Vyzkoušejte nejjednodušší způsob přípravy klasického kysaného zelí. Tato kvašená potravina je skvělá pro vaše střeva a velmi dobře se hodí ke klobásám a hořčici.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Počet porcí: 4 x 450ml sklenice
Ingredience na kysané zelí
- 2 kg velmi pevného světle zeleného nebo bílého zelí (vnější kožovité listy odstraňte)
- 3 lžíce hrubé krystalické mořské soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička zrnek pepře
Postup na kysané zelí
- Důkladně umyjte velkou vanu nebo mísu a poté ji vypláchněte vroucí vodou z konvice.
- Ujistěte se, že vaše ruce i vše ostatní, co přijde do styku se zelím, je velmi čisté.
- Použijte nádobu, do které se změklé zelí pohodlně vejde, přičemž nahoře musí být několik centimetrů místa, aby se zabránilo přetečení.
- Zelí nakrouhejte najemno – kuchyňský robot to zvládne bez problémů.
- Zelí a sůl navrstvěte do vany nebo mísy.
- Sůl vmasírujte do zelí na 5 minut, počkejte 5 minut a opakujte.
- Na konci byste měli mít mnohem menší objem zelí ve vlastním nálevu.
- Přimíchejte kmín a zrnka pepře.
- Povrch zelí zcela zakryjte potravinářskou fólií a vytlačte z něj všechny vzduchové bubliny.
- Zelí zatěžkejte několika těžkými talíři nebo jinými závažími, která se hodí do mísy, a zakryjte jimi co největší část zelí.
- Hladina nálevu se zvedne tak, aby zelí trochu zakryla.
- Kádě přikryjte a nechte je na tmavém místě při chladné pokojové teplotě (asi 18-20 °C) nejméně pět dní.
- Po pěti dnech bude zelí připraveno ke konzumaci, ale pro dosažení maximální chuti ho nechte kvasit 2-6 týdnů (nebo dokud bublání neustane).
- Zelí kontrolujte přibližně každý den a vypouštějte plyny, které se nahromadily během kvašení, a míchejte ho.
- Pokud se vytvoří pěna, odstraňte ji, propláchněte závaží ve vroucí vodě a vyměňte potravinovou fólii.
- Důležité je udržovat rovnoměrnou, chladnou pokojovou teplotu.
- Příliš chladno a kvašení bude trvat déle, než byste chtěli, příliš teplo a zelí může zplesnivět nebo kvasit příliš rychle, což povede k ne zcela dokonalému výsledku.
- Čím déle zelí kvasí, tím je kyselejší, proto ho občas ochutnejte.
- Až se vám bude chuť líbit, přelijte ho do menších sterilizovaných sklenic.
- V lednici vydrží až šest měsíců.