Rýžové kuličky Arancini si upravte podle svých představ: přidejte čerstvé bylinky, sušená rajčata nebo nakrájenou šunku. Kuličky můžete také připravit ze zbytků studeného rizota.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Vaření: 1 hodina 5 minut
- Celkem: 1 hodina 45 minut
- Počet porcí: 18
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 15 g nesoleného másla
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 velký stroužek česneku, rozdrcený
- 350 g rýže na rizoto
- 150 ml suchého bílého vína
- 1,2 litru horkého kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 150 g parmezánu, jemně nastrouhaného
- 1 citron, jemně oloupaná kůra
- 150 g mozzarelly nakrájené na 18 malých kousků
- rostlinný olej na smažení
- na obalení: 150 g hladké mouky, 3 velká vejce (lehce našlehaná), 150 g jemné sušené strouhanky
Postup
- V hrnci zahřejte olej a máslo do pěny.
- Přidejte cibuli a špetku soli a na mírném ohni ji 15 minut jemně smažte, nebo dokud nezměkne a nezprůsvitní.
- Přidejte česnek a vařte další minutu.
- Vmíchejte rýži a vařte další minutu, poté přilijte víno.
- Přiveďte k varu a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
- Přilijte polovinu vývaru a za stálého míchání vařte, dokud se většina tekutiny nevstřebá.
- Jak rýže vstřebává tekutinu, přidávejte po naběračkách a za stálého míchání zbývající vývar, dokud není rýže uvařená (to by mělo trvat asi 20-25 minut).
- Vmíchejte parmazán a citron a podle chuti okořeňte.
- Rizoto rozprostřete na plech a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vychlazené rizoto rozdělte na 18 stejných porcí – měly by být o něco větší než golfový míček.
- V ruce zploštěte kuličku rizota a do jejího středu vložte kousek mozzarelly, poté sýr uzavřete do rýže a srolujte do kuličky.
- Postup opakujte se zbývajícími kuličkami rizota.
- Do tří oddělených mělkých misek dejte mouku, vejce a strouhanku.
- Každou připravenou kuličku rizota namočte do mouky, poté do vajec a nakonec do strouhanky.
- Přeneste je na tác a dejte stranou.
- Velkou těžkou pánev naplňte do poloviny rostlinným olejem a zahřívejte na středně nízké teplotě, dokud teploměr neukáže 170 °C nebo dokud kousek chleba na oleji během 45 sekund nezezlátne.
- Do oleje po částech vkládejte kuličky rizota a vařte je 8-10 minut, nebo dokud nezískají zlatohnědou barvu a nerozpustí se uprostřed.
- Odstavte na tác vyložený čistou kuchyňskou utěrkou.
- Arancini jezte teplé nebo je podávejte se základní rajčatovou omáčkou k namáčení.