Pomalu vařené kuře, krémová zeleninová náplň a ručně vyrobená koláčová kůrka – to je to nejlepší jídlo. Pokud hledáte tradiční kuřecí koláč z celého kuřete, čerstvě nakrájené zeleniny a vločkové domácí kůrky, je to přesně ono.
Hustá a krémová náplň
Ideální konzistence náplně při vaření na plotně a před vložením do hrnce by měla být krémová a ztuhlá. V troubě při pečení hrncových koláčů ještě trochu zhoustne, takže v této fázi chcete, aby byla o něco méně hustá než hotový pokrm.
Pokud se vám v tomto okamžiku zdá náplň polévková, jako hustá smetana, nechte ji povařit, dokud nezhoustne. Pokud se vám zdá, že nezhoustne tak rychle, jak byste chtěli, odeberte asi 1/4 šálku omáčky, zašlehejte do ní lžíci nebo dvě mouky, dokud nezůstanou žádné hrudky, a pak tuto směs zašlehejte do pánve.
Pokud se vám zdá, že náplň příliš zhoustla a začíná se zdát tuhá, zašlehejte trochu vývaru nebo vody, aby se opět zředila.
Příprava
- Příprava: 90 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 115 minut
- Počet porcí: 6 porcí
Ingredience
Na kuře a vývar:
- 1 celé kuře
- 1 mrkev
- 1 stonek celeru
- 1 malá cibule, rozpůlená
- 2 lžičky soli
Na koláč:
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku másla nakrájeného na kostky (před použitím je nejlepší kostky alespoň na 15 minut zchladit v mrazáku)
- 1/4 šálku tuku na pečení
- 3 až 4 lžíce ledové vody
Náplň do kuřecího koláče:
- 6 lžic másla
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 3 mrkve nakrájené na tenké plátky, úhlopříčně
- 3 řapíky celeru nakrájené na tenké plátky, úhlopříčce
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku mléka
- 1 lžička nasekaných čerstvých tymiánových lístků
- 1/4 šálku suchého vína
- 3/4 šálku zeleného hrášku
- 2 lžíce mleté čerstvé petrželky
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
Na potírání:
- 1 vejce rozšlehané s 1 lžící vody
Postup
Kuře:
- Ve velkém hrnci smíchejte kuřecí maso, mrkev, celer, cibuli a sůl.
- Přidejte studenou vodu a přiveďte k varu na silném ohni.
- Snižte teplotu na minimum a vařte 45 minut.
- Kuře vyjměte z hrnce a nechte 15 minut vychladnout.
- Zatímco kuře chladne, pokračujte ve vaření zbývající vody a zeleniny v hrnci.
- Když kuře vychladne natolik, že se ho můžete dotknout, oberte z něj co nejvíce masa.
- Maso položte na talíř a dejte stranou.
- Vraťte kuřecí kosti do hrnce a vařte na prudkém ohni, dokud se vývar nezredukuje na čtvrt litru.
- Dva a půl šálku vývaru si nechte stranou.
- Zbylý vývar můžete uchovat v lednici a skladovat pro jiné účely.
Koláč:
- Mouku a sůl smíchejte v kuchyňském robotu.
- Přidejte kostky vychlazeného másla a míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte tuk a míchejte, dokud těsto nebude připomínat hrubou kukuřičnou mouku s kousky másla velikosti hrášku.
- Pomalu přilévejte ledovou vodu po lžících a po každém přidání zamíchejte.
- Vyprázdněte kuchyňský robot na čistou plochu.
- Rukama vytvarujte kuličku a pak ji splácněte do tvaru disku.
- Posypte ho trochou mouky, zabalte do potravinářské fólie.
- Před válením uložte do lednici alespoň na 30 minut nebo až na 2 dny.
Náplň:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na velké pánvi rozpusťte máslo na středním ohni.
- Přidejte cibuli, mrkev a celer a vařte, asi 10 minut.
- Přidejte mouku a za stálého míchání vařte ještě minutu.
- Přilijte 2 a 1/2 šálku kuřecího vývaru.
- Přilijte mléko.
- Snižte teplotu na minimum a za častého míchání vařte 10 minut, dokud směs nezhoustne a nezesklovatí.
- Přidejte kuřecí maso, tymián, víno, hrášek, petrželku, sůl a pepř a dobře promíchejte.
- Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
- Rozdělte do 6 malých mističek.
Těsto:
- Těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na tloušťku o něco menší než čtvrt palce.
- Nakrájejte je na 6 koleček.
- Na každou náplň koláče položte kolečko těsta.
- Přebytečné těsto přeložte pod sebe a špičkami vidličky ho přitlačte k okraji formiček.
- Do každého koláče vyřízněte 1 cm dlouhý otvor.
- Pomocí štětce potřete každý koláč vajíčkem.
- Plech vyložte pečícím papírem a položte na něj koláče.
- Pečte při teplotě 200 °C po dobu 25 minut.
- Před podáváním nechte alespoň 5 minut vychladnout.