Recept na nejlepší rajčatovou omáčku

OmáčkyZavařeniny
Rajčatová omáčka z čerstvých rajčat

Pokud jste si na trhu prohlíželi nádherná rajčata a přemýšleli, co je třeba udělat, abyste z nich udělali sklenice omáčky, už se nedivte.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 30 minut
  • Počet porcí: 4,5 l

Ingredience

  • 7 kg zralých rajčat
  • 1/4 až 1/2 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy nebo červeného vinného octa
  • 2 lžičky soli – volitelně

Postup

  1. Přiveďte velký šestikilový nebo větší holandský hrnec nebo hrnec s vodou k varu na vysokém ohni.
  2. Naplňte velkou mísu ledem a vodou a postavte ji vedle sporáku.
  3. Vyjměte z rajčat stopky a na dně každého plodu udělejte mělký řez ve tvaru písmene X.
  4. Po částech vhoďte několik rajčat do vroucí vody.
  5. Vařte, dokud neuvidíte, že se slupka začíná vlnit a praskat, což je 45 až 60 sekund.
  6. Pomocí děrované lžíce rajčata vyjměte a vložte je do ledové vody.
  7. Pokračujte se zbytkem rajčat a vychladlá rajčata přendejte z ledové vody do jiné velké mísy.
  8. Vylijte vodu z blanšírovacího hrnce (není třeba ji vysušovat).
  9. Po skončení blanšírování zbavte rajčata slupky rukama nebo příborovým nožem.
  10. Vodu použitou k vaření rajčat vylijte.
  11. Rajčata nakrájejte nahrubo.
  12. Vkládejte je po částech do kuchyňského robotu s nástavcem s noži.
  13. Několikrát mixujte, abyste získali omáčku s většími kousky, nebo ji zpracujte do hladka, abyste získali pyré.
  14. Případně rajčata nasekejte ručně.
  15. Pro hladší omáčku zpracujte rajčata přes mlýnek.
  16. Pokud chcete mít omáčku velmi kousavou, tento krok zcela vynechejte a nechte rajčata během vaření rozpadnout na větší kousky.
  17. Každou dávku přendejte do vyhrazené holandské trouby nebo hrnce.
  18. Rajčatovou omáčku přiveďte k varu na mírném ohni.
  19. Za občasného míchání vařte, dokud omáčka nedosáhne chuti a konzistence, kterou máte rádi, tedy 30 až 90 minut.
  20. Vmíchejte alespoň 1/4 šálku citronové šťávy nebo octa a sůl. 1/4 šálku je nutná k zajištění bezpečné úrovně kyselosti pro konzervování.
  21. Ochutnejte a podle potřeby přidejte další citronovou šťávu nebo ocet.

Možnost skladování: zmrazení

  • Omáčku nechte vychladnout a poté ji přendejte do nádob nebo sáčků na mrazení.
  • Omáčku lze uchovávat ve zmrazeném stavu po dobu nejméně 3 měsíců, než se začne projevovat spálení mrazem nebo nepříjemné chutě.

Možnost skladování 2: konzervování

  • Omáčku přelijte do sterilizovaných zavařovacích sklenic.
  • Nasaďte nová, sterilizovaná víčka a zašroubujte kroužky, dokud nebudou těsné.
  • Zpracovávejte v hrnci s vroucí vodou po dobu 30 minut.
  • Nechte zcela vychladnout na kuchyňské lince – pokud některá víčka zcela netěsní (víčka se obrátí a vytvoří vakuový uzávěr), uložte omáčku do chladničky a spotřebujte ji do týdne nebo ji zmrazte až na 3 měsíce.
  • Rajčatovou omáčku v plechovce lze skladovat ve spíži nejméně 1 rok.

Kategorie:

Omáčky | Zavařeniny
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang