Sýrový dip je klasická svačinka, kterou si můžete vychutnat různými způsoby. Ať už si ho vychutnáte s nachos, chipsy, nebo si ho namažete na kousek chleba a připravíte si rychlý sendvič, sýrový dip je chutnou volbou pro ty, kteří hledají lahodnou a krémovou svačinu. Zde je vše, co potřebujete vědět o oblíbeném sýrovém dipu.
Původ sýrového dipu sahá až do počátku 20. století, kdy byl sýrový dip základem mexických restaurací po celých Spojených státech. Sýrová omáčka k nachos obsahuje směs taveného sýra a různých druhů koření, jako je chilli, česnekový prášek a kmín. Dip lze různě obměňovat v závislosti na druhu použitého sýra a dalších přidaných ingrediencích.
Jak se dělá sýrová omáčka
Při přípravě dokonalého sýrového dipu je klíčové použít správné sýry. Pro klasický sýrový dip se v mnoha receptech doporučuje použít směs sýrů čedar a Monterey Jack, které vytvářejí dokonalou rovnováhu ostré a jemné chuti. Kromě toho mohou recepty vyžadovat smetanový sýr, zakysanou smetanu nebo hustou smetanu pro extra krémový základ.
Jakmile je sýrový omáčka na nachos připravena, možnosti, jak si ji vychutnat, jsou neomezené. Klasický dip na hranolky slouží jako skvělý doplněk k jakémukoli sýrovému dipu.
Pečené tortillové chipsy jsou plné chuti a mnohem méně mastné než tradiční chipsy. Chcete-li prohloubit chuť dipu, můžete přidat nakrájená rajčata, jalapeňos nebo černé olivy.
Pokud hledáte sýrovou svačinu, kterou si můžete vychutnat na mnoho způsobů, nehledejte nic jiného než sýrový dip. Díky správné směsi sýra a koření představuje sýrový dip dokonalý sýrový doplněk k jakékoli svačině. Od hranolků po sendviče – sýrový dip vždy vykouzlí úsměv na tváři každému, kdo má to štěstí si na něm pochutnat.
Sýrový dip – recept
Tento sýrový dip k nachos skvěle doplní každou Vaši párty, namáčejte zeleninu, pečivo nebo nachos do toho nejlahodnějšího sýrového dipu.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 1 h 40 minut
- Celkem: 1 h 45 minut
Ingredience na sýrový dip
- 220 g pikantní vepřové klobásy
- 220 g mletého hovězího masa
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 900 g taveného sýra, nakrájeného na kostičky
- 1 plechovka nakrájených rajčat se zelenými chilli papričkami
- 1 plechovka kondenzované houbové polévky
Postup na sýrový dip
- Rozpalte velkou pánev na středním plameni.
- Na pánev rozdrobte klobásu a mleté hovězí maso.
- Přidejte cibuli.
- Vařte a míchejte, dokud maso rovnoměrně nezhnědne.
- Masovou směs přendejte do pomalého hrnce.
- Na směs navrstvěte kostky sýru.
- Nakrájená rajčata se zelenými chilli papričkami rozmixujte v mixéru dohladka.
- Přelijte je přes kostky sýra spolu s kondenzovanou polévkou.
- Dobře promíchejte a přikryjte.
- Za občasného míchání vařte na nejvyšší výkon, dokud se sýr zcela nerozpustí, přibližně 90 minut.
Sýrová omáčka z taveného sýra a smetany – recept
Nic nevypovídá o lepkavé sýrové pochoutce tak dobře jako domácí sýrová omáčka. Sýrová omáčka je univerzální koření, které lze podávat jako dip k zelenině, na těstoviny, a dokonce i na hranolky.
Je to skvělý způsob, jak vylepšit chuťový profil vašich oblíbených pokrmů, a nemusíte se ani obtěžovat s odměřováním sáčků taveného strouhaného sýra. Místo toho si z taveného sýra a smetany připravte lahodnou sýrovou omáčku a během několika minut vylepšete své jídlo.
Ingredience na sýrovou omáčku z taveného sýra a smetany
- 115 g jakéhokoli poloměkkého sýra, například čedar, nakrájený na tenké plátky
- 3 lžíce husté smetany
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce másla (nepovinné)
Postup na sýrovou omáčku z taveného sýra a smetany
- Nejprve nakrájejte vybraný sýr na tenké plátky.
- Plátky sýra vložte do hrnce na střední teplotu.
- Sýr míchejte, ať se rozpouští a stává se z něj hustá, lepkavá omáčka.
- Jakmile se sýr rozpustí, přidejte hustou smetanu a promíchejte. Smetana by měla pomoci vytvořit hladkou, krémovou omáčku.
- Podle chuti přidejte špetku soli a pepře a směs znovu promíchejte.
- Pro bohatší omáčku přidejte 1 lžíci másla a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Sýrová omáčka je nyní připravena k podávání na vaše oblíbené pokrmy.
Vaše sýrová omáčka by měla vydržet v chladničce až jeden týden. Před podáváním ji znovu ohřejte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.
Čedarová omáčka – recept
Milovníci sýrů se radují. Čedarová omáčka je snadno připravitelná, lahodná pochoutka, která vyžaduje jen několik málo ingrediencí. Připravte si tedy odměrky a pusťte se do vaření.
Ingredience na čedarovou omáčku
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 a ½ šálku mléka
- 2 šálky strouhaného ostrého sýra čedar
- ½ lžičky hořčičného prášku
- 1 lžička worcestrové omáčky
- sůl a pepř podle chuti
Postup na čedarovou omáčku
- Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni.
- Přidejte mouku a šlehejte, dokud se nevytvoří pasta.
- Za stálého míchání vařte na mírném ohni 2 minuty.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko.
- Za občasného šlehání vařte 5 minut.
- Přidejte rozdrobený sýr a hořčičný prášek.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Přidejte worcestrovou omáčku a podle chuti osolte a opepřete.
- Čedarovou omáčku podávejte teplou na oblíbených pokrmech nebo namazanou na sendvičích.
Omáčka ze zakysané smetany – recept
Hledáte lahodnou smetanovou polevu, kterou byste mohli přidat do svých oblíbených pokrmů? Nehledejte nic jiného než omáčku ze zakysané smetany. Omáčka ze zakysané smetany je rychlý a chutný recept, jehož příprava zabere jen pár minut, takže je ideální pro náročné večeře během všedního dne.
Ingredience na omáčku ze zakysané smetany
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 2 lžíce másla
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/4 lžičky papriky
- 1/4 lžičky česnekové soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
Postup na omáčku ze zakysané smetany
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo.
- Přidejte česnekový prášek, papriku a česnekovou sůl.
- Míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte zakysanou smetanu a míchejte do hladka.
- Snižte teplotu na nízkou.
- Přidejte citronovou šťávu a míchejte, dokud se nespojí.
- Za občasného míchání vařte pět minut.
- Přidejte nasekanou petrželku a míchejte, dokud se nespojí.
- Podávejte horké na oblíbených pokrmech.
Tato snadná omáčka ze zakysané smetany je lahodným a chuťově výrazným doplňkem k různým receptům. Ať už s ní posypete steak, přidáte ji do zapékaných pokrmů nebo do ní namočíte zeleninu, tato omáčka ze zakysané smetany pozvedne vaše pokrmy na novou úroveň.
Pro zvýraznění chuti zkuste podle potřeby přidat další koření nebo bylinky. Připravte si tento recept dopředu nebo mějte po ruce zakysanou smetanu navíc pro rychlé jídlo na všední večer.
Domácí nachos
Pokud hledáte recept na snadné občerstvení pro příští grilování na zahradě, nehledejte nic jiného než domácí nachos. Tato sýrová svačinka se vám bude líbit a skvěle se s ní nají i větší počet lidí. Stačí shromáždit několik jednoduchých ingrediencí, vše sestavit a připravit jeden lahodný pokrm.
Pokud jde o domácí nachos, možnosti jsou neomezené. Můžete si vybrat jakýkoli typ chipsů, ať už jde o tortillové chipsy koupené v obchodě, nebo domácí bramborové chipsy.
Pak je čas rozhodnout se pro zálivku. Mezi možnosti může patřit sýr, fazole, guacamole, salsa, jalapeňos, olivy, zakysaná smetana a další. Pokud jde o polevu na nachos, neexistuje špatná odpověď.
Jakmile si vyberete své oblíbené ingredience, je čas pustit se do práce. Předehřejte troubu na 175 °C. Plech na pečení vyložte pečícím papírem a rozložte na něj chipsy v rovnoměrné vrstvě. Chipsy posypte sýrem a libovolnou zálivkou. Pečte nachos v předehřáté troubě 10-15 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a nezačne bublat.
Nakonec nachos vyjměte z trouby a nechte je několik minut vychladnout. Domácí nachos podávejte s kopečkem zakysané smetany a případně se salsou navíc. Užijte si sýrovou dobrotu.
Domácí nachos jsou skvělým způsobem, jak vnést mexickou příchuť na příští večírek. Ať už hostíte hosty, nebo jen hledáte chutné občerstvení, tento pokrm se vám určitě bude líbit. Vezměte si tedy hranolky a přílohy a připravte se na vynikající nachos.
Domácí nachos – recept
Hledáte jednoduchý recept na přípravu domácích nachos? Už nemusíte hledat dál. Tento průvodce založený na seznamu vás krok za krokem provede procesem výroby vlastních lahodných nachos.
Je to skvělá svačinka na večírky nebo jen chutné pohoštění pro jakoukoli denní dobu. Takže bez dalších okolků, pojďme začít.
Ingredience na domácí nachos
- 450 g mletého hovězího masa
- 285 g strouhaného sýra
- sůl a pepř podle chuti
- 225 g nakrájených rajčat
- 2 lžíce koření taco
- 3 stroužky mletého česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 balení malých moučných tortill
- 2 lžíce másla
- 1 jalapeňos nakrájené na kostičky (nepovinné pro pikantnější chuť)
- drcený salát, zakysaná smetana a guacamole k podávání
Postup na domácí nachos
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Ve velké pánvi na středním ohni opečte mleté hovězí maso, dokud nezhnědne.
- Jakmile je propečené, osolte ho a opepřete a stáhněte z ohně.
- V samostatné míse smíchejte rajčata, koření taco, česnek a olivový olej.
- Moučné tortilly nakrájejte na trojúhelníky a položte je na nevymaštěný plech.
- Na trojúhelníky tortilly rozprostřete hovězí směs, poté rajčatovou směs a nakonec sýr.
- Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 7-10 minut nebo dokud se sýr nerozpustí a lehce nezezlátne.
- Mezitím na pánvi nebo na plotně rozpusťte máslo.
- Vyjměte nachos z trouby a potřete je rozpuštěným máslem.
- V případě potřeby posypte nachos na kostičky nakrájeným jalapeňonem a vložte plech zpět do trouby na dalších 3-5 minut, aby se máslo vstřebalo.
- Jakmile jsou nachos hotové, vyjměte je z trouby a podávejte horké s volitelnou přílohou v podobě salátu, zakysané smetany a guacamole.
Příprava vlastních domácích nachos je snadná a určitě potěší. Ingredience můžete snadno upravit podle vlastních chutí. Užijte si experimentování a objevte svůj vlastní oblíbený recept na nachos.