Slaný koláč s názvem quiche patří právem mezi oblíbené pokrmy. Ukážeme vám, jak si připravit klasický Quiche Lorraine snadno doma.
Můžete jej připravit i v mini verzi.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 70 minut
- Chlazení: 30 minut
- Celkem: 115 minut
Ingredience
- 1 balení křehkého koláčového těsta
- 225 g slaniny
- 1 šálek mléka
- 1/2 šálku tučné smetany
- 3 velká vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
- 1 šálek strouhaného sýru
- 1 lžíce nasekané pažitky
Postup
- Těsto rozválejte a vložte do vhodné kulaté koláčové formy.
- Pomocí válečku přejeďte po povrchu koláčové formy a pečlivě odřízněte přebytečné těsto z okrajů. Těsto nechte na 30 minut zmrazit.
- Zmrazenou kůrku vyložte silným alobalem. Nechte pár centimetrů přesahovat boky koláčové nebo dortové formy.
- Koláčovou formu naplňte vhodným závažím, například suchými fazolemi, cukrem nebo rýží.
- Pečte 40 minut. Poté vyjměte z trouby, odstraňte koláčová závaží a alobal a dejte stranou.
- Velkou pánev nastavte na střední teplotu. Na dno pánve rozložte proužky slaniny v jedné vrstvě. Slaninu pomalu opékejte a občas ji obracejte, dokud nebude pěkně propečená a dokud se z ní nevyškvaří většina tuku.
- Uvařené proužky slaniny položte na papírovou utěrku, aby se do nich vsákl přebytečný tuk. Tuk z pánve vylijte do sklenice pro další použití nebo počkejte, až ztuhne, a vyhoďte ho do koše.
- Po upečení slaniny předehřejte troubu na 175 °C.
- Vejce rozšlehejte ve velké míse. Přidejte muškátový oříšek, sůl, černý pepř a pažitku a ještě chvíli šlehejte. Přidejte mléko a smetanu a intenzivně šlehejte, aby se směs spojila a vnesla do ní trochu vzduchu – díky tomu zůstane struktura quiche lehká a nadýchaná.
- Vložte slaninu a sýr na dno koláčové formy.
- Směs vajec a mléka opět několik sekund ztuha šlehejte a poté ji opatrně nalijte do koláčové formy.
- Vložte quiche do předehřáté trouby a pečte 30-40 minut.
- Po 30 minutách zkontrolujte, zda je quiche propečený, a jemně s ním zatřeste. Měl by se ještě trochu kývat. Během chladnutí se dokončí jeho ztuhnutí. Nechte vychladnout na mřížce.