Příloha z rýže basmati s jemnou kokosovou příchutí. Výborná na večírcích podávaná ke kari.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 10
Ingredience
- 3 cibule nakrájené nadrobno
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 kg sáček rýže basmati
- 2 x 400 ml plechovky kokosového mléka
Postup
- Ve velkém hrnci nebo kastrolu s pokličkou jemně osmahněte cibuli na oleji a másle.
- Když je opravdu měkká, přidejte rýži a za stálého míchání ji několik minut vařte.
- Přilijte kokosové mléko a 2 plechovky vody.
- Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu, poté přikryjte, snižte teplotu na nejnižší stupeň a vařte 10-15 minut, přičemž dno pravidelně seškrabujte dřevěnou lžící, aby se nepřichytilo.
- Zkontrolujte rýži: měla by být lepkavá a krémová, ale ne vodnatá, a ne zcela uvařená – stále trochu křupavá.
- Vyklopte ji do velké mísy, která se vejde do mikrovlnné trouby, a přikryjte ji potravinovou fólií.
- Chlaďte až do doby, než bude připravena k podávání, a to až jeden den.
- Pro podávání udělejte do potravinové fólie otvor a za stálého míchání v polovině doby ohřívejte v mikrovlnné troubě 8 minut na nejvyšší výkon, dokud nebude horké a propečené.
- Osolte a promíchejte vidličkou, aby se zrnka rozpadla.