Recept na nejlepší měkké preclíky

Drobné pečivoDrobné slané pečivoPečivoSlané pečivo
Měkké preclíky

Nejlepší recept na měkké preclíky. Tyto preclíky jsou uprostřed měkké a na povrchu zlatavě hnědé a mají vynikající ikonickou chuť preclíků.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Přídavný čas: 40 minut
  • Celkem: 1 hodina 25 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku teplé vody
  • 1 balíček aktivního sušeného nebo instantního droždí
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce nesoleného másla rozpuštěného a mírně vychladlého
  • 4 šálky hladké mouky plus další na posypání kuchyňské linky
  • hrubá mořská sůl na posypání
  • pro vaření: 2/3 šálku jedlé sody, 10 šálků vody

Postup

  1. Ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru smíchejte teplou vodu, cukr a droždí.
  2. Smíchejte a nechte 4 minuty odstát nebo dokud nezačne bublat.
  3. Přidejte sůl, rozpuštěné máslo a dva hrnky mouky po hrnku a mezitím promíchejte stěrkou nebo dřevěnou lžící.
  4. Připojte hák na těsto ke stojanovému mixéru (nebo elektrickému ručnímu mixéru).
  5. Při míchání na střední rychlost přidávejte po hrncích zbývající mouku.
  6. Míchejte asi 3 minuty nebo dokud se těsto nespojí a při lehkém stlačení čistým prstem se neodrazí.
  7. Pokud je těsto stále dost lepivé, můžete přimíchat ¼ hrnku mouky.
  8. Přeneste těsto na lehce pomoučený vál a hněťte ho asi 4 minuty nebo dokud nebude hladké a pružné.
  9. Těsto přendejte do velké, lehce olejem vymazané mísy, přikryjte igelitem a dejte na teplé místo kynout na 40 minut nebo dokud se jeho velikost zhruba nezdvojnásobí.
  10. Těsto rozdělte na 8 dílů a poté je rozválejte na 50-60 cm „provazy“.
  11. Z těsta vytvoříme tvar písmene U a oba konce nahoře stočíme k sobě, přičemž necháme asi 3 centimetry volného místa.
  12. Zkroucené části smyčkou stáhněte dolů a vytvořte tvar preclíku.
  13. U zbývajících „provazů“ postup opakujte.
  14. Předehřejte troubu na 230 °C.
  15. Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
  16. Přiveďte 10 šálků vody a jedlou sodu k varu a pak do nich po jednom přidávejte preclíky po dobu 30 sekund, vyjměte je děrovanou lžící a položte na vyložený plech.
  17. Potřete je rozšlehaným vejcem se lžičkou vody a posypte hrubou solí.
  18. Pečte asi 12 minut nebo dozlatova.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang