Skvělý koláč z pekanových ořechů, který si můžete připravit i dopředu a zmrazit. Nečekaná návštěva vás tak nepřekvapí.
Ingredience
- 1 balení koupeného křehkého těsta
- 1/2 šálku másla
- 2 a 1/2 šálku nahrubo nasekaných pekanových ořechů
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 3/4 šálku javorového sirupu
- 1/2 lžičky soli
- 3 velká vejce, rozšlehaná
- 2 lžíce whisky nebo bourbonu, volitelně
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Volitelně k podávání šlehačka a mletá skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na kruh a přeneste do koláčové formy. Zkraťte těsto tak, aby přesahovalo okraj talíře o pár cm a okraj koláče ozdobně olemujte. Během přípravy náplně nechte v chladničce.
- Ve větším pánvi rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte pekanové ořechy a za stálého míchání vařte, dokud nezačnou vonět a nezhnědnou, 4-5 minut.
- Pekanové ořechy vyjměte děrovanou lžící a máslo ponechte v pánvi. Vmíchejte hnědý cukr, javorový sirup a sůl a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, vařte 2 minuty a odstavte z ohně.
- V misce zašlehejte malé množství horké směsi do vajec a za stálého šlehání vše vraťte do pánve. Do směsi s hnědým cukrem vmíchejte whisky a vanilku, poté vmíchejte pekanové ořechy a nalijte na korpus vyndaný z lednice.
- Pečte, dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý, 55-60 minut. Během posledních 30 minut přikryjte okraj alobalem, abyste zabránili připečení, pokud je to nutné. Nechte vychladnout na mřížce.
- Ozdobte šlehačkou a skořicí. Uchovávejte v ledničce.