Vynikající a snadný recept na lososa pro všechny případy, kdy chcete s minimální námahou zažít nádech luxusu.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 15 minut
- Přídavný čas: 20 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
Na lososa
- 4 filety z lososa, každý bez kůže
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla, nesolené
Na omáčku
- 2 stroužky česneku, jemně mleté
- 125 ml suchého bílého vína (nebo více kuřecího vývaru)
- 125 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, s nízkým obsahem sodíku
- 250 ml smetany, husté/zahuštěné
- 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
- 2 lžičky lístků pelyňku estragon, jemně nasekané
- 2 lžičky kerblíku, jemně nasekané
- 2 lžičky petrželky, jemně nasekané, plus další na ozdobu
Postup
- Lososa osušte a posypte solí a pepřem.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu.
- Přidejte lososa podávanou stranou dolů a smažte 3 minuty dozlatova.
- Otočte lososa a opékejte ho z druhé strany další 2 minuty, dokud vnitřní teplota nedosáhne 49 °C (doporučujeme pro středně propečeného) nebo dokud není upečený podle vaší chuti.
- Když je losos téměř upečený, přidejte máslo. Rozpusťte ho a lososa několikrát přelijte lžící.
- Lososa vyjměte na talíř a volně přikryjte fólií, aby zůstal teplý.
- Přidejte česnek a míchejte 20 sekund nebo dokud nezíská světle zlatavou barvu.
- Přidejte bílé víno a zvyšte teplotu na maximum.
- Za stálého míchání dnem pánve přiveďte k varu, aby se všechny zlatavé kousky rozpustily v omáčce.
- Vařte 1 minutu nebo dokud se většina vína neodpaří a nezmizí jeho vinná vůně.
- Přidejte smetanu a kuřecí vývar a na mírném ohni vařte 2 až 3 minuty, dokud se množství smetany nezredukuje a mírně nezhoustne.
- Vmíchejte parmazán (omáčka tím ještě více zhoustne) a poté bylinky.
- Omáčku ochutnejte a zjistěte, zda je třeba více soli a pepře.
- Podávejte s bramborovou kaší.