Lasagne miluje úplně každý. Souhlasíte? Jde o skvělý způsob, jak nasytit spoustu lidí naráz. Zároveň představují ideální pokrm na pohoštění. Navíc se dají jednoduše zamrazit i ohřát. A zbylé porce vám budou dělat radost několik dní.
Na začátku připravíme omáčku z mletého hovězího masa, paprik, cibule a kombinace rajčatové omáčky, rajčatového protlaku a drcených rajčat. Tři druhy rajčat dodávají omáčce tu pravou, dokonalou chuť.
Nevšední surovinou je v tomto případě ricotta. A také se díky velkému množství sýrů obejdeme zcela bez bešamelu.
Ingredience na 8 porcí
Na masovou omáčku:
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- 0,5 kg mletého hovězího masa
- 1/2 střední cibule nakrájené na kostičky (asi 3/4 šálku)
- 1/2 velké papriky (zelené, červené nebo žluté), nakrájené na kostičky (asi 3/4 šálku)
- 2 stroužky drceného česneku
- 1 plechovka kvalitní rajčatové omáčky
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka sekaných rajčat
- 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana nebo 2 lžičky sušeného oregana
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky (nejlépe plocholisté)
- 1 lžíce italského koření
- 1 špetka sušeného česneku
- 1 lžíce červeného nebo bílého vinného octa
- 1 lžíce až 1/4 šálku cukru (podle chuti, nepovinné)
- sůl
Další suroviny:
- 1/2 kg suchých lasagní
- 400 g sýru ricotta
- 500 g sýru mozzarella, nastrouhaného nebo nakrájeného na plátky
- 100 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
Postup
- Dejte vařit vodu na těstoviny a uvařte v ní lasagne. Pokud používáte lasagne, které se nemusí předvařovat, tento krok vynechte.
- Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžičky olivového oleje, přidejte mleté hovězí maso a smažte, dokud nebude ze všech stran lehce opečené. Hovězí maso vyjměte děrovanou lžící a všechen tuk až na 1 lžíci slijte.
- V pánvi osmažte na kostičky nakrájenou papriku a cibuli a duste 4 až 5 minut, dokud cibule nezesklovatí a paprika nezměkne. Přidejte prolisovaný česnek a duste ještě půl minuty.
- Do pánve vraťte opečené maso. Promíchejte, snižte teplotu na minimum a duste dalších 5 minut.
- Poté přidejte rajčata a zbývající přísady na omáčku, včetně koření.
- Vlijte ocet, po lžících vmíchejte cukr a po každém přidání ochutnejte podle chuti. (Množství cukru se liší podle toho, jak kyselá rajčata používáte.)
- Podle chuti osolte a myslete na to, že později přidáte parmazán, který je slaný.
- Omáčku přiveďte k varu a vařte 15 až 45 minut za častého míchání.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Naberte šálek omáčky a rozprostřete ji do vyššího pekáče o rozměru 20 × 30 cm. Na omáčku nandejte jednu vrstvu lasagní. Tu posypte trochou nastrouhané mozzarelly, přidejte část ricotty a nakonec část strouhaného parmezánu.
- Takto vrstvěte všechny suroviny, dokud vám nedojdou. Vrchní vrstvu by měly tvořit sýry.
- Zakryjte pekáč alobalem, mírně napnutým, aby se nedotýkal sýrů, a pečte 45 minut při teplotě 200 °C. Pokud chcete, aby se na povrchu nebo na okrajích udělala větší kůrčička, posledních 10 minut odkryjte.
- Nechte vychladnout a podávejte.