Nejlepší recept na měkké preclíky. Tyto preclíky jsou uprostřed měkké a na povrchu zlatavě hnědé a mají vynikající ikonickou chuť preclíků.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 15 minut
- Přídavný čas: 40 minut
- Celkem: 1 hodina 25 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku teplé vody
- 1 balíček aktivního sušeného nebo instantního droždí
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce nesoleného másla rozpuštěného a mírně vychladlého
- 4 šálky hladké mouky plus další na posypání kuchyňské linky
- hrubá mořská sůl na posypání
- pro vaření: 2/3 šálku jedlé sody, 10 šálků vody
Postup
- Ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru smíchejte teplou vodu, cukr a droždí.
- Smíchejte a nechte 4 minuty odstát nebo dokud nezačne bublat.
- Přidejte sůl, rozpuštěné máslo a dva hrnky mouky po hrnku a mezitím promíchejte stěrkou nebo dřevěnou lžící.
- Připojte hák na těsto ke stojanovému mixéru (nebo elektrickému ručnímu mixéru).
- Při míchání na střední rychlost přidávejte po hrncích zbývající mouku.
- Míchejte asi 3 minuty nebo dokud se těsto nespojí a při lehkém stlačení čistým prstem se neodrazí.
- Pokud je těsto stále dost lepivé, můžete přimíchat ¼ hrnku mouky.
- Přeneste těsto na lehce pomoučený vál a hněťte ho asi 4 minuty nebo dokud nebude hladké a pružné.
- Těsto přendejte do velké, lehce olejem vymazané mísy, přikryjte igelitem a dejte na teplé místo kynout na 40 minut nebo dokud se jeho velikost zhruba nezdvojnásobí.
- Těsto rozdělte na 8 dílů a poté je rozválejte na 50-60 cm „provazy“.
- Z těsta vytvoříme tvar písmene U a oba konce nahoře stočíme k sobě, přičemž necháme asi 3 centimetry volného místa.
- Zkroucené části smyčkou stáhněte dolů a vytvořte tvar preclíku.
- U zbývajících „provazů“ postup opakujte.
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
- Přiveďte 10 šálků vody a jedlou sodu k varu a pak do nich po jednom přidávejte preclíky po dobu 30 sekund, vyjměte je děrovanou lžící a položte na vyložený plech.
- Potřete je rozšlehaným vejcem se lžičkou vody a posypte hrubou solí.
- Pečte asi 12 minut nebo dozlatova.