednoduchý a svěží recept na těstovinový salát je hotový za méně než 30 minut. Salát je zalitý pikantní zálivkou a je plný zeleniny, takže se stane hitem při vaření a skvělým salátem k večeři.

Ingredience na nejlepší těstovinový salát

  • 3 hrnky těstovin fusilli
  • 2 hrnky rozpůlených cherry rajčátek
  • 1 a ½ hrnku vařené cizrny, scezené a propláchnuté
  • 2 hrnky rukoly
  • 1 hrnek nakládaných okurek nakrájených na tenké půlměsíčky
  • 1 hrnek rozdrobeného sýra feta
  • 1 hrnek natrhaných lístků bazalky
  • ½ hrnku mleté petrželky
  • ½ hrnku nasekané máty
  • ¼ hrnku opražených piniových oříšků

Zálivka

  • ¼ hrnku extra panenského olivového oleje, další na zakápnutí
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička provensálských bylinek nebo sušeného italského koření
  • ¼ lžičky chilli vloček
  • ¾ lžičky mořské soli

Postup na nejlepší těstovinový salát

  1. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Těstoviny připravte podle návodu na obalu nebo dokud nejsou mírně al dente.
  2. Mezitím připravte dresink. V malé misce vyšlehejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, česnek, provensálské bylinky, chilli vločky a sůl (zálivka bude mít výraznou chuť, po obalení všech ingrediencí těstovinového salátu se zjemní).
  3. Těstoviny scedíme, promícháme s trochou olivového oleje (aby se neslepily) a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Přendejte je do velké mísy spolu s rajčaty, cizrnou, rukolou, okurkami, sýrem feta, bazalkou, petrželkou, mátou a piniovými oříšky. Zalijte zálivkou a promíchejte.
  5. Podle chuti dochuťte dalším citronem, solí, pepřem a/nebo případně zakápněte olivovým olejem a podávejte.
Variabilita těstovinových salátů je důvodem jejich popularity.

Zeleninový salát s tuňákem – recept

Tento zdravý tuňákový salát je tak sytý a chutný. Křupavá zelenina smíchaná s fazolemi a tuňákem a citrusový dresink z něj dělají bezchybnou a chutnou alternativu tohoto klasického pokrmu a činí z něj skvělý zeleninový salát s tuňákem.

Ingredience na zeleninový salát s tuňákem

  • 1 plechovka červených fazolí, propláchnutá
  • 2 plechovky tuňáka, scezené tekutiny
  • 2 střední okurky, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 hrnek cherry rajčátek, nakrájených na kousky
  • 1 střední paprika, nakrájená na kostičky
  • ¼ střední červené cibule nakrájené na kostičky
  • ¼ hrnku nasekané petrželky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mořské soli nebo podle chuti
  • ¼ lžičky pepře nebo podle chuti

Postup na zeleninový salát s tuňákem

  1. Připravte si ingredience: zeleninu a bylinky v tomto zdravém tuňákovém salátu nakrájejte na kousky, nakrájejte a nakrájejte na kostičky. Poté opláchněte a nechte okapat fazole i tuňáka.
  2. Všechny ingredience včetně citronové šťávy a oleje vložte do velké mísy. Dobře promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete a poté podávejte.

Zálivky na salát

Jednou z oblíbených možností zdravějších salátů je použití olivového oleje jako zálivky. Obsahuje vysoké množství prospěšných mononenasycených tuků a antioxidantů. S přidáním některých bylinek, česneku a dalšího koření z něj získáte lahodnou a výživnou zálivku pro váš oblíbený salát.

Skvělou volbou mohou být také octové a balzamikové zálivky. Obě obsahují zdravé rostlinné kyseliny, které mají pro lidský organismus řadu výhod. Balzamikový ocet je také známý tím, že salátům dodává jedinečnou a lahodnou chuť. Ocet se také často používá k prokrojení tučných salátů, například těch, které se připravují s některými sýry a olivami.

Pokud chcete být ještě kreativnější, vyzkoušejte zálivku na bázi ovoce. Ovoce má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů a může salátům dodat zdravý náboj. Citrusové plody, jako jsou pomeranče, citrony a limetky, mohou salátu dodat pikantní a aromatickou zálivku.

Další zdravou zálivkou je avokádo. Avokádo má vysoký obsah zdravých tuků a antioxidantů a může vašemu oblíbenému salátu dodat jedinečný krémový nádech.

Ať už zvolíte jakýkoli dresink, nezapomeňte na ostatní složky salátu. Čerstvá zelenina, semínka a ořechy mohou jídlu dodat další vrstvu chuti a výživy. Díky těmto zdravějším možnostem si můžete salát vychutnat, aniž byste se vzdali svého zdraví nebo chuti.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang