Připravte si doma snadno lahodný čokoládový dort, který zachutná nejen vám, avšak i vaší rodině či návštěvě. Příprava vám navíc nezabere příliš dlouhou dobu.
Příprava
- Příprava: 45 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina 30 minut
Ingredience na dort
- Nesolené máslo na vymazání pánve
- 85 g polosladké nebo hořkosladké čokolády, nasekané na kousky
- 1 šálek coly
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek neslazeného přírodního kakaového prášku
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička jemné soli
- 2 šálky cukru
- 3 velká vejce
- 1 šálek podmáslí
- 3/4 šálku rostlinného oleje
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Ingredience na polevu
- 1 šálek cukru
- 1/2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
- Špetka jemné soli
- 4 velké bílky
- 285 g nesoleného másla pokojové teploty, nakrájené na malé kousky
Postup
- Vložte mřížku do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 190 °C. Dno dortové formy vyložte pergamenovým papírem a na dvou stranách jej překryjte, aby vznikly chlopně.
- Nasekanou čokoládu dejte do mísy. Na mírném ohni zahřejte colu jen do varu a nalijte ji na čokoládu. Nechte 5 minut stát, poté míchejte, dokud nebude hladká.
- Ve střední míse prošlehejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Cukr a vejce šlehejte v samostatné míse elektrickým mixérem na střední rychlost, dokud mírně nezhoustnou a nezesvětlají, asi 3 minuty.
- Do vajec postupně přidejte podmáslí, olej, vanilku a rozpuštěnou čokoládu. Šlehejte na nízkém stupni, dokud se nespojí. Přidejte směs mouky a pokračujte ve šlehání, dokud se nespojí. Lehce promíchejte gumovou stěrkou, abyste odstranili případné kapsy mouky.
- Nalijte těsto do připravené formy a pečte, dokud koláč při dotyku lehce nepruží a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 40 minut.
- Dort nechte zcela vychladnout na mřížce. Okraje formy obtočte nožem a koláč vyklopte na mřížku. Opatrně odstraňte pergamenový papír a nechte dort zcela vychladnout.
- V hrnci, do kterého se vejde mísa mixéru, přiveďte k varu několik centimetrů vody. V míse ručně vyšlehejte cukr, citronovou šťávu, sůl a bílky. Postavte mísu nad vroucí vodu a pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs horká na dotek a cukr se nerozpustí, 1 až 2 minuty.
- Přeneste mísu do mixéru vybaveného šlehacím nástavcem a šlehejte bílky při středně vysokých otáčkách, dokud téměř nedrží tuhý vrchol a nejsou zcela vychladlé, asi 10 minut. Po částech zašlehejte máslo, dokud nebude poleva hladká a roztíratelná.
- Dort potřete polevou. Podávejte nebo nechte před podáváním odležet při pokojové teplotě až 2 hodiny a v případě potřeby uložte do chladničky.