Recept na nejlepší pekanový koláč

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchty
pekanovy-kolac-2

Skvělý koláč z pekanových ořechů, který si můžete připravit i dopředu a zmrazit. Nečekaná návštěva vás tak nepřekvapí.

Ingredience

  • 1 balení koupeného křehkého těsta
  • 1/2 šálku másla
  • 2 a 1/2 šálku nahrubo nasekaných pekanových ořechů
  • 3/4 šálku hnědého cukru
  • 3/4 šálku javorového sirupu
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 velká vejce, rozšlehaná
  • 2 lžíce whisky nebo bourbonu, volitelně
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Volitelně k podávání šlehačka a mletá skořice

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na kruh a přeneste do koláčové formy. Zkraťte těsto tak, aby přesahovalo okraj talíře o pár cm a okraj koláče ozdobně olemujte. Během přípravy náplně nechte v chladničce.
  2. Ve větším pánvi rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte pekanové ořechy a za stálého míchání vařte, dokud nezačnou vonět a nezhnědnou, 4-5 minut.
  3. Pekanové ořechy vyjměte děrovanou lžící a máslo ponechte v pánvi. Vmíchejte hnědý cukr, javorový sirup a sůl a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, vařte 2 minuty a odstavte z ohně.
  4. V misce zašlehejte malé množství horké směsi do vajec a za stálého šlehání vše vraťte do pánve. Do směsi s hnědým cukrem vmíchejte whisky a vanilku, poté vmíchejte pekanové ořechy a nalijte na korpus vyndaný z lednice.
  5. Pečte, dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý, 55-60 minut. Během posledních 30 minut přikryjte okraj alobalem, abyste zabránili připečení, pokud je to nutné. Nechte vychladnout na mřížce.
  6. Ozdobte šlehačkou a skořicí. Uchovávejte v ledničce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang