Všechny chutě klasického řeckého salátu v těstovinovém salátu připraveném na piknik. Máme tu olivy Kalamata, rajčata, okurku a sýr feta, vše smíchané s těstovinami a citronovou zálivkou.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
Na dresink
- 1/3 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy (ze 2 až 3 citronů)
- 1 lžíce citronové kůry
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce jemně nasekané petrželky
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky čerstvého oregana – volitelně
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
Na salát
- 500 g těstovin rotini nebo jiný tvar těstovin podle vašeho výběru.
- 1/2 malé červené cibule, rozčtvrcené a nakrájené na tenké plátky
- 1 červenou papriku nakrájenou na drobné kostičky
- 500 g cherry rajčat, rozpůlených na poloviny
- 1/2 šálku oliv Kalamata bez pecky
- 1/2 šálku rozdrobené fety
- 1 okurka, rozčtvrcená a nakrájená na plátky
- 1/4 šálku petrželky, nahrubo nasekané
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec se silně osolenou vodou.
- Přidejte těstoviny a vařte je, dokud nejsou al dente.
- Těstoviny ihned propláchněte ve studené vodě, dokud nejsou na dotek chladné.
- Cibuli namočte do studené vody se špetkou soli. Po 10 minutách vodu z cibule slijte.
- V malé uzavíratelné sklenici protřepejte všechny ingredience na dresink.
- Ochutnejte a přidejte další koření podle chuti.
- V míse smíchejte vychladlé těstoviny, okapanou červenou cibuli, papriky, rajčata, olivy, fetu, okurku a petrželku.
- Smíchejte s 1/4 šálku zálivky z citronového olivového oleje a promíchejte.
- Podle potřeby přidávejte po malých dávkách další zálivku.
- Nemusíte spotřebovat všechen dresink, ale v lednici se dobře skladuje asi týden.
- Podle chuti osolte a opepřete.