Lze použít mražené nebo čerstvé ostružiny. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Vaření: 40 minut
- Přídavný čas: 1 hodina
- Celkem: 2 hodiny 20 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 4 šálky čerstvých ostružin
- ¾ šálku bílého cukru, rozděleno
- ½ hrnku hladké mouky
- 1 dvojitý koláčový korpus připravený k použití
- 2 lžíce mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Ve velké míse smíchejte 3 a 1/2 šálku ostružin s 1/2 šálku cukru a moukou.
- Lžící směs vložte do koláčové formy.
- Na oslazené bobule rozprostřete zbývající 1/2 šálku ostružin a přiklopte vrchní krustou.
- Okraje utěsněte a zmačkejte a do horní kůrky vyřízněte otvory pro únik páry.
- Potřete horní kůrku mlékem a posypte zbývající 1/4 hrnku cukru.
- Koláč pečte v předehřáté troubě 15 minut.
- Snižte teplotu trouby na 190 °C a pečte dalších 20 až 25 minut, dokud náplň nevybublá a kůrka není zlatohnědá.
- Nechte vychladnout na mřížce.