Pokud jste si na trhu prohlíželi nádherná rajčata a přemýšleli, co je třeba udělat, abyste z nich udělali sklenice omáčky, už se nedivte.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 30 minut
- Počet porcí: 4,5 l
Ingredience
- 7 kg zralých rajčat
- 1/4 až 1/2 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy nebo červeného vinného octa
- 2 lžičky soli – volitelně
Postup
- Přiveďte velký šestikilový nebo větší holandský hrnec nebo hrnec s vodou k varu na vysokém ohni.
- Naplňte velkou mísu ledem a vodou a postavte ji vedle sporáku.
- Vyjměte z rajčat stopky a na dně každého plodu udělejte mělký řez ve tvaru písmene X.
- Po částech vhoďte několik rajčat do vroucí vody.
- Vařte, dokud neuvidíte, že se slupka začíná vlnit a praskat, což je 45 až 60 sekund.
- Pomocí děrované lžíce rajčata vyjměte a vložte je do ledové vody.
- Pokračujte se zbytkem rajčat a vychladlá rajčata přendejte z ledové vody do jiné velké mísy.
- Vylijte vodu z blanšírovacího hrnce (není třeba ji vysušovat).
- Po skončení blanšírování zbavte rajčata slupky rukama nebo příborovým nožem.
- Vodu použitou k vaření rajčat vylijte.
- Rajčata nakrájejte nahrubo.
- Vkládejte je po částech do kuchyňského robotu s nástavcem s noži.
- Několikrát mixujte, abyste získali omáčku s většími kousky, nebo ji zpracujte do hladka, abyste získali pyré.
- Případně rajčata nasekejte ručně.
- Pro hladší omáčku zpracujte rajčata přes mlýnek.
- Pokud chcete mít omáčku velmi kousavou, tento krok zcela vynechejte a nechte rajčata během vaření rozpadnout na větší kousky.
- Každou dávku přendejte do vyhrazené holandské trouby nebo hrnce.
- Rajčatovou omáčku přiveďte k varu na mírném ohni.
- Za občasného míchání vařte, dokud omáčka nedosáhne chuti a konzistence, kterou máte rádi, tedy 30 až 90 minut.
- Vmíchejte alespoň 1/4 šálku citronové šťávy nebo octa a sůl. 1/4 šálku je nutná k zajištění bezpečné úrovně kyselosti pro konzervování.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte další citronovou šťávu nebo ocet.
Možnost skladování: zmrazení
- Omáčku nechte vychladnout a poté ji přendejte do nádob nebo sáčků na mrazení.
- Omáčku lze uchovávat ve zmrazeném stavu po dobu nejméně 3 měsíců, než se začne projevovat spálení mrazem nebo nepříjemné chutě.
Možnost skladování 2: konzervování
- Omáčku přelijte do sterilizovaných zavařovacích sklenic.
- Nasaďte nová, sterilizovaná víčka a zašroubujte kroužky, dokud nebudou těsné.
- Zpracovávejte v hrnci s vroucí vodou po dobu 30 minut.
- Nechte zcela vychladnout na kuchyňské lince – pokud některá víčka zcela netěsní (víčka se obrátí a vytvoří vakuový uzávěr), uložte omáčku do chladničky a spotřebujte ji do týdne nebo ji zmrazte až na 3 měsíce.
- Rajčatovou omáčku v plechovce lze skladovat ve spíži nejméně 1 rok.