cokoladovy-dort-recept-3

Připravte si doma snadno lahodný čokoládový dort, který zachutná nejen vám, avšak i vaší rodině či návštěvě. Příprava vám navíc nezabere příliš dlouhou dobu.

Příprava

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina 30 minut

Ingredience na dort

  • Nesolené máslo na vymazání pánve
  • 85 g polosladké nebo hořkosladké čokolády, nasekané na kousky
  • 1 šálek coly
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek neslazeného přírodního kakaového prášku
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička jemné soli
  • 2 šálky cukru
  • 3 velká vejce
  • 1 šálek podmáslí
  • 3/4 šálku rostlinného oleje
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Ingredience na polevu

  • 1 šálek cukru
  • 1/2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • Špetka jemné soli
  • 4 velké bílky
  • 285 g nesoleného másla pokojové teploty, nakrájené na malé kousky

Postup

  1. Vložte mřížku do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 190 °C. Dno dortové formy vyložte pergamenovým papírem a na dvou stranách jej překryjte, aby vznikly chlopně.
  2. Nasekanou čokoládu dejte do mísy. Na mírném ohni zahřejte colu jen do varu a nalijte ji na čokoládu. Nechte 5 minut stát, poté míchejte, dokud nebude hladká.
  3. Ve střední míse prošlehejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Cukr a vejce šlehejte v samostatné míse elektrickým mixérem na střední rychlost, dokud mírně nezhoustnou a nezesvětlají, asi 3 minuty.
  4. Do vajec postupně přidejte podmáslí, olej, vanilku a rozpuštěnou čokoládu. Šlehejte na nízkém stupni, dokud se nespojí. Přidejte směs mouky a pokračujte ve šlehání, dokud se nespojí. Lehce promíchejte gumovou stěrkou, abyste odstranili případné kapsy mouky.
  5. Nalijte těsto do připravené formy a pečte, dokud koláč při dotyku lehce nepruží a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 40 minut.
  6. Dort nechte zcela vychladnout na mřížce. Okraje formy obtočte nožem a koláč vyklopte na mřížku. Opatrně odstraňte pergamenový papír a nechte dort zcela vychladnout.
  7. V hrnci, do kterého se vejde mísa mixéru, přiveďte k varu několik centimetrů vody. V míse ručně vyšlehejte cukr, citronovou šťávu, sůl a bílky. Postavte mísu nad vroucí vodu a pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs horká na dotek a cukr se nerozpustí, 1 až 2 minuty.
  8. Přeneste mísu do mixéru vybaveného šlehacím nástavcem a šlehejte bílky při středně vysokých otáčkách, dokud téměř nedrží tuhý vrchol a nejsou zcela vychladlé, asi 10 minut. Po částech zašlehejte máslo, dokud nebude poleva hladká a roztíratelná.
  9. Dort potřete polevou. Podávejte nebo nechte před podáváním odležet při pokojové teplotě až 2 hodiny a v případě potřeby uložte do chladničky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang