Recept na nejlepší lilek s parmezánem

Bezmasá jídlaHlavní jídlaVegetariánskéZeleninová jídla
nejlepsi-lilek-s-parmazanem

Mantra tohoto receptu na lilkový parmazán by měla znít: „Dobré věci vyžadují čas.“ Věřte. Vaše úsilí bude odměněno ve chvíli, kdy tento pokrm z obaleného lilku potřeného pikantní rajčatovou omáčkou s křupavým sýrovým povrchem vytáhnete z trouby.

Ingredience

Marinara:

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 hlavička česneku, stroužky rozdrcené
  • 1 velká červená cibule, nakrájená
  • 3 sardelové filety v oleji (nepovinné)
  • ½ lžičky drcených vloček červené papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • ¼ šálku suchého bílého vína
  • 2,8 kg plechovky celých loupaných rajčat
  • ¼ šálku natrhaných lístků bazalky
  • ½ lžička sušeného oregana
  • sůl

Lilek a sestavení:

  • 1,8 kg italských lilků (asi 4 střední lilky), oloupané, podélně nakrájené na plátky silné 1 až 2 cm
  • sůl
  • 3 šálky panko (japonské strouhanky)
  • 1 a ½ lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 1 a ½ šálku jemně nastrouhaného parmezánu
  • 1 a ½ šálku hladké mouky
  • 5 velkých vajec, rozšlehané do pěny
  • 1 a ⅓ šálku olivového oleje
  • ½ šálku jemně nasekané bazalky a petrželky plus lístky bazalky na podávání
  • 170 g mozzarelly s nízkým obsahem vlhkosti, nastrouhané (asi 1 a ⅓ šálku)
  • 227 g čerstvé mozzarelly, nakrájené na tenké plátky

Recept je na 12 porcí.

Postup

Marinara:

  1. Předehřejte troubu na 177 °C.
  2. Postavte holandskou troubu nebo jiný velký těžký hrnec na střední teplotu.
  3. Přidejte olej a česnek a za častého míchání vařte, dokud česnek nezezlátne, asi 4 minuty.
  4. Přidejte cibuli, ančovičky (pokud je používáte) a vločky červené papriky a za častého míchání vařte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 5 minut.
  5. Vmíchejte rajčatový protlak a za častého míchání vařte, dokud cibule mírně neztmavne, asi 2 minuty.
  6. Přidejte víno, přiveďte k varu a vařte, dokud se téměř úplně neodpaří, asi 1 minutu.
  7. Přidejte rajčata a šťávu z nich. Přidejte bazalku a oregano a promíchejte.
  8. Do jedné plechovky s rajčaty a pak do druhé natočte 1,5 šálku vody, aby se propláchla, a přidejte ji do hrnce.
  9. Osolte.
  10. Přeneste hrnec do trouby.
  11. Omáčku pečte za stálého míchání v polovině pečení, dokud nezhoustne a rajčata nezhnědnou na povrchu a na okrajích hrnce, 2-2 a ½ hodiny.
  12. Omáčku nechte mírně vychladnout.
  13. Propasírujte ji přes velké otvory mlýnku nebo ji zpracujte v kuchyňském robotu, dokud nebude převážně hladká.
  14. Ochutnejte a dochuťte solí.

TIP: Omáčku lze připravit 2 dny předem. Přikryjte ji a dejte do chladu.

Lilek a sestavení:

  1. Plátky lilku lehce osolte po celém povrchu.
  2. Položte je v jedné vrstvě na několik vrstev papírových utěrek dovnitř plechu s okrajem.
  3. Pokryjte další vrstvou papírových utěrek a dalšími plátky.
  4. Podle potřeby opakujte.
  5. Navrch položte poslední vrstvu papírových utěrek a poté další plech s okrajem.
  6. Zatěžkejte těžkým hrncem.
  7. Lilek nechte stát, dokud nepustí přebytečnou tekutinu, 45-60 minut. Tento krok dodá lilku při pečení krémovou strukturu.
  8. Mezitím v kuchyňském robotu rozmixujte panko, oregano, pepř a ¾ šálku parmazánu na velmi jemno. Přeneste do mělké mísy.
  9. Předehřejte troubu na 177 °C.
  10. Do další mělké misky dejte mouku a do třetí mělké misky vejce.
  11. Plátky lilku jeden po druhém obalte v mouce a poté je namočte do vajíčka a nechte přebytečné množství odkapat.
  12. Obalte je ve strouhance, obalte po celém obvodu a přebytečnou strouhanku setřeste.
  13. Položte je na drátěné mřížky.
  14. Na velké pánvi, nejlépe litinové, rozehřejte ⅔ šálku oleje na střední teplotu.
  15. Smažte tolik plátků lilku, kolik se jich na pánev pohodlně vejde, a jednou je otočte, dokud nezezlátnou, asi 5 minut.
  16. Přendejte je na papírové utěrky a ihned je přitiskněte další papírovou utěrkou, aby se olej vsákl.
  17. Postupujte po částech, opakujte se zbývajícími lilky, přidejte zbývající ⅔ šálku oleje a podle potřeby pánev vytřete.
  18. Nechte vychladnout.
  19. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
  20. Ve středně velké míse promíchejte nasekané bylinky, mozzarellu s nízkým obsahem vlhkosti a zbývající ¾ šálku parmezánu.
  21. Rozetřete 1 šálek omáčky na dno pekáče o rozměrech 33×23 cm.
  22. Navrch položte vrstvu plátků lilku (podle potřeby je ořízněte).
  23. Pokapejte 1 šálkem omáčky a posypte třetinou sýrové směsi.
  24. Přidejte další vrstvu lilku, následovanou 1 šálkem omáčky a polovinou zbývající sýrové směsi. Vrstvy opakujte se zbývajícími plátky, omáčkou a sýrovou směsí.
  25. Přikryjte fólií a pečte na vyloženém plechu, dokud není lilek krémový, 45-60 minut.
  26. Vyjměte z trouby a na lilek naaranžujte čerstvou mozzarellu.
  27. Zvyšte teplotu trouby na 218 °C a pečte odkryté, dokud sýr nezačne bublat a místy nezhnědne, ještě 15-20 minut.
  28. Nechte 30 minut odpočívat. Těsně před krájením posypte bazalkovými lístky.

TIP: Lilek s parezánem lze připravit 2 dny předem. Nechte vychladnout, přikryjte fólií a dejte vychladit. Ohřívejte v troubě na 177 °C, v polovině pečení odkryjte víko, dokud na okrajích jemně neprobublají bublinky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang