Tento recept je na středně propečený steak. Omáčka se hodí ke každému steaku. Můžete ji vynechat nebo použít jinou omáčku.
Ingredience
Na steak:
- cca 4 cm silný ribeye, s kostí nebo bez ní (asi 1,5 kg bez kosti)
- 3/4 lžičky hrubé mořské nebo košer soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
Na omáčku z bylinkového másla:
- 4 lžíce másla
- lístky ze 4 větviček tymiánu
- 1 lžíce mletého čerstvého rozmarýnu
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 šalotka, velká asi jako polovina golfového míčku, mletá
Recept je na 2 porce.
Postup
- Odstraňte vnější vrstvu tuku z hřbetu. Vnitřní mramorování maso ochutí, zatímco vnější vrstva tuku způsobí na grilu vzplanutí, které může steaku dodat spálenou (ne zuhelnatělou) chuť.
- Steak osušte papírovou utěrkou. Tím odstraníte povrchovou vlhkost a pomůžete dosáhnout dobrého propečení.
- Každou stranu osolte a opepřete a trochu je potřete. Uložte steak do lednice nezakrytý alespoň na hodinu a maximálně na 48 hodin.
- V malém hrnci přidejte máslo, bylinky, česnek a šalotku. Rozpusťte na mírném ohni. Udělejte to alespoň 10 minut předtím, než budete chtít dát steak na gril. Čím déle budou bylinky v másle ležet, tím déle se budou chuťově projevovat.
- Máslo můžete připravit také až 2 hodiny předem. V takovém případě jej přikryjte a uložte do chladničky. Před vložením steaků na gril máslo znovu jemně zahřejte, aby se rozpustilo.
- Připravte gril na dřevěné uhlí na dvouzónové grilování, takže polovina je rozpálená a jedna polovina teplá. Gril je horký, když nad horkou zónou stačí na vteřinu nebo dvě podržet ruku.
- Na plynovém grilu rozpalte gril na 233 °C se dvěma hořáky, což by mělo trvat jen asi 10 minut, a poté jeden z hořáků ztlumte na střední stupeň, abyste vytvořili dvě grilovací zóny.
- Vložte steak na nejžhavější stranu grilu. Zavřete víko a opékejte ho 2 minuty. Otevřete víko, steak otočte a potřete ho rozpuštěným bylinkovým máslem a bylinkami. Zavřete víko. Pečte další 2 minuty.
- Steak znovu otočte a přesuňte ho na méně rozpálenou stranu. Znovu ho potřete máslem. Pokračujte v obracení a opékání každé dvě minuty po dobu následujících 6 minut a mezi každým obracením zavřete víko.
- Po celkem 10 minutách grilování (pro středně propečený steak) přendejte steak na čistý talíř; uvnitř by měl mít teplotu 58 °C až 60 °C. Znovu ho potřete máslem. Pokud máte steak raději propečený, pokračujte v pečení déle.
- Nechte steak 5 minut odpočívat. Jeho teplota stoupne o dalších několik stupňů a šťáva se znovu rozdělí.
- Steak nakrájejte na plátky proti směru vláken. Přelijte ho zbylou omáčkou z bylinkového másla a podávejte.