Těstovinový salát

Všechny chutě klasického řeckého salátu v těstovinovém salátu připraveném na piknik. Máme tu olivy Kalamata, rajčata, okurku a sýr feta, vše smíchané s těstovinami a citronovou zálivkou.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 30 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

Na dresink

  • 1/3 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy (ze 2 až 3 citronů)
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky čerstvého oregana – volitelně
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Na salát

  • 500 g těstovin rotini nebo jiný tvar těstovin podle vašeho výběru.
  • 1/2 malé červené cibule, rozčtvrcené a nakrájené na tenké plátky
  • 1 červenou papriku nakrájenou na drobné kostičky
  • 500 g cherry rajčat, rozpůlených na poloviny
  • 1/2 šálku oliv Kalamata bez pecky
  • 1/2 šálku rozdrobené fety
  • 1 okurka, rozčtvrcená a nakrájená na plátky
  • 1/4 šálku petrželky, nahrubo nasekané
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Přiveďte k varu velký hrnec se silně osolenou vodou.
  2. Přidejte těstoviny a vařte je, dokud nejsou al dente.
  3. Těstoviny ihned propláchněte ve studené vodě, dokud nejsou na dotek chladné.
  4. Cibuli namočte do studené vody se špetkou soli. Po 10 minutách vodu z cibule slijte.
  5. V malé uzavíratelné sklenici protřepejte všechny ingredience na dresink.
  6. Ochutnejte a přidejte další koření podle chuti.
  7. V míse smíchejte vychladlé těstoviny, okapanou červenou cibuli, papriky, rajčata, olivy, fetu, okurku a petrželku.
  8. Smíchejte s 1/4 šálku zálivky z citronového olivového oleje a promíchejte.
  9. Podle potřeby přidávejte po malých dávkách další zálivku.
  10. Nemusíte spotřebovat všechen dresink, ale v lednici se dobře skladuje asi týden.
  11. Podle chuti osolte a opepřete.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang