krevety-na-cesneku-7364774

Krevety na česneku – kdo má chuť na velkou hromadu šťavnatých krevet přelitých citronovým česnekovým máslem? Rychlé a snadné, nikdy nezklamou. Tajná přísada? Trocha bílého vína tomu dodá šmrnc.

  • Pouhých 6 ingrediencí – krevety, česnek, bílé víno, máslo, olivový olej a citron.
  • Rychlá příprava – pouhých 6 minut. Pokud to bude trvat déle, krevety se rozvaří.
  • Ačkoli recept vyžaduje 20minutovou marinádu, není to povinné.

Co potřebujete na krevety na česneku

Potřebujete následující informace. Klíčovou ingrediencí, která má zásadní vliv na výsledek, je bílé víno. Víno dodává tomuto jinak jednoduchému pokrmu komplexnost a výraznou chuť.

Použijte jakékoli bílé víno, které máte k dispozici. Nejlepší je suché bílé víno, avšak skvěle se hodí i sladké. Růžové a šampaňské jsou také skvělé.

Tipy na nejlepší krevety na česneku

  • Česnek nasekejte, nepoužívejte lis na česnek. Lis na česnek = jemnější česnek, který je navíc šťavnatý a při vysoké teplotě, kterou používáme při vaření krevet, se spálí.
  • Nejlepší jsou čerstvé, avšak v dnešní době jsou dobré i mražené. Před pěti lety by to nikdo neřekl. V dnešní době existují velmi kvalitní mražené krevety. Hledejte velké, baculaté mražené krevety – nejlépe se s nimi pracuje.
  • Rychlé vaření – převařené krevety jsou spíše gumové a tvrdé než šťavnaté a kypré. Jejich vaření trvá maximálně 3 minuty.
  • Vařte po dávkách – nepřeplňujte pánev. Přeplněná pánev = krevety jsou spíše dušené než opečené. Chceme je opéct, aby měly maximální chuť. Pamatujte, že barva = chuť. Polovinu krevet tedy uvařte, pak vyjměte a uvařte druhou polovinu.
  • Také vaření menšího počtu krevet najednou je snazší, otáčíme je po jedné.
  • Vysoká teplota, velká pánev – aby se krevety dokonale uvařily a pěkně se opekly.
  • Máslo + olej – máslo dodá chuť, avšak při vysoké teplotě se připaluje. Abychom tomu zabránili, používáme kombinaci máslo + olej.
  • Víno se rozvoní a odpaří. Pánev by měla být velmi horká, když do ní naléváte víno, aby zasyčelo a rychle se odpařilo.
  • Pravidlo 6 minut – Vaření by mělo trvat 6 minut nebo méně. Pokud to bude trvat déle, krevety budou pravděpodobně rozvařené.
  • Nešetřete citronem. Mořské plody citron milují.

Ingredience na krevety na česneku

  • 500 g krevet, oloupaných a zbavených kostí, s ocáskem
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky jemně nasekaných stroužků česneku

Česneková omáčka:

  • 40 g másla nakrájeného na 1,5 cm kostky
  • 60 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce petrželky, jemně nasekané (na ozdobu)

Příloha:

  • citronové klíny
  • chléb

Postup na krevety na česneku

Marináda:

  1. Krevety, 1 lžíci olivového oleje a pepř dejte do mísy.
  2. Jemně promíchejte a nechte 20 minut odležet.

Vaření:

  1. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje.
  2. Polovinu krevet vložte na pánev a každou stranu opékejte jen 45 sekund.
  3. Krevety vyjměte na talíř a vložte druhou várku krevet.
  4. Každou stranu opékejte 45 sekund.
  5. První várku krevet vraťte zpět na pánev.
  6. Přidejte česnek a 30 sekund míchejte.
  7. Přidejte víno.
  8. Míchejte, asi 30 sekund.
  9. Rozetřete máslo po pánvi a přidejte citronovou šťávu.
  10. Pak do něj vmíchejte petrželku.
  11. Přendejte krevety i s máslovou omáčkou na servírovací talíř.
  12. Podávejte s dalšími plátky citronu a chlebem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang