- Příprava: 1 hodina
- Vaření: 3 hodiny a 10 minut
- Kategorie: Snadné
- Porcí: 8
Ingredience na masovou omáčku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 kousky řapíkatého celeru, jemně nakrájené
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 mrkev (asi 100 g), nadrobno nakrájená
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 140 g kostek pancetty
- 500 g mletého hovězího masa (10% tuku)
- 500 g mletého vepřového nebo britského telecího masa
- 200 ml mléka
- 2 x 400g plechovky nakrájených rajčat
- 2 bobkové listy
- 1 větvička rozmarýnu
- 2 větvičky tymiánu
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 kostky hovězího vývaru
- 500 ml červeného vína
Ingredience na lasagne
- 400 g sušených těstovinových listů
- 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
Ingredience na bešamelovou omáčku
- 1,5 l mléka
- 1 cibule nakrájená na silné plátky
- 3 bobkové listy
- 3 hřebíčky
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- dobře nastrouhaný muškátový oříšek
Postup
- KROK 1 – Nejprve připravte bešamelovou omáčku. Do velkého hrnce dejte mléko, cibuli, bobkové listy a hřebíček a velmi mírně přiveďte k varu. Vypněte oheň a odstavte na 1 hodinu.
- KROK 2 – Pro přípravu masové omáčky dejte do jiného velkého hrnce olej, celer, cibuli, mrkev, česnek a pancettu. Jemně vařte, dokud zelenina nezměkne.
- KROK 3 – Přidejte mleté hovězí a vepřové maso, mléko a nakrájená rajčata. Pomocí dřevěné lžíce promíchejte a rozbijte a rozmačkejte hrudky mletého masa o stěny pánve. Když je mleté maso z větší části rozpadlé, vmíchejte všechny bylinky, kostky vývaru a červené víno a přiveďte k varu. Přikryjte a vařte 1 hodinu za občasného míchání, aby se dno nepřichytilo.
- KROK 4 – Odkryjte a mírně vařte dalších 30 minut až 1 hodinu, dokud maso nezměkne a nebude šťavnaté. Ochutnejte a dochuťte.
- KROK 5 – Pro dokončení bešamelové omáčky přeceďte mléko přes jemné síto do jednoho nebo dvou džbánů. Na stejné pánvi rozpusťte máslo a pak do něj pomocí dřevěné lžíce vmíchejte mouku a 2 min. povařte.
- KROK 6 – Po troškách vmíchejte scezené mléko – směs nejprve zhoustne na těsto, ale pokračujte v přidávání mléka postupně, aby se nevytvořily hrudky. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu (pokud se vám vytvoří hrudky, rychle je prošlehejte). Jemně probublejte několik minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a dobře nastrouhaným muškátovým oříškem.
- KROK 7 – Troubu předehřejte na 180°C/160°C. Na dno zhruba 3,5litrové zapékací misky rozetřete lžíci masové omáčky. Pokryjte ji jednou vrstvou sušených těstovinových listů, které v případě potřeby nacvakněte, a na ně navrstvěte čtvrtinu bešamelu. Lžící přelijte třetinu masové omáčky a posypte trochou parmazánu.
- KROK 8 – Vrstvy – těstoviny, bešamel, maso a parmazán – zopakujte ještě dvakrát, abyste spotřebovali všechnu masovou omáčku. Přidejte poslední vrstvu těstovin, poslední bešamel a zbývající parmazán. Pokrm položte na plech, aby se zachytily rozlité tekutiny, a pečte 1 hodinu, dokud se na povrchu neudělají bublinky, nezhnědne a nezkřehne.