Sladké nakládané okurky

Jednoduchý recept na nejlepší sladké okurky zvládnete připravit za necelou hodinu a půl.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina
  • Přídavný čas: 10 minut
  • Celkem: 1 hodina 10 minut
  • Počet porcí: 7,6 litrů

Ingredience

  • 9 šálků nakrájených nakládaných okurek
  • 1 velká sladká cibule, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
  • 1/4 šálku zavařovací soli
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek bílého octa
  • 1/2 šálku jablečného octa
  • 2 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžička celerového semínka
  • 1/2 lžičky celého pepře
  • 12 stroužků česneku, rozdrcených
  • 4 bobkové listy

Postup

  1. Ve velké nereaktivní míse smíchejte okurky, cibuli a sůl.
  2. Přikryjte je drceným ledem a dobře promíchejte. Nechte stát 3 hodiny.
  3. Poté je osušte a důkladně opláchněte. Nechte okapat.
  4. V holandské troubě smíchejte cukr, vodu, ocet, hořčičné semínko, celerové semínko a zrnka pepře.
  5. Přiveďte k varu a míchejte, aby se cukr rozpustil.
  6. Přidejte okurkovou směs a za občasného míchání znovu přiveďte k varu.
  7. Snižte teplotu. Vařte odkryté 4-5 minut nebo dokud se neprohřeje.
  8. Horkou směs opatrně naberte do 4 horkých půllitrových sklenic s širokým hrdlem, přičemž ponechte 1/2 palce mezery mezi víčky.
  9. Do každé sklenice přidejte 3 stroužky česneku a 1 bobkový list.
  10. Odstraňte vzduchové bubliny a v případě potřeby upravte prostor pod víčky přidáním horké mořicí tekutiny.
  11. Otřete okraje. Na sklenice nasaďte víčka a zašroubujte je tak, aby byla těsná na špičku prstu.
  12. Sklenice vložte do zavařovacího hrnce s vroucí vodou a dbejte na to, aby byly zcela pokryty vodou.
  13. Přiveďte je k varu a zpracovávejte 10 minut.
  14. Vyjměte sklenice a nechte je vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang